bartek9999 Napisano 9 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Witam tak jak w temacie mam starego rodzaju piastę pod tarcze hamulcowe i próbowałem zamonotwać tarczę podarowaną od kolegi firmy hayes lecz rozstaw śrub jest inny. Zauważylem że w starej tarczy środek był "okrągły", natomiast w hayesie miał wycięcie w stylu "kwiatka". I teraz mam problem bo niechcem zmieniać piasty w kole bo to koszty.. Czy mogę gdzieś dostać starego rodzaju firmową tarczę(np. Shimano) z "okrągłym" środkiem żeby była prosta? Zalezy mi na tym poniewaz mam w miarę dobry zacisk mechaniczny tektro Z góry dziekuję za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 10 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Poetą nie będziesz, twoj opis mało obrazowy jest, lepiej jakieś zdjecie dodaj co ty tam masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek9999 Napisano 10 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Stara pokrzywiona tarcza wygląda tak http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1a904a09b1fba740.html . A hayes wyglądał tak http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d03b7efb1fccddd0.html . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 10 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Rozstaw śrub jest taki sam, powinno pasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek9999 Napisano 10 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 rzecz wlasnie w tym ze niepasuje:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzych0 Napisano 10 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Mogę się mylić ale mam wrażenie że na pierwszym zdjęciu do tej tarczy jest przykręcony jakby jakiś adapter czy coś w tym stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 10 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 tarcza ewidentnie inna niż obecne, śruby jak by oddalone od osi koła co automatycznie zmienia ich rozstaw. Tarcza sie wydaje na 140mm cieżka sprawa moim zdaniem ze znalezieniem odpowiednika, łatwiej i szybciej bezie przeplecenie koła i kupno normalnej tarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 11 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 To czy środek jest okrągły czy nie nie ma znaczenia, ważny jest rozstaw otworów. Wygląda na zdjęciach ze jest taki sam, ale jak nie pasuje widać nie jest. Dla pewności możesz wziąć linijkę i pomierzyć odległości między otworami. W każdym razie przy innym rozstawie czeka Cię wymiana piasty lub całego koła, na pocieszenie powiem że na Allegro można czasem kupić używane koło w dobrym stanie za ok. 50pln. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 11 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 NIechcem, ale muszem wymienić tarczę więc albo będziesz polował na taką nietypową tarczę, ale zapytaj czy Nusiu.pl Ci dorobi taką na wzór. Pamietaj, że tarcze można prostować o ile nie jest totalnie przekoszona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
descanting Napisano 17 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Coś mi tu nie gra. Ten wewnętrzny wieniec w tarczy hayesa jest tylko taki ozdobny bo powierzchnia styku na piaście jest płaska w jednej płaszczyźnie i nie ma żadnych wypustek które niejako wchodzą pasując do tarczy. A nawet jeśli weź szlifierkę albo wiartarkę i wyszlifuj w tej starej tarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
partyzant Napisano 18 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Popytaj w salonach Kross, oni sprzedawali rowery z tym badziewiem. Jeszcze do niedawna (przynajmniej u mnie) można było kupić tarczę z nakrętką i jakiś wyrób spowalniaczo podobny za 30 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek9999 Napisano 18 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Tak więc dzisiaj zabrałem się do prostowania tarczy i powiem, że wyszło to fatalnie.. Ściągnąłem zacisk po próbie bo szkoda klocków(nowo założone) ;/ Tak czy siak dziękuję za wasze odpowiedzi, będę kombinować ale to już na wiosnę Temat do zamknięcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzybek Napisano 18 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Tu masz tarczę którą szukasz: Sklep - "http://www.artex-rowery.pl/tarcza-hamulcowa-160mm-adapterem-p-506.html" Allegro - http://allegro.pl/tarcza-hamulcowa-160mm-z-adapterem-i1928342763.html Różnica jest taka, że Twoja wygląda na 140, więc będziesz musiał zastosować adapter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 18 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Temat do zamknięcia Tak też czynię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.