xmaniek Napisano 12 Listopada 2011 Napisano 12 Listopada 2011 Dzisiaj na jednej ze stron wyczytałem, że klub Torq Superior MTB Środa Wielkopolska będzie organizować w 2012 r. nowy cykl wielkopolskich maratonów MTB pod nazwą "MTB Maraton Cup" Planowanych jest 5 edycji zawodów, a poszczególne miejscówki to: Czerwonak, Czarnków, Ostrzyce, Chodzież i Hermanów. Dodatkowo w Hermanowie maraton ma mieć rangę Puchar Polski. Myślę, że to super wiadomość, szczególnie, że interesujące mogą być miejscówki w Chodzieży i Czarnkowie.
Crazyk Napisano 12 Listopada 2011 Napisano 12 Listopada 2011 Zawsze to jakieś nowe alternatywy, fajnie, fajnie Ciekawe ile będzie kosztował start i jak będzie z organizacją, myślę, że pierwszy raz z braku doświadczenia (co jest oczywiste) może być trochę chaos
miskov17 Napisano 12 Listopada 2011 Napisano 12 Listopada 2011 O ile poprawią się z organizacją, bo i w tej i w poprzedniej edycji hermanowa były spore wpadki. Ale pomysł jak najbardziej godny pochwały, w końcu będzie jakaś konkurencja dla Gogola...
kkkrajek18 Napisano 12 Listopada 2011 Napisano 12 Listopada 2011 W Hermanowie 2010 było sporo wpadek, ale w 2011 oprócz wcześniej zamkniętej 2 pętli dla GIGA to chyba było całkiem na poziomie.
Klosiu Napisano 13 Listopada 2011 Napisano 13 Listopada 2011 Chodzież i Czarnków to całkiem niezłe górki, w Chodzieży wystarczyłoby wziąć świetną trasę Skandii, jak Lang nie chce , W Czarnkowie żaden problem zrobić 40km pętlę z przewyższeniem ~700-1000m, jest tam masa górek o wysokościach względnych 60-70m. Wiem, bo akurat z Czarnkowa pochodzę . Hermanów mi się podobał, może dlatego, że zdążyłem na pętlę giga , trasa trochę płaskawa, ale nie do końca. Dwóch ostatnich miejscowości nie kojarzę. Na pewno będzie konkurencja dla Gogola, gorszej organizacji jeśli chodzi o wyniki mieć nie można , a i trasy zapowiadają się ciekawsze.
xmaniek Napisano 13 Listopada 2011 Autor Napisano 13 Listopada 2011 Jeśli chodzi o Czerwonak to trasa może będzie prowadzić na Dziewiczą Górę, bo z tego co się orientuję nie jest to daleko. Porównując organizację Hermanowa do np. Gniezna gdzie czekaliśmy kilka dni na wyniki u GOGOLA to widać, że chłopaki się starają i nawet nawet im to wychodzi (drugi raz organizowali imprezę). Trasa również była wg mnie dobrze oznaczona i dla dzieciaków było trochę atrakcji gdy my starzy walczyliśmy na trasie. W Chodzieży trasa pewnie taka sama jak na Skandii u Langa z ewentualną małą zmianą. Trasę wyznacza Roman Kołodziejczyk, który jest z Chodzieży i należy do TorQ Środy Wlkp. Niech chociaż 10% lepiej zorganizują zawody w porównaniu do Gogola to i tak będzie super.
miskov17 Napisano 13 Listopada 2011 Napisano 13 Listopada 2011 W tegorocznym Hermanowie porażką były zapisy...ale nie o tym temat. W Czerwonaku można zrobić całkiem fajną pętlę, pozostaje tylko mieć nadzieję, że organizator stanie na wysokości zadania i nie będziemy mieć 3 maratonu w Puszczy po piaskowych autostradach Giga mogłoby sięgać nawet do ścieżek wzdłuż jeziora Kowalskie i/lub Stęszewskiego, które na pewno warto włączyć do trasy maratonu. Jako miejscowy mógłbym nawet służyć pomocą heh.
