kaapeo Napisano 8 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Mam pewien problem przy brata rowerze, po złożeniu przy niektórych przełożeniach łańcuch skacze (z tyłu na kasecie) tzn jakby nie łapie od czasu do czasu (nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć). Zastanawiałem się, że to może wina łańcucha ? Łańcuch jest jakiś accenta, a kaseta shimano, przerzutka tył sram x-4, korba fsa, ale to już nie ma znaczenia bo przemieniałem tez na inną i dalej to samo. Przerzutki ustawione dobrze, wszystko jak należy tylko ten łańcuch skacze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YgreK Napisano 8 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Jeśli przerzutka dobrze ustawiona, to pewnie jest to zużycie łańcucha lub/i kasety... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweloko Napisano 8 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Dokładnie tak należy wymienić kasete i łancuch na nowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darekc Napisano 8 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 A może masz spinkę źle założona na łańcuchu? Jeśli takową posiadasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaapeo Napisano 8 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Łańcuch jest nowy kupiony w lokalnym sklepie przejechane ma może 5km max. Kasety już 3 próbowaliśmy wymieniać w tym jedną XT... Ale dalej to samo, przerzutki nówki też tylko kasety używane. Łańcuch jakiś accenta za 15 zł był kupiony, czy może to być wina łańcucha mimo, że nowy ? Co do spinki to raczej nie jest dosyć wygodne zapięcie tak więc nic na siłę robione nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 8 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Spinkę masz conexa? Bo taką można założyć tak że łańcuch przeskakuje. Jeżeli to nie łańcuch i kaseta to pozostaje bębenek sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość sworks Napisano 10 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Spinkę masz conexa? Bo taką można założyć tak że łańcuch przeskakuje. Jeżeli to nie łańcuch i kaseta to pozostaje bębenek sprawdzić. Może gdzieś jest ogniwko sztywne...Jeśli jest wszystko new...powinno hasać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadm Napisano 11 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Może przewróć rower do góry kołami i kręć pedałami aż znów przeskoczy. Wtedy zwróć uwagę czy ogniwka są ok, bo tylko to mi przychodzi do głowy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpok Napisano 12 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Spinkę masz conexa? Spinke to on pewnie ma accenta (daja w setcie razem z lancuchem), ja takiej podziekowalem jak i lancuchowi tej firmy po piewrwszch mniej wiecej 300km. Jak dla mnie jesli chodzi o spinki to tylko sram. Swoja droga to ciekawe co to za lancuch za 15pln??? Ja za accenta dalem 45pln 9rz ale tak jak pisze-NOT ANY MORE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol06 Napisano 12 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Kurcze za 15zł kupiłem 2 spinki, a Ty za 15 masz łańcuch i to ze spinką, chyba ktoś mnie zrobił w bambuko Może łańcuch jest aż tak podłej jakośći, że od nowości przeskakuje, jeśli dobrze pamiętam tak w makro miałem. Jak nie masz kasy na łańuch pomóc może zwiększenie naciągu wózka w przerzutce, trzeba odkręcić wózek (taka mała śrubka w korpusie przerzutki w okolicy wózka) sprężyne przełożyć w dziurke obok i złożyć z powrotem. Tak sie dało w lx-ie czy w sramie sie da nie wiem. Taka operacja uratowała kasete przed wymianą, po tym jak nie chciała przyjąć nowego łańcucha, nieco zwiększa opory (ale bez przesady, nie zaczniesz jeździć jak emeryt) i zmniejsza obijanie łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.