Skocz do zawartości

[Rama] Jaka do RS Revelation/Sektor 150mm

dracozao

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Z racji częstych sygnałów o tym, że mam za małą ramę oraz z racji coraz bardziej zaawansowanej choroby zwanej cykolzą rodzi się nowy pomysł w mojej głowie. Obecnie ujeżdżana sztywna rama to nic fajnego. W tym sezonie zmieniłem amora na Epicona oraz napęd na kombinacje deore-slx-xt., ale mniejsza o to.....

Myślę o zakupie nowej ramy (oczywiście z damperem) oraz amortyzator. Trochę od "tyłu" zabieram się za temat, do amora chcę dobrać ramę a później dopiąć budżet.

Początkowo był plan pod tytułem Fox Talas 140-110 jednak z racji ceny dziś wpadłem na pomysł RS Revelation z Dual Air Position czy też Sektor. Ma on 150mm skoku i za pomocą manetki można go zmniejszyć do 120mm. Własnie tego szukam by podjazdy były przyjemniejsze. Załóżmy, że ten amortyzator można kupić za 2k zł w CRC.

Ten RS to może nie to co było w pierwotnych planach (czyli lekki-12kg 29er na ww Talasie) jednak chęć przyspieszenia całej akcji zmiany roweru sprawia, że full na 26" koła z pierwotnym setupie 14kg wchodzi w grę.

Teraz do tego chciałbym dobrać jakaś ramę. 150mm skoku to dość sporo. Jaka ma być do tego rama? Z jakim skokiem? Czy można użnac, że ramy ze skokiem 120mm, 140mm czy może 150mm będą odpowiednie?

Rower ma być do szeroko pojętego AM. Odpadają maratony XC ale też odpada FR. Chodzi o fajny połykacz kilometrów (np 100km dziennie), który i na jakimś singiel tracku sobie poradzi z jakimiś małymi hopkami. Ma być komfortowa rama do śmigania :) Tereny w mojej okolicy to nie są góry jednak jest tutaj kilka miejsc gdzie można troche poszaleć po korzeniach itp.

Aha, jedna ważna sprawa. Lekki nie jestem. Obecnie ponad 90kg ale ciągle walczę by zejść do tych 85kg.

Prosiłbym o podpowiedź na co muszę zwrócić uwagę przy poszukiwaniach ramy, czyli jaki skok ramy wchodzi w grę. Oczywiście mile widziane propozycje tak do okolic 3k zł. Czy np. http://allegro.pl/rama-mondraker-factor-rr-2011-promocja-i1920610729.html się nadaje pod amora 150mm? Widzę, że cały rower na tej ramie ma skok 120 więc drogą dedukcji uznaję, że muszę szykac ramę o skoku 150mm. Dobrze myślę?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...