Skocz do zawartości

[makro] Pomóżcie go rozebrać na czynniki pierwsze...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

dziś wziąłem się za rozkręcenia swojego starego roweru. Nazwałem go makro bo w makro kupiony, ale czy spełnia warunki bycia makrokeszem skoro miał osprzęt SRAM 3.0 i hample shimano, a też jak się dziś okazało stery cane creak :034: (do sterów jeszcze wrócimy). Niestety ma też części z typowego makrokesza czyli amor dwupółke niewiadomo jakiej firmy, który kompletnie się rozleciał. Chce ten rower tanim kosztem doprowadzić do używalności i może kupić jakieś używane RST Omni czy cuś w tym deseniu, żeby był rowerem "po bułki". Puki co muszę zmienić ten amor bo stary sie do niczego nie nadaje.

Rozkręciłem wszystko, amor też odkręciłem, ale, że to była dwupółka to został mi kawałek sterówki w ramie wraz ze sterami i wogóle nie wiem jak się do nich zabrać. Stery to a-head na gwintowanej rurze 1". Niech ktoś pomoże, to się zdejmuje, odkręca, może się zapiekło? na razie udało mi się z górnej i dolnej bierzni zdiąć plastikową uszczelkę :) Co dalej...???

Napisano

Takiego typu rower mam w swojej kolekcji i to nieporównywalnie lepszy Mongoose Green Valley. Komfort niedoopisania, dzięki dużym blatom i kołom rozwija łatwo niebotyczne prędkości...

Tego "makro" chcę raczej poświęcić jako material szkoleniowy do nabrania praktyki w składaniu rowerów. Może to się kiedyś przyda :)

To co powie mi ktos jak się zdejmuje stery ahead z 1" gwintowanej rury i czy to wogóle możliwe, żeby ahead były na gwintowanej rurze (to, że są ahed sugeruje się napisem na nich)...???

Może zdjęcie wrzucić...?

Napisano

Może ten text zabrzmi dziwnie ale remontując makro wydasz więcej na części niż on jest wart. Lepiej od podstaw zbuduj jakiś bike niskim kosztem szukając nowych ( ale starszych rocznikowo ) albo używanych części za śmieszną kase.

Napisano

Mówię wam, że to nie do końca makro bo jest na Sramie i Shimano. Oszczędzili tylko na widelcu, wiec nie będzie to aż tyle kosztować.

Widzę, ze na forum sami radcy, a żadnych fachowców...

Napisano

Moglbys zrobic fotke tych sterów najlepiej z kilku ujęć ? :)

Jak to jest rura nakręcana, to jak juz zdejmiesz mostek, to powinna być nakrętka na rurze, którą trzeba odkręcić :). I powinno wyjść, ale może tam coś innego sprytnego wymyślili...

Napisano

to sa stery takie zwykłe, ja je sciagam tak, odkrecam ta srube co trzyma mostek (czasami nawet nie trzeba :lol: ), potem odkrecam te nakretki ze sterów i potem moim zdaniem jesli nigdy nie rozkrecałes tego to zwojaj ludzi ze sasiedztwa ze pomogli Ci to jakos rudzyc iu wyciagnąć, ale nie zawsze bo np. w rowerze mojej mamy bardzo łatwo wyszło, a w moim to musiałem zawołać tatei uzyć drzewa, a i tak sie nie dało dopiero potem jakimis mocnymi uderzeniami i jakimis metodami wsadzania koła gdzie sie da zeby tylko było sie o co zaprzec i jakos wyciągłem, cholerna sprawa z takimi sterami, ten kto wymyslił stery typu ahead był genialny i na szczescie juz nie bede sie musiał nigdy z tym meczyc, choc moze kiedys jeszcze bedzie trzeba rozebrac i nasmarowac łozyska ewentualnie wymienic.

Napisano

Dałem radę! górna miska była po prostu nałożona na gwintowaną rurę, a blokowała ją nakręcana plastikowa tuleja która wchodziłą w miskę (taka jakby uszczelka).

to powinna być nakrętka na rurze

to właśnie była ta tuleja, tylko ona wchodziła do miski do równosci i nie było jak jej złapać.

Niestety ta tuleja zginęła śmiercią tragiczną, bo za choloere nie bylo jak odkręcić, więc musiałem użyć przymusu bezpośredniego. Dalej to już poszło i generalnie niiczym się te stery nie różnią od ahead na 1 1/8" oprócz tego, że ta tulejka-uszczelka jest gwintowana i się ją nakręca.

Dzięki za pomoc! Jak będę miał jeszcze jakieś pytanie to dam tu znać, ale to dopiero przy składaniu ;)

Napisano

Też zamierzam zreperować i lekko ztuningować stary rower z makro <_<

Nie jest chyba taki najgorszy skoro dałem za niego 700zł i ze 200 wydałem na osprzęt...

Teraz rowerek od paru lat leży porzucony w kącie w piwnicy i zamierzam go lekko odpicować. Też będzie miał charakter "po bułki" a jak ma stać w kącie to warto zainwestować te 100-200zł i stworzyć coś ciekawego w wolnym czasie...

Kto wie gdzie w okolicach warszawy można tanio pomalować rower areografem...

Napisano

A powiedzcie mi czy jak jest rura gwintowana 1", ale stery do niej były ahead i praktycznie ten gwint do niczego nie służył to można wtedy założyć widelec z gładką rurą?

Napisano

A powiedzcie mi czy jak jest rura gwintowana 1", ale stery do niej były ahead i praktycznie ten gwint do niczego nie służył to można wtedy założyć widelec z gładką rurą?

Zrób lepiej tą fotke :). Dla mnie stery ahead to ahead, a klasyczne to klasyczne zakręcane od góry. Ale ahead z nakrętką ? :| Jeśli ta nakrętka trzyma widelec, to musisz mieć widelec z gwintowaną rurą...

Napisano

Teraz fota nic nie da bo w częściach wszystko jest. nakrętki tam żadnej nie ma tylko była uszczelka taka jak w standartowych sterach, która blokowała miske, tyle, że w normalnych jest tylko nakladana, a tu była gwintowana. jak na mój gust to ten gwint był nie potrzebny i tą są zwyczajne stery ahead na 1".

• 3 miesiące temu...
Napisano

witam! jak rozebrać sramy 3.0 to jakieś nity? nie mogę tego rozebrać a chciałbym je wyczyścić o tyle mowa , pomocy

Napisano

witam! jak rozebrać sramy 3.0 to jakieś nity? nie mogę tego rozebrać a chciałbym je wyczyścić o tyle mowa , pomocy

Domyślam się, że chodzi o tylną przerzutkę pewnie z Bouldera :) Nie da się tego rozebrać. Chyba, że byś rozwiercił niby a później dał śruby ale ja w swojej się tak nie bawiłem, tylko czyściłem to co się dało od zewnątrz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...