Skocz do zawartości

[stukanie] lokalizacja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Od jakiegoś tygodnia prześladuje mnie dźwięk wydobywający się z roweru... typowe stukanie.

Występuje tylko gdy "bujam się z rowerem" np. przy rozpędzaniu się, na podjazdach i tylko i wyłącznie przy kręceniu korbą. Gdy jadę "normalnie" na siedząco to jest cicho...

Dźwięk jest raczej płytki. Słychać go niby z okolic korby chociaż wiadomo, że dźwięk rozchodzi się po rowerze.

Zdjąłem korbę, wyczyściłem, założyłem, przesmarowałem też stery, gwinty pedałów. Sztyce i połączenie jej z siodłem wykluczyłem. Nie wiem co to może być. Szprychy też są dobrze naciągnięte...

Napisano

,,Występuje tylko gdy "bujam się z rowerem" np. przy rozpędzaniu się, na podjazdach i tylko i wyłącznie przy kręceniu korbą" Jak opisujesz to przy większym nacisku na pedały. Ja tego nie słyszę ale podejżewam suport.

Napisano

Nie wiem jak to się działo, ale problem rozwiązany.

Problemem okazał się....koszyk na bidon... ;)

Przed zdjęciem go cały czas było słychać stukanie, po zdjęciu błoga cisza...

Nie ogarniam co było nie tak. Jedynie co przychodzi mi do głowy to jedna ze śrubek mocująca koszyk, która miała kompletnie zjechany gwint... na tyle że wyciągnąłem ją palcami z ramy... ważne, że teraz jest cicho...

I zapobiegając komentarzom dodam, że jest to na pewno to gdyż jedynie ten koszyk odkręciłem,nic więcej nie robiłem i po tym właśnie zabiegu rower zamilkł...

Pozdr. i dzięki za sugestie... też myślałem, że to suport.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...