Skocz do zawartości

[buty spd] jakie wybrać?

Zabski

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

zbliża się zima a z nią wyprzedaże, więc postanowiłem zakupić nowe buty spd.

Warunki są dwa koszt około 400 zł oraz zapięcie na klamrę. Szukam szukam i nie wiem co wybrać jak na razie moimi faworytami są:

Mavic Razor, Northwave Rebel, Northwave Lizzard PRO, Garneau Montana albo najtańsze z tych wszystkich Shimano m087.

Jakby ktoś z Was miał jakieś opinie o powyższych to byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam

Ja w tym sezonie kupiłem Shimano M085 z klamrą i dwoma rzepami + pedały znane wszystkie 520 :) Komplet kosztował mnie ok 350 zł ale nie żałowałem wydania tych pieniędzy. Budty i pedały były katowane w górach niezależnie od pogody. Prałem je kilkakrotnie i buty nie zmieniły swojej formy. Pedały nie złapały luzów i z błotem radziły sobie nadzwyczaj dobrze :) Cały komplet w tym momencie ma przejechane ok 1600 km.

kupiłem wczoraj LG Montana XT 2, ale na razie tylko pochodziłem w nich trochę po domu, bo dopiero dzisiaj dokupiłem pedały i nie było czasu już jeździć :< ale jak dla mnie są bardzo wygodne, chociaż wybrałem je częściowo pod przymusem - są to najtańsze buty jakie można dostać w moim rozmiarze....jutro pierwsza jazda, o ile uda mi się odkręcić stare pedały, z którymi siłuję się już jakieś 30 min..... :icon_confused:

Shimano M087 ma moj kolega i nie polecam . Ciezke , gumowa , miekka podeszwa . Klamra byle co mzoe sie zepsuc .

Shimano M230 i M183 jedne z tych ma moj kolega i niby carbonowa podeszwa a sa ciezke jak niewiem co , w srodku grube na zime wmiare ale na lato , slaboprzewiewne , bardzo duzy bierznik .

Polecam marek SIDI najlepsza produkujaca buty na rower . Ja mam Sidi Tork na 2 rzepy i mi wystarczaja noga nie lata itp .

http://allegro.pl/nowe-buty-sidi-giau-czarne-roz-44-5-hit-i1922721068.html ja mam podobne i moj brat ma te wlasnie . Bardzo dobre , wygodne , lekkie , przewiewne . POLECAM wybierz cos z SIDI

Mysle ze Specialzied robi tagze bardzo dobre buty i jest kilka dla cb z klamra .

http://www.rowerowysklep.pl/specialized-buty-specialized-comp-mtb-white-10-o_l_1576.html

http://www.rowerowysklep.pl/buty-i-pedaly-spd-buty-mtb-spd-buty-specialized-motodiva-wmn-black-10-o_l_95_1580.html

Bierz SIDI albo SPECKI

Mam sidi dragony i shimano 077 i choć technologicznie dzieli je niby przepaść shimano są wygodniejsze. Przy mojej masie 75 kilo nie czuję też np poddawania się podeszwy lub nadmiernej naciągliwości góry buta. Do tego w sidi moje pięty mają więcej luzu. 077 to moje pierwsze budy wyłącznie na rzepy, wcześniej byłem zwolennikiem przynajmniej klamry lub sznuróek i rzepa, teraz moje uprzedzenia zniknęły.

Mam też specializedy compy i podeszwa w nich jest bardzo śliska, wolę buty z gumowanym lub gumowym bieżnikiem.

zapomniał bym. kiedyś miałem Supre od Vittorii. miałem ale odesłałem bo tak jak większość butów z klamrą gniotła mnie w ścięgno.

http://fhm.pl/sklep/vittoria-buty-supra-p-600.html ( na stronie jest nieaktualne zdjęcie-obecnie wyglądają troche inaczej ).

w porównaniu z podobnymi w formie SiDi Eagle są tańsze :)

mają częściowo carbonową podeszwe ( ok 1/3 jej grubości to kompozyt choć jest też model Carbon z cieńszą całkiem carbonową podeszwą ), posiadają osłone czubków palców. w komplecie kolce. są też sporo mniej pospolite od SiDi :)

buty pięknie wykonane. ech szkoda że nie mogę ich używać :confused:

Kto bywa w Wawie, mogę polecić sklep Airbike na Ursynowie (Al. KEN). Mają tam ścianę zastawioną pudełkami z butami do spd. Na jesieni robią promocje i obniżają ceny z poprzednich roczników. Tak kupiłem Specialized Comp, o ponad 100 pln taniej, czyli niewiele ponad 400 pln. Bucik klasa.