Tomekosw Napisano 13 Listopada 2011 Napisano 13 Listopada 2011 Dzisiaj na jednej ze stron wyczytałem, że klub Torq Superior MTB Środa Wielkopolska będzie organizować w 2012 r. nowy cykl wielkopolskich maratonów MTB pod nazwą "MTB Maraton Cup" Planowanych jest 5 edycji zawodów, a poszczególne miejscówki to: Czerwonak, Czarnków, Ostrzyce, Chodzież i Hermanów. Dodatkowo w Hermanowie maraton ma mieć rangę Puchar Polski. Myślę, że to super wiadomość, szczególnie, że interesujące mogą być miejscówki w Chodzieży i Czarnkowie. taka mała poprawka, nie ostrzyce tylko ostrzeszów ; )
MTBTeam Napisano 16 Listopada 2011 Napisano 16 Listopada 2011 Dziękujemy za pierwsze opinie i chęć pomocy przy tworzeniu tras Jako lokalizacje wybraliśmy takie tereny, na których będzie można zorganizować prawdziwe maratony z niezwykle atrakcyjnymi trasami jak na Wielkopolskę. Chcemy poprzez to pokazać, że wcale nie trzeba jechać na drugi koniec Polski by ścigać się na prawdziwej trasie MTB, na imprezie zorganizowanej na wysokim poziomie. Podajemy wstępny kalendarz maratonów w roku 2012: 29.04. Czerwonak 18.05. Ostrzeszów 02.06. Chodzież 14-15.07. Czarnków 18.08. Hermanów Impreza w Czarnkowie ma być dwudniowa. Pierwszego dnia odbędą się sztafety XC. Wkrótce ruszy strona internetowa nowego cyklu maratonów pod adresem - www.mtbmaratoncup.pl Więcej szczegółów niebawem! Organizatorzy
MTBTeam Napisano 16 Listopada 2011 Napisano 16 Listopada 2011 REGULAMIN 2i Organizatorem maratonów jest Torq Superior MTB Team Środa Wlkp., nie Gogol.
ulvgar Napisano 16 Listopada 2011 Napisano 16 Listopada 2011 No właśnie chciałem się dowiedzieć kim jest Gogol. EDIT Już wiem.
stigzak Napisano 16 Listopada 2011 Napisano 16 Listopada 2011 miskov> jak dobrze pójdzie to u Golonko będziemy jechać wzdłuż Warty a więc totalnie zmiana koncepcji. Pojeździłem tam ostatnio i maraton może mieć zupełnie inną formę czyt. brak pociągów i ciągłego jechania z blatu. Do tego wiosna i błoto na 95%
nutraxx Napisano 9 Grudnia 2011 Napisano 9 Grudnia 2011 WITAM! MTB WLKP 2012: Trzech organizatorów ma wielką szansę połączenia swoich wyścigów w jeden cykl, stworzenia czegoś na miarę np. MAZOVIA MTB. Dlaczego Kaczmarek, Torq i Wojtek mają ze sobą konkurować? Przecież w jedności siła! W dobie nieustannych stałych wzrostów kosztów transportu (paliwo!) idealnym rozwiązaniem dla Wielkopolan (i nie tylko) byłoby zorganizowanie jednego wspólnego cyklu. Jak miałby się nazywać - to mniej ważne. 1 cykl: 15 wyścigów, 10 do generalki, przejrzysta punktacja i PROFESJONALNY pomiar czasu... i jest 500-1000 osób na starcie!
stigzak Napisano 10 Grudnia 2011 Napisano 10 Grudnia 2011 Organizator ogłosił konkurs na zaprojektowanie tras. Ktoś rysuje? Chyba coś w okresie zimowym wymyślę dla pierwszej lokalizacji, czyli sąsiedniego miasta Czerwonak.
miskov17 Napisano 10 Grudnia 2011 Napisano 10 Grudnia 2011 Jak tylko bede mial sprawny rower to zrobie tracka, trase mam juz praktycznie obmyslona w 100%
stigzak Napisano 10 Grudnia 2011 Napisano 10 Grudnia 2011 Generalnie jestem tylko ciekawy jak oni daną trasę skonfrontują ze zgodą Nadleśnictwa bo wiem, że robili problemy przy trasie u Golonko. Trasa została dopasowana (nie cała ale jednak) do nich niż do nas...
