Skocz do zawartości

[rama] Pęknięcie czy tylko rysa?

SpecializedHardrock

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich. Mam pewien problem. Czy może ktoś zidentyfikować, czy to pęknięcie ramy czy tylko zadrapanie? Trochę to dziwnie na żywo wygląda na żywo. Słyszałem, że ramy Speca są bardzo wytrzymałe i mają dożywotnią gwarancję. Czy to prawda? Ważę 60kg i nie skaczę rowerkiem, więc czy to możliwe, żeby rama pękła w takim dziwnym miejscu? ;]

Napisano

Spróbuj popukać w to miejsce i jakieś inne, różnica w strukturze powinna zmieniać dźwięk. Powinieneś usłyszeć różnicę, o ile to pęknięcie.

Napisano

Rama do wyrzucenia, nawet do spawania się nie nadaje :teehee:

Tak na serio to nie martw się to tylko rysa, na czarnym i białym widać to jak pierun, więc przyzwyczaj się do tego. Jak nie skaczesz dosyć ostro to tak szybko ramy nie połamiesz.

Napisano

rysa, bo przy przejechaniu palcem było by wyczuwalne delikatne wgniecenie.

Jak coś pęka to się nie wgniata, nie bój nic. Ramy nie pękają też w takich miejscach, rysa jak wiele innych.

Napisano

Inny dźwięk ramy w miejscu pęknięcia :) a to się ubawiłem jak to przeczytałem.

Zdarza się ze jak np jest pęknięty tylny wahacz np. w okolicy suportu czy też piwota hamulcowego itp ale nie jakaś taka pierdoła kreska ledwo widoczna pod mikroskopem tylko widoczne pęknięcie gdzie nie ma wątpliwość ze to pęknięcie to uderzając delikatnie dłonią w ten tylny wahacz koło haka to jest pewien dźwięk ala " dzwonienia", trudno to opisać to trza przeżyć.

Czasem jest tak że coś jest pęknięte ale jeszcze nie wiadomo gdzie i zaczyna trzeszczeć i jak to się ma w zwyczaju w ramach rowerowych i tego typu konstrukcjach dźwięk tak niesie po całości że nie za bardzo wiadomo co lub gdzie to trzeszczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...