Moskacz Napisano 12 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Cześć Jestem w posiadaniu amortyzatora Manitou Minute Elite 140mm TPC bodajże 2009 ,bo z tego roku jest rower.Amor nigdy nie serwisowany, ze względu krótkiego okresu użytkowania w niespecjalnie trudnych warunkach. Mam problem z systemem tłumienia kompresji TPC. Zawsze na podjazdach zakręcam pokrętło do oporu, by przed zjazdem zmniejszyć kompresje. Podczas ostatniej jazdy zakręciłem pokrętło jak zwykle do oporu. Pokrętło zablokowało się. Za cholerę nie mogłem okręcić go palcami. Używając szczypiec odkręciłem korek wraz z pokrętłem(przynajmniej zobaczyłem jak wygląda to ustrojstwo). Było zaklinowane bardzo mocno. W związku z tym odkręciłem śrubkę mocującą pokrętło, ściągnąłem pokrętło, zdjąłem 2 podrdzewiałe śrubki i wyciągnąłem 2 równie rude sprężynki i za pomocą płaskiego kluczyka odkręciłem zawór. Kulki wraz ze sprężynkami oczyściłem z rdzy, psiknąłem tu i ówdzie WD-40, nałożyłem niewielką ilość smaru na kulki i złożyłem wszystko do kupy. Teraz sprawa wygląda tak: 1.Pokrętło nie wykonuje pełnego zakresu ruchu tj. +/- 80 kliknięć , tylko 7. Po zdjęciu pokrętła(Nie widać żadnych uszkodzeń mechanicznych w miejscu styku z zaworem) I kręceniu bezpośrednio kluczem płaskim zaworem ruch jest pełny tj. kilka obrotów do pełnego zkręcenia/odkręcenia. Przy czym tłumik działa. 2.Kliknięcia słychać jedynie podczas zakręcania, nie jak poprzednio w ruchy obustronnym. Nie wiem w czym tkwi problem. Tłumi czy pokrętło. Wszystko wydaje się okej. Marzyłem, że sam skompletuję potrzebne akcesoria i wykonam samodzielnie serwis, ale wraz z tym defektem te marzenia poszły w las, chociaż znalazłem identyczny tłumik za niezłe pieniądze od R7 TPC z 2009. Spotkał się ktoś z takim problemem, rozwiązał go samodzielnie ? Czy pozostaję na łasce autoryzowanego serwisu który zedrze ze mnie niemiłosierną kwotę nie równającą się z fatygą poświęconą naprawie mojego cacka? Pozdrawiam i proszę o jakieś opinie n.t mojego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 13 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 www.manitoumtb.com - sprawdź czy tam nie ma manuala i szukaj w anglojęzycznej sieci. Jeżeli nic nie znajdziesz to pozostaje serwis. Nie miałem takiego widelca, ale wygląda tak jak byś coś przekręcił/ukręcił. Wigwam/Velo serwisują manciaki więc proponowałbym podpytać się u nich ile to kosztuje. Jak za dużo to wtedy można myśleć o wymianie bebechów na inne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moskacz Napisano 13 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Dzięki za odpowiedź. Postanowiłem, że oddam do autoryzowanego serwisu. Mam nadzieję, że wykryją usterkę i jeżeli będzie jakaś część do wymiany, to oby obyło się bez wiecznego czekania. Jeśli ktoś miał taki problem to niech się podzieli jak przebiegła naprawa. Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 14 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Pamiętaj żeby napisać jak sprawa się skończyła Poproś serwis o zwrot zniszczonych części to będziesz wiedział co padło i być następnym razem sam sobie kupisz uszczelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moskacz Napisano 14 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Żeby rozchodziło się tylko o uszczelki Po wszystkim napiszę co i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moskacz Napisano 20 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Witam. Amortyzator już jest okej, po serwisie z wymianą oleju i uszczelek oraz tłumika kompresji. Problemem okazał się sposób użytkowania TPC i po prostu się zepsuł. Nie było wyjścia i trzeba było wymienić na nowy(40euro), tydzień w serwisie, wymiana oleju i jest okej. Sam tłumik nie nosi żadnych śladów zużycia, coś musiało posypać się w środku w części zaworu górnego. W każdym razie "tego się nie naprawia" - jak poinformował mnie serwisant. Szkoda, że to nie były tylko uszczelki. Za całość z pełnym serwisem zapłaciłem 100euro we włoskim serwisie Manitou. Kolejny wykonuję sam, na własne ryzyko. Pozdrawiam Enduroridera ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Dzięki, że napisałeś co i jak 100€ to nie jest dużo w starej EU więc wyszło to całkiem nieźle Na stronie ManitouMtb.com powinny być manuale do tego widelca. Niestety Manciaki nie są tak popularne i proste w serwisie jak Motion Control, ale skoro wiesz że są części to jesteś w domu Jeżeli oddali Ci tłumik to możesz się pokusić o rozebranie i inspekcję. Wygląda na to, że przekręciłeś regulację czyli trzeba się z tym ostrożnie obchodzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Wg mnie maniciaki są bardzo proste w serwisie a konstrukcja dosyć prymitywna. Przynajmniej takie były/są te, z którymi miałem do tej pory styczność.Za to informacja o produkcje fatalna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 21 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Właśnie ta niedostępność manuali to jest największy zgrzyt jeżeli chodzi o ich produkty ;/ Druga sprawa: wygląda na to, że w PL są problemy z częściami do starszych modeli ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegonz Napisano 21 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Na CRC jest sporo częsci do manitou - to taka informacja jakby ktoś kiedyś ich jeszcze potrzebował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moskacz Napisano 15 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Na CRC jest sporo częsci do manitou - to taka informacja jakby ktoś kiedyś ich jeszcze potrzebował. Niestety do Minute 140 nie mają za dużego wyboru. Tylko podstawowe produkty jak uszczelki i pokrętło. O bebechy takie jak tłumik kompresji już ciężej, tylko nowsze i wyższe modele amortyzatorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 15 Stycznia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Podobno ( podkreślam podobno) tłumik TPC można zastąpić tłumikiem ABS. http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=44500 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Potwierdzam można go zastąpić tłumikiem ABS+ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 15 Stycznia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Czyli w sumie wydając ok. 250 pln będziesz miał nowa jakośc pracy w amorku. Nie ma co gdybac tylko trza wymieniać- tłumik ABS+ jest wart tych pieniędzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.