Skocz do zawartości

[damper] Kind Shock wymiana uszczelki

Rekomendowane odpowiedzi

Kind Shocka nie da się niestety rozebrać, no chyba, że z pomocą szlifierki... Mi przynajmniej się nie udało przy modelu 501. Może komuś innemu się udało. Poza tym na necie nie ma żadnych schematów czy czegokolwiek co by mogło być pomocne. Są to raczej amortyzatory jednokrotnego złożenia.

Dobra, myliłem sie jednak idzie je rozebrać w miarę humanitarny sposób - dziś się bawiłem, trochę mi zajęło ale się prawie udało. Mojego 501 rozebrałem tak w 90%.

W tym Twoim 291 trzeba odkręcić oczko montażowe od teleskopu, potem trzeba odkręcić kapsel na, którym jest naklejka KS. Po odkręceniu kapsla pojawia się sreba tuleja z uszczelkami, w swojej naliczyłem aż 4 uszczelki. Tą tuleję podważasz (nie jest ona gwintowana) zsuwasz wzdłuż lagi, no i po wyciągnięciu tej tulejki możesz wyciągnąć cały tłoczek.

Sorry, że post pod postem ale nie wiem jak tamten edytować ;?

No o tym właśnie pisałem. Oczko musisz jakoś zablokować - najlepiej wkręcić w imadło. Potem łapiesz za lagę jakimiś kleszczami czy francuzem i po prostu odkręcasz ( jest przykręcone z dość dużym momentem, więc trzeba się namęczyć ociupinkę). Trzeba uważać, żeby nie porysować lagi dlatego najlepiej łapać ją zaraz za oczkiem.

A to żeby wyciągnąć tłoczek i uszczelkę to musisz odkręcić cały ten kapsel pod naklejką - wiem też myślałem, że to wszystko to jest jeden element ale się okazuję, że nie. On jest zaraz od uszczelki aż do początku gwintu (śruby sprężyny).

Pod naklejkami nic nie ma

Tam gdzie zaczyna się gwint tak jakby jest mała szczelinka

W końcu musi być bo inaczej nie włożyli by tłoka w fabryce

Wkręciłem oczko w imadło i próbowałem odkręcić żabką

Siedzi mocno i boję się tego urwać

Psiknę czymś na noc i spróbuję jutro jeszcze

dzięki za pomoc

Udało mi się w końcu odkręcić :)

Uszczelek jest tam kilka w samym tłoczku 4

ta największa ma oznaczenie 0478 14 BOA ( chyba ta cieknie)

W cylindrze na końcu jest jakaś membrana albo zbiorniczek powietrzny

gdzie można kupić takie uszczelki albo sam tłoczek.

I jaki olej tam się wlewa?

post-117769-0-32304500-1321802686_thumb.jpg

post-117769-0-82433200-1321802692_thumb.jpg

• Mod Team

gdzie można kupić takie uszczelki albo sam tłoczek.

I jaki olej tam się wlewa?

http://allegro.pl/uszczelki-kind-shock-cieknie-potrzebna-uszczelka-i1869046734.html

zajrzyj na tę aukcję; ja ostatnio tam kupowałem.

najprawdopodobniej cieknie ta największa. Możesz też zamówić komplet. Chłopak który sprzedaje te uszczelki doradzi również w sprawie oleju itd

A może jest człowiekiem i doradzi by to ścierwo wyrzucić? :)

Oczywiście żartuję ale miałem tego ks'a i niestety praca jest FATALNA. "Ratuje" się tylko wtedy gdy nie ma się porówniania do żadnego innego.

Jeśli masz odrobinę "finansowych luzów" pomyśl nad wymianą na coś normalnego, nie naprawiaj go.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...