• 5 tygodni później...

Nie chcę zakładać nowego tematu, więc podepnę się tu.

W styczniu tego roku, w jednym ze sklepów internetowych, zakupiłem buty shimano, model sh-m086.

Po roku wyglądają tak:

https://picasaweb.google.com/101977155750520821072/PrzewyzszeniowaMasakraWBeskidzieMaYm#5653605734571996194

Czy jest sens je oddać na gwarancję ??

Jeśli tak, to jaka jest szansa na jej uznanie ??

Szczerze, to mocno się zdziwiłem, bo model ten, uchodzi za dosć dobry i często polecany, a wytrwał jakieś 3kkm jazdy po górach.

• 2 tygodnie później...

witam

podpinam się.

Jakie buty spd polecicie do turystyki?

pozdrawiam

ps. niedrogie

Hej,

Ja również j polecam Shimano MT32 - udało mi sie je wyhaczyć na Allegro

za 140 PLN. Przejechałem w nich około 1500 km (jazda po nizinach - 50/50 asfalt/las)

i wyglądają jak nówki. Jedyna wada - sa dość przewiewne - od 5 stopni nie pomagają

nawet skarpety z "merino" - potrzebne są ochraniacze.

Pozdrawiam,

P.

• 3 tygodnie później...

witam,

od połowy roku jeżdże w shimano m087 i całkowicie nie potwierdzam wypowiedzi rradek5. Nie wiem czy są ciężkie, ponieważ są to moje pierwsze buty spd i nie mam punktu odniesienia, ale swoje na pewno ważą, jak wszystko :P Gorąco je polecam bo w przystępnej cenie (275 zł z przesyłką) dostałem świetnie prezentujące się buty, dobrze trzymające stope (dwie rzepy i klamra), sztywne, z protektorem na dziobie i na pięcie dzięki czemu łatwiej wspiąć sie na stromych podejściach.

Ja ze swoich M-086 byłem nie zadowolony, szczególnie z ich trwałości ( zdjęcie stronę wcześniej )

Na szczęście dzwonili do mnie ze sklepu w którym je zakupiłem i powiedziano mi, że reklamacja jest uznana, zatem ten sezon dam im chyba szanse albo opchnę puki nowe, a kupie coś innego.

• 2 tygodnie później...

Miał może ktoś styczność z butami shimano XC-50 http://www.formicki-bike.pl/produkt.php?kod=6633&&id_pod_kat=140&&id_kat=43&&id_pp=30? Podobne jak autor tematu szukam butów do 400 zł.

XC-50? M183? Może mavic razor, northwave rebel? Tylko nie wiem jak z rozmiarami tych ostatnich. W shimano pasuje idealnie 43.

Dzięki za pomoc.

Dwa lata temu poszukiwałem butów które zastąpiły by moje wysłużone scotty. Brałem pod uwagę wszelkie marki - objeździłem wszystkie okoliczne sklepy przymierzając praktycznie każdy but. Brałem pod uwagę wszystkie marki jakie wpadały mi w ręce i mimo mojej szczerej niechęci do marki wybrałem spece i jestem w 100% zadowolony. Wtedy zapłaciłem za nie znacznie więcej, a niżeli w tym liku i nie żałuję ani jednej złotówki na nie wydanej. But świetnie trzyma nogę bez porównania w stosunku do jakichkolwiek shimano, podeszwa jest genialnie sztywna i niesamowicie wygodna (nie ma znaczenia czy jest to 2 godz jazdy czy całodzienna wyprawa). Mam je dwa sezony ostrego traktowania w Beskidzie Śląskim - myte były niezliczoną ilość razy - i patrząc na zużycie jestem pewien, że jeszcze długo mi posłużą...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...