Skocz do zawartości

[Tylne koło] co polecacie

ursusek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam zamiar poskładać tylne koło bo z Mavica Crossride nie jesem do końca zadowolony.Przede wszyskim koło ma być niezawodne,trwałe i łatwe w obsłudze.Chciałbym kupić piastę którą mógłbym rozebrać bez specjalistycznych narzędzi.Wymiana łożysk ma być porosta nie wymagająca serwisu.Piasta ma być pod tarczę na 6 śrub,nie chcę piasty na centerlock.Obręcz ma być trwała a nie z plasteliny :).Na tylne koło mogę przeznaczyć 800 zł,mogę ewentualnie zaszaleć i dołożyć jeszcze 200 zł - powiedzmy max za całe koło1000 zł.

Napisano

Zestaw <- z tego zestawu tylne koło jest do wziecia za 680zł. Piasta ma 4 łożyska maszynowe, 6 zapadek w bębenku które zazębiają w 30 miejscach. Zamiast osłon (jak to ma miejsce w przypadku modelu 712sb czy rivala kdrs500) ma gumowe uszczelki w miejscach gdzie może dostać się jakiś syf. ZTR Crest nadaje się do nieco cięższych zadań niż alpine, choć wagowo za dużej róznicy nie ma. Całe koło waży około 812gram.

Szprychy to sapim Dlight, moim zdaniem najlepsza opcja jeśli chodzi o waga/wytrzymałość. Nyple alu czerwone, ale inne kolory tez wchodzą w gre. Jak również kolor piasty może być czerwony.

Chyba że chcesz pancerne koło to mam jeszcze na tej samej piaście i szprychach, ale nyple standardowe i obrecz mavic xm719 disc za mniejsze pieniądze

Napisano

efekty są, ale bardzo znikome ;)Rival strona producenta. Nad polską stroną dopiero pracuje. Firma istnieje od kilku dekad, ale jakoś do Polski za bardzo jeszcze nie trafiła. Jak każda firma z branży rowerowej produkuje na tajwanie. Testowaliśmy te piasty przez zime i problemów nie było. Wymiana łożysk banalna jak w większosci piast na maszynówkach, co prawda jeszcze nigdy w rivalach nie wymianialem łożysk, ale rozbierałem piasty z ciekawości żeby sprawdzić środek. Zapasowe bębenki mamy na stanie. Wiec problemów z częściami w razie awarii nie będzie :) Widze że jesteś z Katowic więc możemy się umówić i obejrzysz piasty lub całe koło. Masz blisko więc ewentualne centrowanie koła masz zawsze za free u mnie, tyle że jeszcze nikt tego nie wykorzystał u mnie ;P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...