yazid Napisano 11 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 szukam ochraniaczy na buty możliwie najtańszych, na allegro znalazłem coś takiego http://allegro.pl/ochraniacze-na-buty-saxo-bank-42-44-windstoper-i1922126692.html co o nich sądzicie dadzą rade tak do max -10st. A może polecicie coś ciekawego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
corsarz Napisano 11 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 -10st C, no szczerze w to wątpię... jeśli chodzi o ujemne temperatury to dużo zależy jakie masz buty, jeśli masz letnie buty to poniżej zera ochraniacz to za mało ps. zakładam, że masz spd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACextreme Napisano 11 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Ochraniacze nie wyglądają źle - lecz przy -10 to mało które ochraniacze zapewniają pełen komfort - tu ważne są wszystkie elementy, a więc dodatkowo buty i skarpety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iksC Napisano 11 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Na pierwszy rzut oka przyzwoicie, korzystnie w stosunku do ceny. I tak najwięcej zależy od Twojego krążenia i tolerancji na zimno. Skąd mamy to wiedzieć ? Niektórym osobom pomagają dopiero wkładki grzewcze, mimo skarpet, ochraniaczy i odpowiednich butów. Przy bardzo ograniczonym budżecie zainteresuj się może skarpetkami z membraną. U mnie letnia wersja daje radę do <> +3 na szosie, a zimowa do poniżej -5 ale nie jeżdże długich dystansów wolnym tempem. Buty typowe letnie plastiki, do tego dziurawe Kiedy wyłączyć wiatr (membrana) to ochraniacz ma mizerny wpływ na termikę. Pozwala tylko uniknąć lub ograniczyć zalanie topniejącym śniegiem bo to akurat bywa bardzo niefajne Najdłużej, z totalnym basem w butach, jechałem na sporym mrozie około 1h - szczerze nie polecam. Reasumując, o ile nie masz umiejętności Mcguywer'a to nie licz na zabezpieczenie stóp na zimę za 50pln. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 11 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Na zimę polecam takie: http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_ochraniacze-heavyduty-bws-02-BBB.html?PT=53173607&PZTA=8&HNT=T&PD=53010970&WSZDZ=T do tego wkładka filcowa do butów z przyklejoną od spodu folią alu. No i oczywiście skarpety mogą być takie: http://sklep.bcmnowatex.com.pl/pl/shop/skarpety_grube4.html Piszę o mojej recepcie na zimową jazdę w letnich butach spd. Te które znalazłeś mogą być za cienkie do -10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domin2 Napisano 14 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Ja kupiłem sobie ochraniacze Discovery i sobie je bardzo chwale. Są naprawdę bardzo ciepłe. A jedynie 40 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin822 Napisano 14 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Myśle że z ciepłymi skarpetami http://www.endura.pl/Product.aspx?dept_id=108&prod_id=431 powinny dać rade przy -10.Ja przy bardzo dużym mrozie zakładam zwykłe buty trekkingowe z membraną ciepłą skarpetę,mogę w nich ruszac palcami dla rozgrzewki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 16 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Yazid te ochraniacze które podałeś to na jesień się nadają nie na zimę.Pierwsze co marznie to paluchy u stóp i rąk .Jak dla mnie te ochraniacze na zimę to kpina .To muszą być solidne ochraniacze do tego dobre skarpety i ewentualnie jak już koledzy pisali wkładka do butów.Trzeba wziąć po uwagę to ,że jadąc jednak trochę wieje co potęguje zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 23 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 A które BBB byście polecali - HEAVYDUTY BWS-02 czy HARDWEAR BWS-04? Do tej pory używałem jakieś zimowe pokrowce Pro i nie było specjalnie ciepło, zwłaszcza w palce stóp. Modelu niestety nie pamiętam ale były typowe na zimę, i po tych BBB spodziewam się dużo więcej zwłaszcza, że w Magazynie Rowerowym jakiś model dobre recenzje zbierał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lajtspid Napisano 23 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Warto jeszcze dodać, ze te ochraniacze