asp891 Napisano 11 Listopada 2011 Napisano 11 Listopada 2011 Witam, pewnie już paru z Was miało podobny kłopot bo słyszałem ze to jest wada konstrukcyjna tej ramy. Otóż mam ramę Giant xtc 0 podczas szybkiej zmiany biegów z dużego blatu na średni łańcuch blokuje się miedzy dużą zębatka a ramą i niestety bardzo ją kaleczy Podkładki do suportu po prawej stronie mam dane 2 i niestety więcej już nie wejdzie a to by rozwiazało problem. Czy da się coś z tym zrobić żeby rama nie była niszczona?? bo jak tak dalej będzie się działo to po prostu pęknie, Widziałem na karbonowch ramach że w tamtym miejscu są przyklejane dodatkowe wstawki, czy coś takiego jest do kupienia?? Dołączam zdjęcia mojej ramy . Z góry dzięki za pomoc zdjęcie w załączniku
Klosiu Napisano 11 Listopada 2011 Napisano 11 Listopada 2011 To gdzie te zdjęcia? Ja bym raczej obstawił źle wyregulowaną przerzutkę z przodu. BTW, też mam w tym miejscu objechaną łańcuchem ramę, ale to od chainsucków w błocie. Nic się nie stanie jak będzie tam trochę poorana, karbon musi mieć osłonę, bo ramę karbonową łańcuch ryje znacznie bardziej.
asp891 Napisano 11 Listopada 2011 Autor Napisano 11 Listopada 2011 Były małe problemy technicze więc zdjęcie już jest w załączniku 1 posta Przerzutka jest raczej dobrze wyregulowana , problem był od samego poczatku kiedy kupilem rower, taka karbonowa nakładka by mi się przydała nakleiłbym i ona by sie niszczyla a nie rama, bo rama juz jest mocno przeryta.
ILC Napisano 11 Listopada 2011 Napisano 11 Listopada 2011 Jak rower jest jeszcze na gwarancji to czekasz aż rama sama pójdzie do panów konsultantów ze sklepu ?
asp891 Napisano 11 Listopada 2011 Autor Napisano 11 Listopada 2011 od kiedy go kupiłem ale to był 2007 rok tylko że teraz zacząłem ścigać się w maratonach i zaczęło mi to przeszkadzać.
ILC Napisano 12 Listopada 2011 Napisano 12 Listopada 2011 Ten typ już tak ma, kup neopreny i zamocuj (na dłuższą metę nie zda to egzaminu).
krzychu22 Napisano 13 Listopada 2011 Napisano 13 Listopada 2011 Jak ci bardzo zależy na osłonie tego miejsca to polecam uciąć kawałek opony i zipkami przyciągnąć do ramy na pewno dłużej posłuży jak neopren.
marsman Napisano 14 Listopada 2011 Napisano 14 Listopada 2011 a w Pol-sporcie są takie tytanowe osłony do Orbeii Almy. czy to będzie pasować do XTCka trudno powiedzieć. a najlepiej to pozbądź się sh*tmanowskiej przerzutki
asp891 Napisano 16 Listopada 2011 Autor Napisano 16 Listopada 2011 Ok dzięki zaraz sprawdzę u nich w sklepie, a co do sh*tmana:P to w planach mam wymianę ale dopiero na przyszły sezon w tym roku są ważniejsze elementy do wymiany:)
marsman Napisano 17 Listopada 2011 Napisano 17 Listopada 2011 na stronie Pol-sportu ciężko cokolwiek znaleźć. lepiej zadzwonić. blacha kosztowała kilkadziesiąt złotych. tytanowa więc solidna. mając troche chęci pewnie można zrobić coś samemu sam w XTCku miałem problemy z zaciąganiem. przy zrzucaniu z blatu nieważne na jakich zębatkach ( Stronglight, Shimano, Lasco ), pod obciążeniem czy bez. wymieniłem przednią przerzutkę XTRa M971 na SRAMa 9.0 i problem znikł. czasem zaciągnie ale teraz już nie przy zmianie biegu a w błocie gdy jadę na małej ( u mnie 26t ) zębatce. nie wiem skąd się to bierze bo w nie każdym błocie tak jest. najważniejsze że zaciągało mi w tym sezonie kilka razy a nie co kilka redukcji jak w przypadku shimano. ...teraz przydała by się taka emotka ale z logo SRAMa i shimano
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.