Skocz do zawartości

[przerzutki] Jaką przerzutkę wybrać

Lothar75

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Na wstępie chciałbym przeprosić za może niezbyt fachowe słownictwo, ale mam nadzieję że mnie zrozumiecie.

Jestem amatorem w temacie rowerów.

Zacząłem regularnie jeździć na rowerze po dłuższej przerwie i zauważyłem problem z wrzucaniem skrajnych biegów. Chodzi mi o to że muszę dociskać dość długo manetkę aby łańcuch wszedł na dużą zębatkę przednią i podobnie jest z dużą tylną. Próbowałem wyregulować przerzutki w sposób podany na forum, jednak okazało się że zakres śrub regulacyjnych (H,L) jest za mały i obie przerzutki dość niemrawo reagują na jakiekolwiek manipulacje.

Jak wyglądają moje przerzutki i rower widać dokładnie na tych fotkach: https://picasaweb.go...feat=directlink

W związku z tym pomyślałem, że może byłoby dobrze po prostu wymienić te przerzutki na coś bardziej współczesnego - rower ma już 10 lat. Zależy mi na płynnej zmianie biegów. Przeglądałem trochę ulubiony portal aukcyjny i ze względu na cenę może coś z Alivio pasowałoby do mojego sprzętu.

Może w oparciu o te fotki mógłbym prosić forumowiczów o pomoc w doborze odpowiednich przerzutek.

Wiadomo, budżet ograniczony i na szaleństwa mnie nie stać, ale wszelkie rady mile widziane (nawet te droższe opcje).

Od razu, żeby nie nabijać postów zapytam także o łańcuch - jaki kupić.

Rozumiem że łańcuch ze sklepu będzie skuty. Tak więc jak go rozkuć i po założeniu ponownie połączyć.

Pozdrawiam i dziękuję z góry za wszelkie porady.

• Mod Team
Napisano

Tak jak kolega wyżej, możesz pomyśleć także o wymianie manetek.

Co do łańcucha... możesz kupić ze spinką :thumbsup: Ale i tak nie ominie Cię pewnie skracanie...

Napisano

Dzięki za podpowiedzi. Zgodnie z sugestiami i lekturą na forum wypatrzyłem taki zestaw:

http://allegro.pl/przerzutka-shimano-acera-rd-m360-czarna-i1911292990.html - tak jak podpowiadał "michuuu"

http://allegro.pl/klamko-manetki-shimano-acera-st-ef50-3x7-i1908668873.html - czy te manetki będą dobre

Nie wiem którą z zaproponowanych przerzutek przednich wybrać tak aby pasowała do mojego napędu.

Podpowiedzcie konkretny model z Acery. Na przerzutce którą teraz posiadam widnieje napis 42T SIS.

Pytanie - czy ta którą mam to dolny czy górny ciąg. Niby linka "idzie" z góry tak więc chyba górny. Ale to może ktoś zaznajomiony z tematem niech mi podpowie.

Dzięki.

Napisano

Linka jest poprowadzona od góry, ale masz tam taką prowadnicę, przez którą przechodzi i dopiero, od dołu, linka dochodzi do przerzutki. Czyli ciąg dolny.

Aczkolwiek praktycznie każdej dzisiejszej przerzutce rybka plum czy linka idzie od góry czy od dołu, mają uniwersalny ciąg. Pomijając szosowe.

Napisano

W tej chwili masz down swing i taką proponuję Ci kupić jeżeli chcesz wymienić. W rozsądnej cenie jest np. Shimano Alivio FD-M413 Down Swing - około 40 zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...