z allegro (Saxo Bank, Discovery i inne podróbki teamowych) absolutnie nie nadają się do chodzenia. Nawet kilkukrotne wejście po schodach do mieszkania jest dla nich zabójcze. Wykonane są tylko z tkaniny, bez jakiejkolwiek gumy, czy innego wzmocnienia od spodu. Przed wiatrem chronią w 100%. Jako "ocieplacze" już gorzej, bo są cieniutkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 23 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 A wracając do BBB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElDiablo Napisano 23 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Warto jeszcze dodać, ze te ochraniacze z allegro (Saxo Bank, Discovery i inne podróbki teamowych) absolutnie nie nadają się do chodzenia. Nawet kilkukrotne wejście po schodach do mieszkania jest dla nich zabójcze. Wykonane są tylko z tkaniny, bez jakiejkolwiek gumy, czy innego wzmocnienia od spodu. Przed wiatrem chronią w 100%. Jako "ocieplacze" już gorzej, bo są cieniutkie. Ooo i właśnie miałem zadać pytanie dotyczące tegoż.... Innymi słowy odpuszczam (a myślałem o nich bardzo poważnie). Dzięki lajtspid. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 23 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 mam ochraniacze z saxo banku i nie sa takie zle.... fakt chodzenie ma dosc destruktywny wplyw na nie, ale mam je 2 sezon i daja rade przy -10 nie jezdze wiec nie moge sie wypowiedziec ale przy lekkich minusach i cieplej skarpecie nie odczuwalem zimna Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lajtspid Napisano 24 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 mam ochraniacze z saxo banku i nie sa takie zle.... Za takie pieniądze nie kupi się nic lepszego. Cena jest śmiesznie niska. Na treningi szosowe są jak najbardziej ok, ale do jazdy rekreacyjnej i turystycznej (że o mtb nie wspomnę) lepiej dopłacić do czegoś z wzmocnionym spodem, zwłaszcza jeśli mamy buty mtb z agresywną klockowaną podeszwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 24 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 A wracając do BBB... Jeżeli nie upierasz się przy BBB to zobacz takie: Rowery, części i akcesoria rowerowe, sklep rowerowy i serwis Te -15 stopni to mit i marketing bo sam ochraniacz bez dobrej skarpety i wkładki w bucie nie da rady. Mają wzmocnienia w miejscach styku z podłożem przy chodzeniu więc trwałość powinna być dobra. W poprzednim poście polecałem bbb ale te powinny być trwalsze (przynajmniej teoretycznie). Elementy odblaskowe też na + dla PRO . Przy temperaturze +5 noga się poci solidnie. A przy dużym mrozie można jeszcze to: http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_wkladki-rozgrzewajace-stopy-thermopad--do-butow-THERMOPAD.html?PT=53212064&PZTA=8&HNT=T&PD=53010723&WSZDZ=T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 25 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Te wkładki są tylko na jeden raz...? Co do tych ocieplaczy PRO to zastanawiam się czy obecnie właśnie tych nie posiadam bo swoje kupowałem na przełomie 2009/10 więc mógł to już być ten model i jak pisałem wyżej niespecjalnie jestem z nich zadowolony stąd moje zainteresowanie BBB. Pokombinuję ze skarpetami i dodatkowym ociepleniem a jak to nie poskutkuje to na poważnie poszukam czegoś innego. BTW, podczas pokonywania podjazdów "z buta" zdarza się, że ocieplacz zsuwa się z czubków palców mimo, że było dobierane rozmiarowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 25 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Wkładki grzeją ok. 5 godzin. Jeżeli używasz krócej to można je zamknąć w szczelnym woreczku foliowym i dokończyć innym razem. Ale generalnie jednorazowe. Rewelacja na solidny mróz szczególnie w butach letnich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 25 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 To jednak te wkładki odpuszczę i zrobię z filcu i folią alu o czym pisałeś kilka postów wcześniej. Może to coś pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 25 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 I przed założeniem buty na kaloryfer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.