slawex17 Napisano 8 Listopada 2011 Napisano 8 Listopada 2011 Witam! tydzień temu poszedłem pierwszy raz na spining. Nie pamietam nazwy ćwiczeń. Podczas jazdy instruktorka kazała machać ręką i "wdech i wydech" , i takie różne dodatkowe czynności rękoma. czy do budowania bazy na sezon zimą jest to potrzebne? rozmawiałem z nią i mówiła że nie muszę tego robić, mogę tylko pedałować. pozdrawiam, licze na wyrozumiałość
Klosiu Napisano 8 Listopada 2011 Napisano 8 Listopada 2011 Hehe . A na rowerze też jeździsz machając rękami na wdech i wydech? Jeżeli tak, to takie machanie jest ci potrzebne, a jeśli nie to nie .
Kudlaty01 Napisano 8 Listopada 2011 Napisano 8 Listopada 2011 mówisz o spinningu gdzie jest osoba prowadząca i cała sala robi to co ona?? To raczej jest dla urozmaicenia i raczej zdaje mi się dla zbicia nieco masy... Skoro jadąc w miejscu możesz oderwać rękę to czemu nie... dodatkowe kcal... Czy mówisz o innym spinningu??
karolaxp Napisano 9 Listopada 2011 Napisano 9 Listopada 2011 moim zdaniem na spinningu bazy nie zrobisz
kapsell Napisano 9 Listopada 2011 Napisano 9 Listopada 2011 Spining to fitness amatorka - daj sobie spokoj.
supergdynia Napisano 13 Listopada 2011 Napisano 13 Listopada 2011 To co lepsze? Sent from my GT-S5830 using Tapatalk
netta1987 Napisano 14 Listopada 2011 Napisano 14 Listopada 2011 spining a spining;) dobry spining daje w kość (wygraliśmy dla klubu całkiem niezły) można na nich ładnie kadencje wyćwiczyć i szybkość. fajnie jest jak się ma do dyspozycji spining, trenażer i rolkę i każdego po godzinie robić na różnych obciążeniach
miskov17 Napisano 14 Listopada 2011 Napisano 14 Listopada 2011 Dokładnie, co innego pseudo spinning, który jest urozmaiconym aerobikiem a co innego konkretne kręcenie. Warto zwrócić uwagę na rodzaj zajęć, w dobrych klubach są przynajmniej 3 typy: rekreacja, średni poziom (tlen), wysoki poziom (beztlen).
nabial Napisano 14 Listopada 2011 Napisano 14 Listopada 2011 kazdy srednio rozgarniety amator 2 kolek jest w stanie efektywniej trenowac samemu...dodatkowo osobiscie nie spotkalem sie jeszcze z takim modelem, ktory wiernie odwzorowywalby jazde na rowerze startowym, chodzi mi o prace napedu
Kudlaty01 Napisano 14 Listopada 2011 Napisano 14 Listopada 2011 są tylko droższe,bardziej zaawansowane modele... ale to już kasa porządnego roweru..
slawex17 Napisano 14 Listopada 2011 Autor Napisano 14 Listopada 2011 powiem tak, byłem dzisiaj na spiningu i jest o wiele mocniejsze tempo niż ostatnio. ale i tak kręciłem swoim tempem i tych dodatkowych czynności nie robiłem. więc można na tym robić baze czy raczej nie? mam zamiar chodzić 2 x w tygodniu.
Kudlaty01 Napisano 14 Listopada 2011 Napisano 14 Listopada 2011 tylko ostatnio jak jeździłem na spinningu miałem inne strefy... puls150 to był max co mogłem z siebie wycisnąć... bazę tam można robić ale musisz pilnować stref...
Enfoque Napisano 14 Listopada 2011 Napisano 14 Listopada 2011 Eh docelowo spinning ma to być ćwiczenie krótkie (max 1h-1.5h) z dużą ilością interwałów, stosunek mniej więcej 3:1 pod i nad progiem beztlenowym - stwarza to idealną sytuację do spalania tkanki tłuszczowej. Gdybyśmy mieli to porównać do jazdy na MTB/szosie, to taki typ wysiłku stosuje się w sezonie startowym, gdy treningi mają być krótkie a na dużej intensywności. Większość amatorów zaczyna mocniej kręcić dopiero grudzień-styczeń i "mocno" w sensie OBJĘTOŚCI - 2h+ treningi bazy na małej intensywności, bez zrywów itd. które są nieodzowny elementem spinningu, tak więc zupełnie odpada. Spinning należy traktować jako ćwiczenie fitness, mało ma wspólnego z treningiem kolarskim. A nie rozumiem już zupełnie jak ktoś chce uczęszczać na takie zajęcia i ćwiczyć na własnej wytrzymałościowej strefie, tak krótką ilość czasu (1h?).. Szkoda kasy i zawracania sobie dupy, lepiej dogadać się z instruktorem/ką na siłowni, żeby udostępniali rowerek po zajęciach. By zrobić jakąkolwiek bazę to 8h jest minimum według mnie dla osoby która jeździ pierwszy sezon.
Kudlaty01 Napisano 14 Listopada 2011 Napisano 14 Listopada 2011 widzę,że nie każdy wie o czym mowa jest spinning i spinning... 1.Fitness 2 Trening http://portal.bikeworld.pl/rower/artykul:a9/4045/Spinning+-+prawie+jak+wy%C5%9Bcig/ (nie wiem czy te zdjęcie dokładnie obrazuje te rowery) ale są pewne które można ustawić pod siebie geometrię,każdy szczegół, a wtedy jazda bazę...
nabial Napisano 14 Listopada 2011 Napisano 14 Listopada 2011 no wlasnie na identyko machinach w tamtym roku probowalem walczyc, nawet wstawilem swoje siodelko i do trenazera takie cos nie ma nawet startu, nie mowiac o jezdzie na dworze
noriska Napisano 15 Grudnia 2011 Napisano 15 Grudnia 2011 Ja chodze na spinning dwa razy w tygodniu. Porzadny interwalowy. Zaden tam spacer. Kazdy rower ma plusometr (Polar), rowery mozna regulowac, zatrzaskowe pedaly. Fajna sprawa dla kondycji ale tylko dla niej No i swietna "rozgrzewka" na trening na silowni, po godzinie krecneia w okolicach 170-175 miesnia sa naprawde rozgrzane! Mam spinigowy rowrek w domu. Czy macie jakies namiary na jakies gotowe programy 45 minutowe lub godzinne?
czarnaMAMBA Napisano 24 Grudnia 2011 Napisano 24 Grudnia 2011 Ja chodze na spinning dwa razy w tygodniu. Porzadny interwalowy. Zaden tam spacer. Kazdy rower ma plusometr (Polar), rowery mozna regulowac, zatrzaskowe pedaly. Fajna sprawa dla kondycji ale tylko dla niej No i swietna "rozgrzewka" na trening na silowni, po godzinie krecneia w okolicach 170-175 miesnia sa naprawde rozgrzane! Mam spinigowy rowrek w domu. Czy macie jakies namiary na jakies gotowe programy 45 minutowe lub godzinne? Po godzinie na takich obrotach nie masz już połowy glikogenu w mięśniach, więc efektywnego treningu na siłowni nie zrobisz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.