Skocz do zawartości

[ centrownica ] jaką kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Myślę o zakupie centrownicy. Nie mam zielonego pojęcia jaką kupić. Proszę o pomoc w zakupie. Jakie są wady i zalety. I czy jest sens bawić się samemu w centrowanie kół? Oto jakie znalazłem na allegro:

http://allegro.pl/minoura-centrownica-true-pro-combo-2-od-serwisu-i1930504661.html

http://allegro.pl/centrownica-rowerowa-1-szt-i1933175330.html

http://allegro.pl/centrownica-velomann-do-kol-20-28-cr-wysoka-jakosc-i1908765890.html

http://allegro.pl/m-wave-centrownica-z-podstawka-od-xtrabike-i1916743096.html

Napisano

Nie wiem jak u Ciebie wygląda sprawa centrowania kół.Ja płacę 5-10 zł od koła,ale to są zazwyczaj jakieś drobne korekty i robię to bardzo rzadko.W moim przypadku nie ma to ekonomicznego sensu.Żeby dobrze wycentrować koło trzeba nabrać wprawy,pewnie każdy z czasem może się tego nauczyć,ale na początku mogą być problemy.Wiele rzeczy przy rowerze robię sam,ale centrowanie i wymianę pancerzy powierzam fachowcowi z serwisu.Rozumiem że teraz takie czasy że każdy się liczy z każdym groszem,jeśli Cię stać to daj zarobić innym :).Trzeba utrzymywać miejsca pracy,jak każdy będzie wszystko robił sam to bezrobocie będzie większe :).

Napisano

Po prostu lubię grzebać sobie przy rowerku. Zawsze wszystko serwis robił. Ale tak sobie myślę że samemu fajnie by było się nauczyć. Sprawy finansowe raczej tu w grę nie wchodzą. Chcę mieć satysfakcję z tego że sam sobie zrobię.

Napisano

IMO ta ostatnia wygląda najlepiej jak dla mnie. Niestety na zdjęciach wszystko jest ekstra a na żywo okazuje się, że jest to lekka i wiotka konstrukcja więc jest to kupowanie kota w worku. Dla odmiany rzuć okiem na Park Toola oraz ilość i cenę akcesoriów jakie można/trzeba dokupić jak chociażby bardzo przydatny miernik do centryczności kół Podobnie jest z narzędziami polskiej produkcji - centrownica nusiu.

Niestety, ale dobra centrownica jest zawsze droga a do tego trzeba dokupić przystawkę do osi 20 mm etc więc koszt robi się naprawdę duży. Jeżeli masz środki to kupuj bo zawsze jest to coś co się naprawdę przyda, ale z racjonalnego punktu widzenia nie ma to większego sensu tym bardziej jeżeli robisz wyłącznie swoje koła.

Napisano

jeśli chodzi o centrownicę parktoola to bez zegarków nie jest szczególnie dokładna, natomiast po ich zamontowaniu można złożyć niemalże idealnie wycentrowane koło. Natomiast na pewno jest trwała. Używałem wcześniej tanią centrownicę i o ile w domowych warunkach pewnie by sie sprawdziła to przy intensywniejszym użytkowaniu szybko złapała luzy

Napisano

Proponuje zrobić centrownice samemu. Ja taką zrobiłem i jestem zadowolony. Jeżeli lubisz bawić się w garażu to nie będzie dla Ciebie problem. Koszt materiałów to ok. 40 zł. Może to nie cud techniki ale do domowych waruków wystarczająca.

• 1 miesiąc temu...
Napisano
Po prostu lubię grzebać sobie przy rowerku.

Jeżeli jesteś mało lub średnio obeznany w temacie jak co działa w rowerze, to polecam Ci książkę "zinn i sztuka serwisowania roweru górskiego". Myślałem, że dużo wiem na temat rowerów, dopóki nie zajrzałem do ww pozycji. Masz tam opisane chyba wszystko co i jak można w rowerze założyć/wymienić/wyregulować. M.in. jak wycentrować koło. Od ładnych paru lat nie chodzę do serwisu rowerowego. Za wyjątkiem kiedy nie mogłem pedału odkręcić, ponieważ gniazdo w korbie się obluzowało ale ostatecznie w serwisie mi z tym nie pomogli. Wracając do tematu jak napisał FREDDIE centrownicę można zrobić samemu. Najprościej ze sztywnego widelca i pary V-ek. Niestety ten patent ma minus: możesz zdecentrować koło na jedną stronę. Oczywiście Twój wybór. Od siebie dodam, że moje koła centruję "na V-kach" i bicie obręczy na boki mam w granicach kilku mm. Chyba taka niedoskonałość jest do zaakceptowania.

Napisano

Lol, no właśnie nie jest do zaakceptowania. Po to właśnie jest centrownica, żeby koło było idealnie proste...

Zinn - bardzo dobry na początek, ja przed zakupem ściągnąłem z neta i dobrze, bo w sumie nie przeczytałem nic o czym bym do tej pory nie wiedział, więc kupno wersji papierowej mijało się z celem.

