Skocz do zawartości

[trening] spining, dodatkowe ruchy potrzebne?

slawex17

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! tydzień temu poszedłem pierwszy raz na spining. Nie pamietam nazwy ćwiczeń.

Podczas jazdy instruktorka kazała machać ręką i "wdech i wydech" , i takie różne dodatkowe czynności rękoma.

czy do budowania bazy na sezon zimą jest to potrzebne?

rozmawiałem z nią i mówiła że nie muszę tego robić, mogę tylko pedałować.

pozdrawiam, licze na wyrozumiałość :)

Napisano

mówisz o spinningu gdzie jest osoba prowadząca i cała sala robi to co ona??:D

To raczej jest dla urozmaicenia i raczej zdaje mi się dla zbicia nieco masy... Skoro jadąc w miejscu możesz oderwać rękę to czemu nie... dodatkowe kcal... Czy mówisz o innym spinningu??

Napisano

spining a spining;) dobry spining daje w kość (wygraliśmy dla klubu całkiem niezły) można na nich ładnie kadencje wyćwiczyć i szybkość. fajnie jest jak się ma do dyspozycji spining, trenażer i rolkę i każdego po godzinie robić na różnych obciążeniach

Napisano

Dokładnie, co innego pseudo spinning, który jest urozmaiconym aerobikiem a co innego konkretne kręcenie. Warto zwrócić uwagę na rodzaj zajęć, w dobrych klubach są przynajmniej 3 typy: rekreacja, średni poziom (tlen), wysoki poziom (beztlen).

Napisano

kazdy srednio rozgarniety amator 2 kolek jest w stanie efektywniej trenowac samemu...dodatkowo osobiscie nie spotkalem sie jeszcze z takim modelem, ktory wiernie odwzorowywalby jazde na rowerze startowym, chodzi mi o prace napedu

Napisano

powiem tak, byłem dzisiaj na spiningu i jest o wiele mocniejsze tempo niż ostatnio.

ale i tak kręciłem swoim tempem i tych dodatkowych czynności nie robiłem.

więc można na tym robić baze czy raczej nie? mam zamiar chodzić 2 x w tygodniu.

Napisano

tylko ostatnio jak jeździłem na spinningu miałem inne strefy... puls150 to był max co mogłem z siebie wycisnąć... bazę tam można robić ale musisz pilnować stref...

Napisano

Eh docelowo spinning ma to być ćwiczenie krótkie (max 1h-1.5h) z dużą ilością interwałów, stosunek mniej więcej 3:1 pod i nad progiem beztlenowym - stwarza to idealną sytuację do spalania tkanki tłuszczowej. Gdybyśmy mieli to porównać do jazdy na MTB/szosie, to taki typ wysiłku stosuje się w sezonie startowym, gdy treningi mają być krótkie a na dużej intensywności. Większość amatorów zaczyna mocniej kręcić dopiero grudzień-styczeń i "mocno" w sensie OBJĘTOŚCI - 2h+ treningi bazy na małej intensywności, bez zrywów itd. które są nieodzowny elementem spinningu, tak więc zupełnie odpada.

Spinning należy traktować jako ćwiczenie fitness, mało ma wspólnego z treningiem kolarskim.

A nie rozumiem już zupełnie jak ktoś chce uczęszczać na takie zajęcia i ćwiczyć na własnej wytrzymałościowej strefie, tak krótką ilość czasu (1h?).. Szkoda kasy i zawracania sobie dupy, lepiej dogadać się z instruktorem/ką na siłowni, żeby udostępniali rowerek po zajęciach. By zrobić jakąkolwiek bazę to 8h jest minimum według mnie dla osoby która jeździ pierwszy sezon.

Napisano

no wlasnie na identyko machinach w tamtym roku probowalem walczyc, nawet wstawilem swoje siodelko i do trenazera takie cos nie ma nawet startu, nie mowiac o jezdzie na dworze

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Ja chodze na spinning dwa razy w tygodniu. Porzadny interwalowy. Zaden tam spacer. Kazdy rower ma plusometr (Polar), rowery mozna regulowac, zatrzaskowe pedaly. Fajna sprawa dla kondycji ale tylko dla niej :) No i swietna "rozgrzewka" na trening na silowni, po godzinie krecneia w okolicach 170-175 miesnia sa naprawde rozgrzane!

Mam spinigowy rowrek w domu. Czy macie jakies namiary na jakies gotowe programy 45 minutowe lub godzinne?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja chodze na spinning dwa razy w tygodniu. Porzadny interwalowy. Zaden tam spacer. Kazdy rower ma plusometr (Polar), rowery mozna regulowac, zatrzaskowe pedaly. Fajna sprawa dla kondycji ale tylko dla niej :) No i swietna "rozgrzewka" na trening na silowni, po godzinie krecneia w okolicach 170-175 miesnia sa naprawde rozgrzane!

Mam spinigowy rowrek w domu. Czy macie jakies namiary na jakies gotowe programy 45 minutowe lub godzinne?

Po godzinie na takich obrotach nie masz już połowy glikogenu w mięśniach, więc efektywnego treningu na siłowni nie zrobisz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...