Skocz do zawartości

[tarczowe] gdzie kupic starego rodzaju tarcze

bartek9999

Rekomendowane odpowiedzi

Witam tak jak w temacie mam starego rodzaju piastę pod tarcze hamulcowe i próbowałem zamonotwać tarczę podarowaną od kolegi firmy hayes lecz rozstaw śrub jest inny. Zauważylem że w starej tarczy środek był "okrągły", natomiast w hayesie miał wycięcie w stylu "kwiatka". I teraz mam problem bo niechcem zmieniać piasty w kole bo to koszty.. Czy mogę gdzieś dostać starego rodzaju firmową tarczę(np. Shimano) z "okrągłym" środkiem żeby była prosta? Zalezy mi na tym poniewaz mam w miarę dobry zacisk mechaniczny tektro Z góry dziekuję za odpowiedź.

• Mod Team

tarcza ewidentnie inna niż obecne, śruby jak by oddalone od osi koła co automatycznie zmienia ich rozstaw. Tarcza sie wydaje na 140mm cieżka sprawa moim zdaniem ze znalezieniem odpowiednika, łatwiej i szybciej bezie przeplecenie koła i kupno normalnej tarczy.

• Mod Team

To czy środek jest okrągły czy nie nie ma znaczenia, ważny jest rozstaw otworów. Wygląda na zdjęciach ze jest taki sam, ale jak nie pasuje widać nie jest. Dla pewności możesz wziąć linijkę i pomierzyć odległości między otworami. W każdym razie przy innym rozstawie czeka Cię wymiana piasty lub całego koła, na pocieszenie powiem że na Allegro można czasem kupić używane koło w dobrym stanie za ok. 50pln.

Coś mi tu nie gra. Ten wewnętrzny wieniec w tarczy hayesa jest tylko taki ozdobny bo powierzchnia styku na piaście jest płaska w jednej płaszczyźnie i nie ma żadnych wypustek które niejako wchodzą pasując do tarczy. A nawet jeśli weź szlifierkę albo wiartarkę i wyszlifuj w tej starej tarczy :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...