Mateusz30 Napisano 9 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Witam! Długie i ciemne wieczory sprawiają, że człowiek ma więcej czasu na myślenie o kolejnym sezonie. Jeżdżąc po moich okolicach, coraz częściej dochodzę do wniosku, że mam niewłaściwe narzędzie. Do jeżdżenia po lasach, wioskach, szutrach i czasem do przeskoczenia miasta MTB 26 jest przerostem formy nad treścią. Chciało by się coś lżejszego i szybszego. Myślałem o 29er. Ale to jeszcze większy, cięższy rower o jeszcze większych oporach toczenia - nie będzie szybszy na płaskim. Będzie wymagał większej mocy. Może i pojedzie szybciej po piaszczystych odcinkach. Ale ile ich jest w Puszczy Bydgoskiej i kto z własnej woli nimi jeździ? To faktor bez znaczenia. W większości lasów nawierzchnia jest twarda nawet na oddziałówkach. Chciało by się coś o możliwościach zbliżonych do MTB, ale o szybkości i wadze szosówki. No i wtedy wpadłem na pomysł, że może mam niewłaściwy rower. Może panaceum na prędkość jest cyclocross? Radzi sobie w terenie, jest dużo lżejszy, bardziej aerodynamiczna pozycja -> dewastująco szybszy. Jedyny mankament to całkowity brak komfortu. Ale przecież nie mieszkam w górach. Tutaj amortyzator jest praktycznie zbędny. No i dochodzimy do sedna. W Bydgoszczy nie ma w sklepach takiego roweru, a przynajmniej się nie spotkałem. I nigdy w lesie nie minąłem nikogo na CX. Więc nie mam możliwości przymiarki bez wycieczki. Co o tym myślicie? Czy to dobry pomysł przesiadać się na cyclocrossa? Moim celem jest szybkość, bo ona daje najwięcej frajdy. Komfort to sprawa drugoplanowa. W moich stronach nie ma za dużo korzeni na leśnych drogach, a kamieni wcale. Rower przeznaczony ma być do szybkiej jazdy terenowej w woj. kuj-pom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 9 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Ja bym kupił jakiegoś XC ze sztywnym widelcem . Przełajówka może okazać się niezbyt dobrym wyborem jakbyś chciał gdzieś poszaleć na zjazdach, a jakby XC+sztywny widelec nie dal rad to starczy założyć amora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.