Skocz do zawartości

[rower] Trek 8500

Rocky

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przeglądałem trochę forum, lecz nie znalazłem odpowiedniej dla siebie odpowiedzi, gdyż pytanie jest dość indywidualne.

A mianowicie, czy rower trek 8500 o wielkości ramy 18,5" będzie odpowiedni dla mężczyzny o wzroście 183 cm i wadze 85 kg oraz długości nogi po stronie wewnętrznej 86 cm??

Może ktoś ujeżdża taki rowerek o podobnych wymiarach i jest w stanie coś podpowiedzieć.

Z góry dziękuję za wszelkie posty z pomocą...

Moj brat wlasnie tydzien temu kupil Treka 8500 rame 19.5

Ma 186cm wzrostu i wazy 67 kg . Kilka cm brakuje mu do maksymalnego wysuniecia sztycy .

Wiec mysle ze 18.5 dla cb niestety bedzie za mala .

Co do roweru to rewelacja super , lekki itp

a kupił tego złotego z 2011 ? czy z 2010? jeśli tak to w jakim sklepie bo już trudno dostać te modele

staszku, a do jakiej jazdy stosujesz rower?? Bardziej amatorsko (wycieczkowo) czy raczej jakieś maratony, wyścigi?? :)

Czy warto zapłacić za treka 8500 z 2009 roku na foxie RL 100m i v- brake XTR za 4000zł??

Wstyd się przyznać ale ostatnio (tzn po przeprowadzce do wrocka jeżdzę coraz mniej) do i z pracy... po mieście... dystans ok 10 km...

A i wcześniejsza jazda była raczej amatorska 60%teren/40%szosa. Kiedyś myślałem o maratonie ale problem z kolanami sam rozwiązał kwestię takiej rywalizacji. Ramę mam z rebą i ten zestaw spełnia moje wymagania. Rower jest zwinny zarówno w terenie jak i na chodniku czy w korkach między autami. Kamienie, korzenie czy wysokie krawężniki- zjazdy, wjazdy bez problemu. Rama mimo, że stosunkowo niska (plus za duży przekrok) to jest dość długa + mostek 110mm. Można się wyciągnąć, zatem długie wycieczki nie są uciążliwe jak w przypadku mego poprzedniego roweru. Ze swojej strony (biorąc pod uwagę małe doświadczenie w temacie) polecam. Trek, o który pytasz to nowy czy raczej używany (jeśli nowy to na pewno wwrto:D ) ?? aha mam sztycę 400 i do znacznika jeszcze trochę zapasu zostało, więc bez przesady z tym ze 18,5 bedzie za mała. Imo lepiej kupić nieco mniejszą ramę i ew. braki skorygować dłuższą sztycą, mostkiem. Ale wiadomo jak wspomniano wcześniej, przed zakupem idź do sklepu i sprawdź jak Ci leży tudzież siedzi konkretny rozmiar.

Ja mam 6700 i mi do gustu przypadła 19.5'', a mam 182 cm. Jak dla mnie mniejsza była by chyba za mała. Zgodnie za poprzednikami. Cza by przymierzyć. Jeśli chodzi o mnie to brałbym tańszy rower, bo i tak będziesz w nim wymieniał osprzęt z czasem.

Widzę, iż opinie są podzielone...

Ogólnie chyba mniejsza ramka jest bardziej odpowiednia do wyścigów??

Rozmiary ram nie są co 1/10 cala, tylko co 1 cal, czasami nawet co 2 cale. Jeżeli przymierzasz się do ramy i większy rozmiar jest ciut za duży, a mniejszy ciut za mały niż to co byłoby ideałem, to można się kierować tym, że pod kątem wyścigów lepiej wziąć mniejszy. To nie zmienia faktu, że aby wiedzieć że trafiasz pomiędzy dwa rozmiary trzeba się do nich przymierzyć. Zakładanie na podstawie postów w tym wątków, że skoro jedni radzą 18,5", a inni 19,5'' to lepiej do wyścigów wziąć 18,5" jest błędem. W Warszawie na pewno można się gdzieś przymierzyć do obu rozmiarów i nie musi to być koniecznie rower na ramie 8500. Wszystkie modele z serii 6 i 8 mają tę samą geometrię.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...