Skocz do zawartości

[rower] trek elite 9.7 vs 8000

hunter07

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam. przymierzam sie do zakupu roweru z myślą o dobrej ramie która starczy na lata i tylko podzespoly bede wymieniac na lżejsze/lepsze. chce zakupić rower Treka i myślę nad modelami 9.7 i 8000. treka elite moge mieć za 7,5 K z czego on ma kijowy osprzęt i ta waga ponad 11kg to tez paranoja przy ramie carbonowej ;) z kolei 8000 moge mieć za 5.5K i też osprzęt kijowy i waga koło 12 pewnie. i sta moje pytanie co lepiej wybrac? kupic 8000 i za 2K dokupić świetne koła? czy elite i na wiosne jak uzbieram kase wymieniać pomału wszystko? jaki wariant lepszy?

8000 >> http://www.ssc.pl/trek2011/8000.html

elite >> http://www.ssc.pl/trek2011/XC97.html

Napisano

Dlaczego paranoja? To żaden karbon wypas, rama serii tct więc klasy inszych tajwańskich ekonokarbonów. Gdybam że różnica w wadze obu ram to ok 300 gram. Chyba że ktoś bardziej szczegółowo zorientowany wyprowadzi mnie z błędu. :)

Karbon dla fanów nowości (jeśli nadal można tak to określić w dobie rozpowszechnienia się karbonu) aluminium dla wielbicieli oldtimerów :)

Ja wybrałbym karbona ze względu na urodę takich ram.

Nie mam pewności ale 9,7 ma chyba mufę z łożyskami wciskanymi, bez misek. To rozwiązanie które mi osobiście się bardzo nie podoba. Wg mnie taka rama NIE JEST na lata.

Napisano

no czyli w sumie ten elite 9.7 to żadna rewelacja z tego wynika, pierwsza mysl biore elite bo carbon i starczy na lata rama ale gdy sie dłużej zastanowiłem to właśnie mysle nad 8000 i kupnem kół za 2k żeby troche wagi stracił bo rama też ok ( myśle o 2011 ramie bo ramy 8500 z 2010 juz nigdzie nie ma niestety :( )

Napisano

hunter07 Że niby te Treki mają kijowy osprzęt? Taaa... jasne.

No ale jak chcesz wybierać to bierz 8000. Elite będzie mniej opłacalny skoro zależy Ci na wadze roweru - piszesz o zmianie kół na lżejsze itp. Poza tym między tymi dwoma Trekami nie ma jakiejś wielkiej różnicy w osprzęcie. Nie baw się w Elity tylko dla karbonowej ramy. tobo już przecież napisał, że ta rama to żaden karbonowy wypas. Jak dla mnie sprawa jasna - Trek 8000 i ewentualnie jakieś zmiany, że by zrzucić z wagi.

Napisano

no ale oszałamiającego nie mają osprzętu. przy rowerze za 8K (elite 9.7) już by można oczekiwać chociaż XT a tam marne SLX. no ale właśnie też tak myślę że chyba lepiej wziąć 8000 i zakupić coś za 2K ( mój budżet to 7.7 K ) a potem systematycznie wymieniać. tak odbiegając to co w tym treku 8000 najlepiej wymienić żeby zeszło sporo gram ?? koła ??

Napisano

Też myślę że lepszy 8000 niż 9.7 Osprzęt faktycznie średni, ale nie ma tragedii. Powolutku można powymieniać to i owo.

Koła to na bank, potem amor. Rurki przed napędem i na koniec zmieniarki.

Napisano

Za taką kasę nie lepiej składac od podstaw ?

może i lepiej, ale po pierwsze ja sam nie podejmę się tego ponieważ aż tak w sprawy serwisowe nie jestem zaawansowany. po drugie wiadomo jak się składa to się chce najlepsze częsci mieć i wtedy można nie zmieścić się w kosztach. ale nie ukrywam wolałbym mieć składany niż gotowca....

Ewentualnie zobacz na inne rowerki, nie koniecznie musi to być Trek, prawda?

ewentualnie scott bo chodzi mi o sportową ramę która posłuży mi już kilka dobrych lat. chce się potem już tylko skupić na odchudzaniu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...