Skocz do zawartości

[piasta] która piasta lepsza

pablitto1983

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zajechałem piastę tylnią, no i trzeba kupić nową. Z racji na koszt przeszprychowania tu gdzie mieszkam, muszę kupić całe koło. mam do wyboru - z tego co znalazłem:

www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=52990

http://www.merlincycles.co.uk/Bike+Shop/Wheels/Mountain+Bike+Wheels/Sale+Wheels/Shimano+Deore+-+Mach+Wheel+Sale_DEORE-MACH.htm

obręcze są takie same, różnica w piastach. Cena taka sama - dodam że idą pod V-brakei.

W 1 przypadku mamy piastę shimano deore - jak mi powiedziano w sklepie model mm950 (albo coś podobnego, mogłem źle zrozumieć), w 2gim jest piasta SRAM 406.

Rower jeździ po drogach, cały rok. Bez skoków, i lasów - puki co nie planuję i nawet nie bardzo mam jak.

Cena jest w sumie taka sama, więc pomóżcie proszę wybrać która lepsza opcja.

Dzięki

Napisano

To subiektywne odczucie bo lubisz tą markę, czy może jakieś argumenty za/przeciw? czemu SRAM był by lepszy - obie piasty będą podejżewam w podobnej klasie, cenowo to samo wychodzi, wagowo też. W moim budżecie to chyba najlepsze na co mogę sobie pozwolić. Chciałem coś an maszynowych łożyskach - chodzi mi o minimalną ilość przeglądów, ale jakoś nie mogę nic znaleźć. W sklepie merlin - tam gdzie koło shimano - nie mają w ogóle kół do MTB na maszynach! tylko do szosówek... A koło na zamówienie to też extra koszty.

Która piasta ma lepsze uszczelnienia - ma ktoś jakieś doświadczenia? W lesie nie jeżdżę, ale w deszczu jak najbardziej.

Zna ktoś jakieś konkretne argumenty za / przeciw którejkolwiek piasty?

• Mod Team
Napisano

Wcale nie lubie srama, choć od nie dawno uzywam z niewielkim stopniu, myśle ze będą lepiej uszczelnione bo miałem deore i ich uszczelnienie moze nie było złe ale do dobrego mu brakowało. Po za tym w deore niepokoił mnie bębenek, bardzo nie równo klikały zapadki bębenka, w porowniau z porównywalnym grupowo niegdyś STX to było niebo a ziemia, taka róznica. Moze to tylko moj egzemplarz niemniej jednak niesmak pozostał.

Moje stwierdzenie było obiektywne wydaje mi sie ze sram byłby lepszy, choć w razie czego do deore łatwiej jakąś cześć dostać.

Napisano

W tym sramie są łożyska kulkowe i kiepski mechanizm zapadek, mający mniej punktów zaczepienia, niż ten deore. Podobnie jest w modelu 506, dopiero w x-9 są łożyska maszynowe, a dopiero w przyszłym roku będzie lepsze sprzęgło robione przez zippa (kupionego jakiś czas temu przez SRAM).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...