Skocz do zawartości
  • 0

Myc nowy lancuch?

Gość Salsa

Pytanie

Napisano

Skladam rower i zakladam do niego nowy lancuch SRAM zakonserwowany jakims smarem w fabryce. Czy powinienem dokladnie usunac ten smar (np nafta, olejem napedowym) i posmarowac go powtornie jakims dobrym smarem rowerowym? Zawsze mam problem, ze pomimo uzycia suchych smarow rowerowych, lancuch brudzi i przyciaga nieczystosci. Podejrzewam ze jest to wina pozostalosci smaru konserwującego.

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Skladam rower i zakladam do niego nowy lancuch SRAM zakonserwowany jakims smarem w fabryce. Czy powinienem dokladnie usunac ten smar (np nafta, olejem napedowym) i posmarowac go powtornie jakims dobrym smarem rowerowym? Zawsze mam problem, ze pomimo uzycia suchych smarow rowerowych, lancuch brudzi i przyciaga nieczystosci. Podejrzewam ze jest to wina pozostalosci smaru konserwującego.

Smar fabryczny jest najlepszy, najdłużej trzyma:)

Napisano

Sramowskich nigdy nie uzywalem ale u mnie, z zasady nowy lancuch nie jest zakladany bez wstepnego jego oczyszczenia.

Jak widzisz rozne opinie. Ma to swoje uzasadnienie w rodzaju lancuchow, a raczej kto je produkuje. Niektore oblepione sa kleista mazia np kmc 9, 10sl (wszystkie jakie mialem).

Napisano

Zależy gdzie jeździsz imho.

Na moim łańcuchu KMC był taki fabryczny smar, i nawet mi powiedzieli przy kupnie żebym go zmył, ale mi się nie chciało ;)

Żałowałem bardzo bo już po 5km był tak cały usyfiony jak po 50km jakiegoś ostrego enduro w błocie. Do tego ten smar ubrudził praktycznie cały napęd, i się kleiło do niego wszystko, pół dnia z głowy na czyszczeniu tego spędziłem.

Tak więc polecam usunąć ten fabryczny smar, a że długo trzyma? Olać, i tak będziesz czyścił i smarował łańcuch co chwila jeśli jeździsz w terenie czy błocie.

Napisano

Ja bym go zostawił. Zresztą każdy smar wcześniej czy później się spłucze lub usyfi. Po prostu trzeba w odpowiednim momencie zakonserwować napęd od nowa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...