Skocz do zawartości

[Rower] Cube Ltd Pro 2011 vs. Radon ZR Team 6.0 vs. Mongoose Meteore ELITE

bigstuff

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Bardzo proszę o pomoc w wyborze roweru.

Ich ceny są mniej więcej zbliżone, wszystkie modele reprezentują podobny poziom, stąd mój dylemat.

Cube LTD Pro (2011) - 3 599 PLN

Radon ZR Team 6.0 - 3 249 PLN

Mongoose Meteore ELITE - 3 599 PLN

Pozdrawiam.

Napisano

W to, że każdy z rowerów powyżej będzie dobry wcale nie wątpię. Chodzi mi jak się te modele mają do siebie.

Amortyzatory mogę pominąć, bo wybieranie pomiędzy tymi produktami Manitou, a RockShox to kwestia indywidualna.

Interesują mnie hamulce, korba i koła.

Napisano

W sklepie gdzie oglądałem Radona mieli Cube-a z Torą widać są różnice... co nie zmienia faktu że Radon z Rebą jest i tak najlepszym wyborem.

Napisano

Reba będzie bardziej sztywnym amorkiem, szybciej odbijającym, wydaje mi się, że również trwalszym. Jest to naprawdę dobry amortyzator i chyba wagowo również wygrywa :)

Napisano
:) pisałem wcześniej, aby nie uwzględniać amortyzatorów. Bardzo trudno podjąć mi decyzję i w zasadzie nic konkretnego mi nie powiedzieliście. Cube ma lepszy napęd, ale także gorsze hamulce, pomijam już "paści" typu sztyca Ritchey PRO, czy opony, bo na tym specjalnie mi nie zależy. Nie przekonuje mnie geometria ramy Radona, długi mostek wydaję się być tam wciśnięty bo górna rura jest krótka w stosunku do reszty. Może znacie jakiś dobry i duży sklep rowerowy na terenie śląska (okolice Katowic), w którym mógłbym obydwóch modeli "dotknąć"?
  • Mod Team
Napisano

Giętką powiadasz....

To musi się fatalnie jeżdzić na takiej kierownicy.

Kiedys były amortyzowane mostki,ale żeby giętkie kierownice? Ale jestem z nowościami do tyłu.....

Napisano

Bo właśnie nie mogę znaleźć takiego zdjęcia Cube od strony kierownicy... Faktycznie, na takich kierach się trochę głupio prowadzi a nawet ten Radon taką ma.

Napisano

Widzę, że sporo rzeczy przemawia za tym, żeby z kupnem roweru poczekać do następnego roku. Czy warto? Czy obniżki -10% mają miejsce co roku?

Napisano

Jeżeli kupisz 2011 to zapłacisz mniej, ale kiedyś będziesz chciał wymienić maszynę wtedy też będziesz musiał wziąć mniej bo rower będzie rok starszy.

• Mod Team
Napisano

Bo właśnie nie mogę znaleźć takiego zdjęcia Cube od strony kierownicy... Faktycznie, na takich kierach się trochę głupio prowadzi a nawet ten Radon taką ma.

Gięte ( a nie giętkie ) kierownice - zwane inaczej Low Riserami dają znacznie wiekszą kontrolę nad rowerem i zapewniają większy konfort w czasie jazdy. Wyczynowcy-zawodowcy niezbyt chętnie używają tego typu kierownic- choć powoli się to zmienia.

Wbrew temu co piszesz na takich kierach rower się doskonale prowadzi.

Napisano

Sam to napisałeś... a ja powtórzyłem :thumbsup:

Durnykot napisał, że kiepsko musi się jeździć na giętkich kierownicach, a nie na giętych!!!

Czy teraz widzisz różnicę????

Napisano

Widzę.

Nigdy nie lubiłem giętych kierek, wydają mi się takie dziecinne, na prostej mogę mieć więcej przyjemności z jazdy, tzn.: większe zainteresowanie terenem, ostrożne prowadzenie, pełna kontrola bez wspomagaczy.

• Mod Team
Napisano

ILC, mam wrażenie ,że nie do końca wiesz o czym piszesz. Abstrahując od rzekomej dziecinności giętych ( nie giętkich ) kierownic ( swoją drogą ciekawe stwierdzenie ) ,niestety mylisz pisząc, że prosta kierownica daje większą kontrolę nad rowerem. Giete kierownice są przeważnie szersze niż proste ( choć nie jest to regułą) i nieco podwyższają sylwetkę rowerzysty zapewniając większą precyzję prowadzenia ( wystarczy spojrzeć na rowery do DH ) i większy komfort jazdy . Wiele osób negujących to rozwiązanie albo na nich nie jeździło,albo jeździło mając źle dopasowany rower- oczywiście są osoby ,które z rożnych przyczyn wola proste- nie znaczy to jednak,że tego typu rozwiązanie jest "dziecinne".

Nikt nie będzie Cie nawracał ani zmuszał do zmiany opinii- ale zanim wypowiesz swoje zdania zastanów się nad jego sensownością.

Napisano

Chodziło mi o to, że np.: lubię jeździć rowerem bez żadnych amortyzatorów (daje to większą frajdę z prowadzenia a jednocześnie obserwujemy to co dzieje się na drodze, a nie oglądamy krajobrazy) Tak samo z tymi kierownicami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...