YgreK Napisano 8 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Cześć. Mam do was pytanie co do podatku.. Ostatnio zamówiłem rower zza granicy (Niemcy) i słyszałem, że przy sprowadzaniu przedmiotów można w jakiś sposób odzyskać podatek. W Niemczech wynosi to 19% Czy to prawda? Czy dotyczy to też roweru? Jeśli tak, to jak to zrobić? Ygrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McWolf Napisano 8 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Nie możesz odzyskać podatku, kupiles w kraju należącym do EU i sam jesteś obywatelem EU... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smooir Napisano 8 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 To by było coś ciekawego jakby taki przepis istniał, ale wtedy producenci by pewnie podnieśli ceny w górę, ale tylko na tyle aby opłacało się kupić nowy rower i odpisać podatek niż składać samemu bez podatku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadm Napisano 8 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Proponowałbym napisać posta na http://forumprawne.org/ myślę ze szybko dostaniesz odpowiedź dotyczącą Twojego problemu i z pewnością będzie rzetelna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość sworks Napisano 10 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Cześć. Mam do was pytanie co do podatku.. Ostatnio zamówiłem rower zza granicy (Niemcy) i słyszałem, że przy sprowadzaniu przedmiotów można w jakiś sposób odzyskać podatek. W Niemczech wynosi to 19% Czy to prawda? Czy dotyczy to też roweru? Jeśli tak, to jak to zrobić? Ygrek Kiedyś tak było, przed wejściem Polski do EU. Sam kupowałem w Niemczech i odbierałem podatek. Można było nieźle pohandlować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamillo215 Napisano 11 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 YgreK a jaki rower nabyłeś (jeżeli to nie jest tajemnica)? Bo jeżeli trochę na niego wyłożyłeś, to rzeczywiście 19% zwrotu byłoby zbawienne. Obawiam się, że po 1 maja 2004 to już nie obowiązuje :\ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 11 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 chyba że... masz zaufanego kolegę z obywatelstwem "niewspólnotowym" i on z takim rowerkiem opuści granice UE, podbije stosowne papiery i odzyska pieniążki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Franio Napisano 11 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 YgreK a jaki rower nabyłeś (jeżeli to nie jest tajemnica)? Radon ZR Race 7.0, rocznik 2011. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamillo215 Napisano 11 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 No ładnie ładnie, fajna maszyna. Na Twoim miejscu również bym szukał możliwości odzyskania 19% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anteki Napisano 11 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Na Twoim miejscu również bym szukał możliwości odzyskania 19% No ale niestety to jedynie z kijem baseballowym do ministerstwa finansów możesz iść Gdybyś kupił rower na firmę działającą we wspólnocie - zapłaciłbyś o te 19% mniej. Ale musiałbyś w Polsce zapłacić 23% polskiego VATu. Więc ciesz się że kupiłeś fajny rower w dobrej cenie i nie kombinuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 11 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 w uk jest taka możliwość bo mają program dofinansowań sam mieszkam teraz uk i czekam na rejestracje mojego szefa bo chcę kupić coś fajnego. strona programu http://www.cyclescheme.co.uk/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.