Najlepsze są moim zdaniem filmiki naju naju naju tubie :P

Napisano

A ja uważam, że Zinna nie powinno się ściągać tylko kupić tym bardziej, że nie kosztuje nie wiadomo ile a książka jest naprawdę niezła.

Na jutubie, albo są dobre rzeczy albo totalny badziew więc ja proponuję ostrożność i weryfikację tego co się zobaczy.

• 2 tygodnie później...
Napisano

enduroriderPL -

do centrownicy Park toola nie trzeba kupować tego kija do centryczności kół - centrownica sama ustala środek i po wycentrowaniu masz koło idealnie na środku. Do tego adapter na oś 20mm to nie jest konieczna sprawa - ja wsadzam koło na imbus 10mm, ten komplecik w centrownicę i wio. Można kupić też takie coś, stoczyć do 10mm na końcach i też ogarnie http://allegro.pl/20-mm-walek-aluminiowy-duraluminium-aluminium-pa6-i2049559638.html

Adapter pod oś 20mm firmy unior kosztuje coś około 40-50zł tak więc też nie ma tragedii

Są też takie rzeczy :

http://www.ebay.co.uk/itm/Truing-Stand-Adapters-Thru-Axle-Hubs-12-15-20-mm-/300556635148?_trksid=p5197.m7&_trkparms=algo%3DLVI%26itu%3DUCI%26otn%3D4%26po%3DLVI%26ps%3D63%26clkid%3D5314883587200730692

http://www.ebay.co.uk/itm/Mountain-Bike-Bicycle-Wheel-Truing-Stand-Adapters-/260292330770?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3c9aa1c512

eloo

mówisz o modelu 2.2 park toola? Pracuję z taką centrownicą w pracy, co prawda pod marką Var ale technicznie jest taka sama. Po kilku latach naprawdę intensywnego używania nic jej nie dolega, centruje się na niej bardzo dokładnie.

Do autora tematu: kupując centrownicę musisz liczyć się z tym, że za 100-300zł kupi się raczej zabawkę, ja sam kupoiwałem miesiąc temu i wolałem dopłacić i mieć na całe życie. Kupiłem centrownicę uniora, kosztowała mnie niecałe 7 stówek, praktycznie to jest to samo co Park Tool, Var czy kilka innych firm. Jeśli nie masz zamiaru wydawać więcej niż tyle co w linkach to zainteresuj się tą Minoura'ą, ze względu na system szczęk wyznaczających bicie koła - nie ma opcji żebyś po centrowaniu miał przesunięte koło na bok.

Napisano
do centrownicy Park toola nie trzeba kupować tego kija do centryczności kół - centrownica sama ustala środek

Korzystałem z centrownicy PT TS-2 i w praktyce zupełnie się to nie sprawdza, no chyba że miałem coś w niej zwalone? Jeżeli jednak chodzi o samą centrownice to uważam że nie ma lepszej. Jest sztywna jak cholera a nie jak wszystkie inne badziewia za 300zł które są wiotkie, że aż strach zakręcić kołem ;)

Napisano

Mam właśnie tego uniora i poza porkętłami, ewentualnie kolorem to technicznie się nie różni. Sztywny tak samo, stabilny również - bez przykręcania do blatu bez obaw kręcę w nim kołem ze zjazdówki razem z oponą.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Czy miał ktoś do czynienia z centrownicą Ice Toolz (znalazłem na ebay )? Warta jest zachodu? Jakoś nie przekonuje mnie mocowanie koła z jednej strony. Centrownicę potrzebuję właściwie tylko na użytek własny. Zastanawiałem się jeszcze nad parktoolem. To nie przesada - usłyszałem 60 funtów za centrowanie dwóch kół, więc ice toolz zwrócił by mi się od razu (za sześciesiąt parę funtów można doostać ją bez przyrządu do centrowania tarcz hamulcowych) a parktool jest dla mnie trochę zbyt drogi, ale nawet z zegarami mógł by być dobrą inwestycją na przyszłość. Problem leży w tym, że dojeżdżać do pracy muszę już za niedługo (jak na razie jestem 3 tygodnie po złamaniu łokcia), a na parktoola musiał bym jeszcze trochę odłożyć i szukam taniego zastępnika pozwalającego na wyregulowanie rafki. Centrownice nawet bez prostych wskaźników mnie nie interesują (taki sam efekt mam za darmo jak skręcę sobie linkę na V-kach by okładziny były w miarę blisko rafki) bo chciał bym żeby centrowanie nie zajmowało mi kilku godzin, a przy tym było bardzo dokładne +/- 1mm, a nie kilka mm.

Napisano

używałem tej centrownicy kilka miesięcy, porównania z parktoolem niema. Gnie się, ten wskaźnik nie jest na stałe przymocowany, tylko na sprężynce i nie hamuje koła, pomijając to, że jest niedokładny. Centrowanie góra-dół jest dość uciążliwe bo ta czarna strzałka jest na zawiasie i łatwo ją przestawić. Acha, po roku złapała takie luzy że trzeba było kupić parktoola.

Krótko mówiąc jak nie było nic innego to i na icetollz centrowało się koła ale zajmowało to znacznie więcej czasu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...