Skocz do zawartości

[piasta] jak dobrać piastę

tristan1983

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Jak dobrać piastę, tzn. na jakie wymiary należy zwrócić uwagę przy dobieraniu piasty, dodam, że chcę zakupić nową piastę na tył z hamulcem tarczowym, jak mam się upewnić, że dana piasta będzie kompatybilna z tylnym widelcem. Czy fakt, że posiadam piasty innych marek na przodzie i tyle jest znaczący? Dziękuję.

Napisano

Witam!

Zacznę od tego że nie ma żadnego znaczenia jakiej firmy masz piastę z przodu a jaką z tyłu.

Zakładam że ramę masz standrową (rozstaw 135mm) i haki także normalne 9/10mm.

Przede wszystkim zwróć uwagę na ilość oczek na szprychy (powinna być kompatybilna z obręczą) oraz na to czy masz kasetę czy może wolnobieg.

Jeśli wcześniej miałeś zwykłą piastę (bez mozliwośći montażu tarczy) , musisz także wziąć pod uwagę wymianę szprych.

Napisano

Witam.

Jeśli mogę prosić o odpowiedz na pytanie jaka jest różnica między kasetą a wolnobiegiem i jak sprawdzić rozmiar haków.

Mój rozstaw to 135mm, rozumiem, że nowa piast musi mieć ten sam rozmiar dokładnie? I jak sprawdzić czy ta nowa piasta zmiesci się w hakach? Dziękuję.

Napisano

najlepiej zmierzyć suwmiarką, ale jeśli nie masz wypasionego roweru do dh, tylko zwykły mtb, to na 100% masz 135mm. Kasete nakłada się na bębenek piasty, bębenek jest po prostu sprzegłem jednokierunkowym. Wolnobieg to kaseta posiadająca własne sprzęgło jednokierunkowe, wolnobieg nakręca się na piastę która posiada odpowiedni gwint.

Wolnobieg odchodzi do lamusa ze względu na wage, wymusza niekorzystne umiejscowienie łożysk w piąście, oraz utrudnia wykorzystanie koronek o małej liczbie zębów. Jeśli nie potrafisz ściągnąć wolnobiegu/kasety z piasty, to najłatwiej to ocenić po ilości zębatek. Jeśli masz więcej niż 7 zębatek to na 90% kaseta (było kilka wolnobiegów 8 rzędowych) i jeśli najmniejsza koronka ma mniej niż 13 zębów to jeszcze bardziej zwiększa szanse na to że masz kasetę.

7 rzędowa kaseta to już naprawdę rzadkość

Wolnobieg

Kaseta

• Mod Team
Napisano

Aby dobrać właściwie paiste trzeba uwzględnić min:

- Najważniejsza sprawa to ilość otworów bo jak kupisz inną to nie zapleciesz i albo wymiana piasty albo obreczy w takim przypadku.

- Wspomnianą już oś a raczej jej wymiar najczesciej jest 10mm. o szerokości 135. Wieksze są bodajże 12x150mm

- No i tez wspomniany rodzaj napędu kaseta czy wolnobieg, ale skoro pod tarcze nie widze nic innego jak kaseta.

Ważne też są rodzaj łozysk ich uszczelnienie ale to już zalezne od ceny, im droższa piasta tym po prostu lepsza.

To chyba wszystko co musisz wiedzeć by prawidłowo dobrać piaste, pozostają aspekty typu kolor, waga, 6 śrub czy CL (centerlock). Bardziej pomożesz pisząc do jakiej ramy chcesz ta piaste wsadzić, bedzie łatwiej wywnioskować gdzie i jak będziesz jeździł - teoretycznie :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...