Skocz do zawartości

[Rama ] Problem z Giant xtc 0

asp891

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, pewnie już paru z Was miało podobny kłopot bo słyszałem ze to jest wada konstrukcyjna tej ramy. Otóż mam ramę Giant xtc 0 podczas szybkiej zmiany biegów z dużego blatu na średni łańcuch blokuje się miedzy dużą zębatka a ramą i niestety bardzo ją kaleczy :( Podkładki do suportu po prawej stronie mam dane 2 i niestety więcej już nie wejdzie a to by rozwiazało problem. Czy da się coś z tym zrobić żeby rama nie była niszczona?? bo jak tak dalej będzie się działo to po prostu pęknie, Widziałem na karbonowch ramach że w tamtym miejscu są przyklejane dodatkowe wstawki, czy coś takiego jest do kupienia?? Dołączam zdjęcia mojej ramy . Z góry dzięki za pomoc

zdjęcie w załączniku

post-140774-0-40364100-1321023085_thumb.jpg

Napisano

To gdzie te zdjęcia? :)

Ja bym raczej obstawił źle wyregulowaną przerzutkę z przodu. BTW, też mam w tym miejscu objechaną łańcuchem ramę, ale to od chainsucków w błocie. Nic się nie stanie jak będzie tam trochę poorana, karbon musi mieć osłonę, bo ramę karbonową łańcuch ryje znacznie bardziej.

Napisano

Były małe problemy technicze więc zdjęcie już jest w załączniku 1 posta :) Przerzutka jest raczej dobrze wyregulowana , problem był od samego poczatku kiedy kupilem rower, taka karbonowa nakładka by mi się przydała nakleiłbym i ona by sie niszczyla a nie rama, bo rama juz jest mocno przeryta.

Napisano

od kiedy go kupiłem ale to był 2007 rok :) tylko że teraz zacząłem ścigać się w maratonach i zaczęło mi to przeszkadzać.

Napisano

Jak ci bardzo zależy na osłonie tego miejsca to polecam uciąć kawałek opony i zipkami przyciągnąć do ramy na pewno dłużej posłuży jak neopren.

Napisano

a w Pol-sporcie są takie tytanowe osłony do Orbeii Almy. czy to będzie pasować do XTCka trudno powiedzieć.

a najlepiej to pozbądź się sh*tmanowskiej przerzutki :thumbsup:

Napisano

Ok dzięki zaraz sprawdzę u nich w sklepie, a co do sh*tmana:P to w planach mam wymianę ale dopiero na przyszły sezon w tym roku są ważniejsze elementy do wymiany:)

Napisano

na stronie Pol-sportu ciężko cokolwiek znaleźć. lepiej zadzwonić. blacha kosztowała kilkadziesiąt złotych. tytanowa więc solidna. mając troche chęci pewnie można zrobić coś samemu :)

sam w XTCku miałem problemy z zaciąganiem. przy zrzucaniu z blatu nieważne na jakich zębatkach ( Stronglight, Shimano, Lasco ), pod obciążeniem czy bez.

wymieniłem przednią przerzutkę XTRa M971 na SRAMa 9.0 i problem znikł. czasem zaciągnie ale teraz już nie przy zmianie biegu a w błocie gdy jadę na małej ( u mnie 26t ) zębatce. nie wiem skąd się to bierze bo w nie każdym błocie tak jest.

najważniejsze że zaciągało mi w tym sezonie kilka razy a nie co kilka redukcji jak w przypadku shimano.

...teraz przydała by się taka emotka ale z logo SRAMa i shimano :iluvff:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...