ARMAND Napisano 12 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Witam mam pytanie mam w starym rowerze hamulec tarczowy z przodu i chciałbym do noiwego podłączyć ale jest pewien problem bo tarcza jest 160mm i z tyłu jak skręcę hamulec to chyba mniejsza byłą by potrzebna i drugi problem to nie da się jej przykręcić do koła bo odstęp między śrubami jest większy z przodu niż z tyłu. Co mogę zrobic żebym zamontował ten hamulec tarczowy z tyłu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeflo Napisano 12 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Musisz albo zmienić tarczę na mniejszą , lub zmienić adapter. Lub bawić się w piłowanie/podkładki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARMAND Napisano 12 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 ok czyli musze kupić tarczę 140mm tak ? bo się dziwie bo tej tarczy się nie da przykręcić bo odległość między śrubami jest większa niż w piaście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeflo Napisano 12 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Co do rozstawu śrub to przyjmuje się standard 6 śrub. Być może tarcza/piasta jest z jakiegoś makrokesza? ma jakiś inny rozstaw ? Rozstaw śrub jest taki sam z przodu i z tyłu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARMAND Napisano 12 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 był bym bardzo wdzięczny komuś kto ma z tyłu podejście pod hamulec tarczowy żeby zmierzył odległość między śrubami. w piascie odległosć miedzy śrubami to 1.5cm a w tarczy to 1.8 /1.9 cm który jest odpowiedni ? dodam ze koło mam z roweru "kross sign ds" w którym oryginalnie był hamulec v-brake ale w piaście jest podejście pod tarczowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeflo Napisano 12 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 U mnie w tarczy (Hayes) , od środka jednej dziurki do środka następnej jest ~22mm. I jest to tarcza w standardzie 6 śrub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalin20 Napisano 12 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 To dziwne, ja w krosie sign ds, standardowe tarcze tereco zamonotowałem bez problemu Sprawdź czy wszystko dobrze montujesz, tzn czy dobrze wybierasz kierunek obrotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARMAND Napisano 12 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 hmm nie wiem najlepiej chyba będzie jak się przejdę do rowerowego i spytam się o co chodzi ? bo może to przez hamulec tarczowy ze on od starego roweru górskiego jest "grand junior" to może to przez to. no od środka dziury do środka drugiej dziury mam 22mm czy 23 mm to piasta jest chyba w porządku a chyba tarcza od hamulca jest chińska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeflo Napisano 12 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Ja myślę tak samo , że piasta jest w porządku (wkońcu koło od Signa,czyli nie jakiś już najtańszy rower) Problem leży w starej/niestandardowej tarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.