pablitto1983 Napisano 10 Listopada 2011 Napisano 10 Listopada 2011 Witam, zajechałem piastę tylnią, no i trzeba kupić nową. Z racji na koszt przeszprychowania tu gdzie mieszkam, muszę kupić całe koło. mam do wyboru - z tego co znalazłem: www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=52990 http://www.merlincycles.co.uk/Bike+Shop/Wheels/Mountain+Bike+Wheels/Sale+Wheels/Shimano+Deore+-+Mach+Wheel+Sale_DEORE-MACH.htm obręcze są takie same, różnica w piastach. Cena taka sama - dodam że idą pod V-brakei. W 1 przypadku mamy piastę shimano deore - jak mi powiedziano w sklepie model mm950 (albo coś podobnego, mogłem źle zrozumieć), w 2gim jest piasta SRAM 406. Rower jeździ po drogach, cały rok. Bez skoków, i lasów - puki co nie planuję i nawet nie bardzo mam jak. Cena jest w sumie taka sama, więc pomóżcie proszę wybrać która lepsza opcja. Dzięki
Mod Team Puklus Napisano 10 Listopada 2011 Mod Team Napisano 10 Listopada 2011 Koła srama sa ciezkie, deore pewnie podobnie oba tanie i wydaje mi sie ze ja osobiście wybrałbym komplet srama.
pablitto1983 Napisano 10 Listopada 2011 Autor Napisano 10 Listopada 2011 To subiektywne odczucie bo lubisz tą markę, czy może jakieś argumenty za/przeciw? czemu SRAM był by lepszy - obie piasty będą podejżewam w podobnej klasie, cenowo to samo wychodzi, wagowo też. W moim budżecie to chyba najlepsze na co mogę sobie pozwolić. Chciałem coś an maszynowych łożyskach - chodzi mi o minimalną ilość przeglądów, ale jakoś nie mogę nic znaleźć. W sklepie merlin - tam gdzie koło shimano - nie mają w ogóle kół do MTB na maszynach! tylko do szosówek... A koło na zamówienie to też extra koszty. Która piasta ma lepsze uszczelnienia - ma ktoś jakieś doświadczenia? W lesie nie jeżdżę, ale w deszczu jak najbardziej. Zna ktoś jakieś konkretne argumenty za / przeciw którejkolwiek piasty?
Mod Team Puklus Napisano 10 Listopada 2011 Mod Team Napisano 10 Listopada 2011 Wcale nie lubie srama, choć od nie dawno uzywam z niewielkim stopniu, myśle ze będą lepiej uszczelnione bo miałem deore i ich uszczelnienie moze nie było złe ale do dobrego mu brakowało. Po za tym w deore niepokoił mnie bębenek, bardzo nie równo klikały zapadki bębenka, w porowniau z porównywalnym grupowo niegdyś STX to było niebo a ziemia, taka róznica. Moze to tylko moj egzemplarz niemniej jednak niesmak pozostał. Moje stwierdzenie było obiektywne wydaje mi sie ze sram byłby lepszy, choć w razie czego do deore łatwiej jakąś cześć dostać.
pablitto1983 Napisano 10 Listopada 2011 Autor Napisano 10 Listopada 2011 Dzięki, chyba padnie wybór na SRAM - tu przynajmniej mam gratis przesyłkę, no i mam nadzieję będzie większa bezawaryjność. Podziękować
Mod Team Puklus Napisano 10 Listopada 2011 Mod Team Napisano 10 Listopada 2011 Oczywiscie mowa tylko o tylnych piastach bo na przednich nie odczujesz roznicy.
moojmisiu Napisano 10 Listopada 2011 Napisano 10 Listopada 2011 W tym sramie są łożyska kulkowe i kiepski mechanizm zapadek, mający mniej punktów zaczepienia, niż ten deore. Podobnie jest w modelu 506, dopiero w x-9 są łożyska maszynowe, a dopiero w przyszłym roku będzie lepsze sprzęgło robione przez zippa (kupionego jakiś czas temu przez SRAM).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.