arturraszi Napisano 22 Grudnia 2011 Napisano 22 Grudnia 2011 Zrobienij trasy maratonu,jest wielkim wyzwaniem...trasa w Hermanowie jest moim "dziełem". Wygląda to tak: Wielokrotne penetrowanie terenu,tysiące pomysłów,,wstępnie przygotowana mapa,objazdy z innymi kolarzami. Znów korekty. Wydaje się,że wszystko jest ok-niestety koledzy krytykują,-za dużo asfaltu,zjazdy do bani,piach...mówię -k..wa to jest Wlkp. ,ale jeszcze raz objeżdżam całość-parę zmian ,ślad Gps- przewyższenia , GIGA ponad 700m,jest ok. Robimy dokumentację-Nadleśnictwo każe zmienić trasę ,bo jak nie to się bocian czarny zdenerwuje...Najlepszy podjazd w Wielkopolsce wypada z trasy...Wszystko przemyślane ,przeanalizowane...a trzeba zmieniać.Policja... Okazuje się po starcie,że w Dębnie jest odpust. Cały rok jedno auto na godzinę,a tu nagle korek... Analizujemy błędy,każdy chce wypaść jak najlepiej . Druga edycja. Kłady,Dodatkowe osoby na trasie(wolontariusze, straż ,policja i my organizatorzy) Rekordowa frekwencja ,zator w biurze zawodów,poprawione oznakowanie trasy- znów tubylcy którzy bawią się strzałkami.W dniu startu pół godziny przed zawodnikami sprawdzona cała trasa...jest ok... Od godziny 8.00 do 13.00 osiemdziesiąt rozmów telefonicznych. Kto jest w stanie przewidzieć ,że kogoś stuknie bąk i spuchnie, że na prostym zjeździe ktoś nie będzie miał umiaru i fiknie kozła...niby prosto,niby w piachu,a ilu zawodników przerosła ta trasa... 2012 kolejne poprawki.cykl,pewnie będzie za co skrytykować,ale mamy możliwość RAZEM tworzyć MTB- róbmy to, warto,dla sportu,dla zabawy,,dla kolegów,dla siebie... Pozdrawiam.
farmer Napisano 2 Stycznia 2012 Napisano 2 Stycznia 2012 @arturraszi jak dla mnie impreza super... Ciekawa trasa, imprezy towarzyszace pomiar czasu też ok. Jedyna wtopa to z zapisami, choć mnie się udało bo zrobiłem to przez net, ale współczuje biedakom sterczacym w ogonku godzinami. Poprawicie zapisy i będzie super. Dla mnie to jedna z tych imprez których nie ominę Poodzenia
farmer Napisano 9 Lutego 2012 Napisano 9 Lutego 2012 Tak właśnie przeglądam kalendarz i okazuje się że edycja w Czerwonaku 29.04 koliduje terminem z thulecup w Obornikach Kurcze mamy 2 organizatorów w Wielkopolsce i czy naprawdę nie da się tak dograć terminów by nie były kolizyjne żeby człowiek nie musiał wybierać na jaki cykl postawić?? A w końcu duża część maratończyków ściga się też w XC. No i jest dylemat
xmaniek Napisano 2 Kwietnia 2012 Autor Napisano 2 Kwietnia 2012 Ile będzie kosztować startowe? Wszystko na stronce http://www.mtbmaratoncup.pl/regulamin.html jest napisane Jednorazowa opłata (10 zł) za numer startowy, zawierający chip elektroniczny 50 zł - do poniedziałku poprzedzającego dzień start 60 zł - od wtorku poprzedzającego dzień startu (w dniu startu maratonu, opłata dokonywana wyłącznie w Biurze Zawodów na edycji)
biker25 Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 Ktoś się wybiera na pierwszą edycję 28 kwietnia do Czerwonaka? Z tego co czytam na ich stronie mtbmaratoncup.pl szykuje się fajna impreza. Organizatorzy ponoć przyszykowali atrakcyjną trasę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.