Skocz do zawartości

[piasta] shimano fh m525

tristan1983

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Posiadam rower Cube Nature z 2011. Mam pytanie dotyczące piasty, ponieważ owa piasta została uszkodzona, wydaje nieporządane dźwięki, jaką piastę mógłbym zastosować w tym samym kole. Szukam piasty shimano ale nie koniecznie, czy ktos może mi doradzić piastę która bedzie znosiła większe obciążenia.

Napisano

Łożyska maszynowe to takie jak na zdjęciu poniżej nie wymagają częstej konserwacji ponieważ jest to szczelny pakiet. Piasty shimano posiadają powkładane tylko kulki które wymagają rozkręcenie i przesmarowania.

57614353-300x300.jpg

Napisano

ale jeśli zmieniasz piaste to praktycznie musisz liczyć się ze zmianą szprych, chyba że trafisz na piaste o identycznych wymiarach. Jak weźmiesz ten sam model co miałeś to nie będzie problemu

Napisano

Najpierw sprawdź czy ona jest uszkodzona i co się stało. Jeżeli nie chcesz płacić za nowe szprychy i zaplot to kup taką samą piastę i wymień bebechy na nowe o ile bieżnie wewnętrzne piasty nie są uszkodzone. Jeżeli tam są uszkodzenia to piasta jest do wywalenia.

Napisano

Najpierw sprawdź czy ona jest uszkodzona i co się stało. Jeżeli nie chcesz płacić za nowe szprychy i zaplot to kup taką samą piastę i wymień bebechy na nowe o ile bieżnie wewnętrzne piasty nie są uszkodzone. Jeżeli tam są uszkodzenia to piasta jest do wywalenia.

A powiedzcie prosze czy zaplot kół samemu jest taki trudny, oglądałem kilka filmów na youtube i wydaje się to całkiem proste. Ile orientacyjnie zapłacę w serwisie za zaplot i co to są wewnętrzne bieżnie piasty.

Napisano

Jak wygląda serwis takie piasty możesz zobaczyć TUTAJ Bieżnia wewnętrzna to, zgodnie z nazwą, bieżnia wewnątrz piasty, po której poruszają się kulki - rozbierzesz i zobaczysz.

Ceny plecenie koła sprawdź w lokalnych sklepach ponieważ one są różne. Pamiętaj aby kierować się dobrą opinią serwisu a później ceną.

Zaplatanie wygląda prosto podobnie jak centrowanie tylko efekt nie zawsze jest prosty i koło bije na wszystkie strony. Mi się nigdy nie chce z bym babrać i wolę dać koło do sprawdzonego serwisu ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...