Skocz do zawartości

[Narty biegowe]Co kupić za max. 800zł?

Gekon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Umie ktoś doradzić narty na niziny wlkp? Nie mam żadnego doświadczenia z nartami.

Mam 199 cm wzrostu, 85 kg, but 45, budżet 600-800 zł na zestaw narty, wiązania, buty, kijki

Używać będę, jeśli będzie śnieg dużo i często: pola, lasy, zamarznięte jeziora itp.

Napisano

Rozumiem ze będziesz jeździł klasykiem. Jeśli tak to musisz wybrać czy chcesz narty z łuską czy gładkie ale w tedy potrzebny jest jeszcze smar...

Napisano

Wszystko co potrzeba znajdziesz w ogólnodostępnych poradnikach.

Prawdopodobnie będziesz potrzebował nart minimum 210 cm. Kijki w klasyku mają sięgać do wysokości ramion (od tamtej zimy nie jeździłem - dobrze pamiętam ? ;) ).

Twardość narty można przetestować osobiście - jak staniesz pełnym ciężarem ciała nartą na kartce papieru, to wyjmując tą kartkę spod narty powinna wyjść z lekkim oporem.

Buty i wiązania na nartach muszą działać w tym samym systemie i to by było na tyle, jeśli o czyste podstawy chodzi.

Napisano

Na dobrą sprawę w pierwszym sezonie równie dobrze można pomykać sobie na nartach za 50 i w butach za 100 złotych :) I tak się uczysz i tak, a jak nie złapiesz bakcyla to mniejsza strata.

Napisano

Umie ktoś doradzić narty na niziny wlkp? Nie mam żadnego doświadczenia z nartami.

Mam 199 cm wzrostu, 85 kg, but 45, budżet 600-800 zł na zestaw narty, wiązania, buty, kijki

Używać będę, jeśli będzie śnieg dużo i często: pola, lasy, zamarznięte jeziora itp.

Narty sporten favorit z wiązaniami 585pln buty hartjes 350 kije 89 wszystko nówka. jak chcesz znać szczegóły to napisz.

Pozdro.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ponieważ zamierzasz biegać całkiem na dziko i sugeuję najszersze narty śladowe 60-70 mm - zapobiegną zapadaniu się w śnieg Przy zakupie odradzam sugerowane wyżej metody testowania nart biegowych kartką papieru bo podłogi są krzywe. Szczególnie kompromitujące jest gdy test taki przeprowadzany jest w sklepie. Sam biegam od wielu lat a od kilku lat prowadzę sklep z nartami biegowymi. Narty biegowe są idealną formą trenowania w zimie. Za ciut ponad 800 zł można kupić fajny komplet nart biegowych śladowych. Polecam mój sklep. Jestem pasjonatem biegówek, wiem co sprzedaję. Sklep jest "żywy" nie internetowy- bo zakup nart biegowych nie może polegać na klikaniu na koszyk. Sprzedaję na miejscu w Warszawie i wysyłamy firmą kurierską. Tej zimy zostanie także uruchomiona wypożyczalnia – 200 m od nas jest Lasek Bródnowski dogodny do biegania. Wypożyczenie biegówek to dobry sposób by się przekonać czy „to jest to” .

Napisano

Na dobrą sprawę w pierwszym sezonie równie dobrze można pomykać sobie na nartach za 50 i w butach za 100 złotych :) I tak się uczysz i tak, a jak nie złapiesz bakcyla to mniejsza strata.

Na takim sprzęcie raczej jest pewne, że można się zniechęcić a nie złapać bakcyla.
Napisano

Ja się jakoś nie zniechęciłem...w pewnych sytuacjach jest to dobre rozwiązanie. Osobiście z początku chciałem tylko spróbować jak się jeździ i zależało mi na jak najmniejszych kosztach. Do nauki nie jest potrzebne nic lepszego moim zdaniem - pod warunkiem że sprzęt nie został przez poprzedniego właściciela zajechany na maxa.

Z perspektywy sprzedawcy wygląda to zapewne inaczej, ale uwierz mi - wydać 800 zł na samym starcie to jest naprawdę duży wydatek jak na coś, czego nie jest się w 100% pewnym że będzie użyte więcej niż 2 razy. Wypożyczenie to też jakiś sposób, o ile ma się taką wypożyczalnię w mieście (u mnie nie ma).

Z tą podłogą faktycznie cenna myśl ;)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

moja propozycja zestawu biegowego nowego:

buty Skol 508 (sns) 299zł

wiązania salomon flec 100 199zł

narty skol XT Galaxy 299zł

razem 797 zł na pewno byłoby co taniej po sklepach gdyż zimy jako takiej już nie bedzie i praktycznie sezon sie kończy cena za wszystkie komponenty nowe!

kije to wydatek koło 50-80zł

dechy oczywiście z łuską!

Napisano

Mam wrażenie, że Gekon przestał się interesować tematem :)

Najlepszą metodą na spróbowanie, czy "to jest to" jest wypożyczenie nart :)

Tylko pytanie, czy Gekonowi chodzi o "spróbowanie" czy już spróbował i wie, że chce kupić? :)

Jeśli chodzi o kupno, to ja proponuję kupić z tych, które się podobają, najtańsze co jest (oczywiście dobrane do wzrostu, wagi itd) :)

I tak po sezonie będziesz chciał zmienić sprzęt bo uznasz, że: narty za wąskie/za szerokie, nie chcesz łuski/chcesz łuskę, kije za długie/za krótkie, buty za sztywne/za mało sztywne/źle dobrane rozmiarem ... ;)

To tak z własnego doświadczenia :)

Tylko na razie to nie ma po czym biegać..., przynajmniej u nas :(

A poza tym biegówki są zaje...fajne! :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...