Skocz do zawartości

[Hamulce] Tektro Auriga Comp vs. Shimano 595

szewczykluk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam czytałem już opinie na temat Tektro - (mam je teraz fabrycznie zainstalowane;) są różne, większość podaje że nie nadaja się na odrobinę szaleństwa, myślę nad wymianą na 595 pytanie czy warto?nie jeździłem jeszcze na hydraulikach,styl jazdy głównie jura krak - czest, lasy, sporadycznie beskid żywiecki, śląski, makowski, planuje dosyć sporo przejechać w przyszłym sezonie - zastanawiam się czy nie wymienić może tylko tyłu na coś lepszego może slx na 2012, z przedniego rzadko będę korzystał;)proszę o pomoc w wyborze dzięki

Najpierw sprawdź czy hamulce Ci bedę odpowiadać, bo jaki jest sens wymiany jeżeli opierasz się tylko na czyiś opiniach, a nie własnym doświadczeniu, którego nikt Ci nie da.

Druga sprawa, zalecam zmianę techniki hamowania, hamulec przedni jest hamulcem podstawowym, tylnym się wspomagamy.

Z tego co piszesz nawet w połowie nie wykorzystujesz możliwości Aurig (hamujesz tylko tyłem). Nie ma sensu inwestować w nowe hamulce, naucz się pierw w pełni wykorzystywać siłę obecnych. Poza tym po wymianie hamulca z tyłu nie poczujesz jakiejś większej różnicy - na tyle to i średniej jakości v brakee jest wystarczający przy Twojej jeździe.

Powinieneś czuć, czy trzeba Ci czegoś więcej. Ja miałem najpierw mechaniczne tarczówki Tektro i wydawało mi się, że jest super. Potem zakupiłem SLX'y bo było mało. Teraz jeszcze zmieniłem tarczę (z przodu) na większą i klocki półmetaliczne. Ale tak jak napisałem, dochodziłem do tego stopniowo.

no v brakea to juz nie dostane w rowerze;), czy nie wykorzystam w polowie?hmm kawal chlopa jestem wiec dobry hamulec musi byc;), a przy tarczach 160 mm mam juz obawy hehe

dopytam jeszcze - jaka jest roznica w tarczach - wiem o rozmiarach 160,180 itp ale czy sa jakies wyczuwalne roznice w tarczy za 30 zeta a za 80 zeta??chodzi mi o firme marke czy tez jakosc wykonania- czy czujecie roznice w hamowaniu?mam jakies tarcze made in tektro po 20 zeta i zastanawiam sie czy nie zainwestowac w http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_tarcza-nano-DARTMOOR__P_53159682-53010001__PZTA_1__PD_53010576.html - poczuje jakas roznice?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...