Skocz do zawartości

[hamulce] Lekki ruch koła, czy tak powinno być ? POMÓŻ !

Arin11

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Posiadam hamulce avid elixir.

Nigdy nie miałem styczności z hamulcami hydraulicznymi, dlatego chciałem się poradzić.

Kiedy z całej siły zacisne manetkę hamowania i gdy z całej siły próbuje ruszyć koło ( cały czas wciśnięta manetka ) rusza się ono o ok 1mm, towarzyszy tem dosyć głośny dźwięk. ( koło nie rusza się cały czas tylko co jakiś czas lekko się 'obsuwa'.

Dzieje się tak przy tylnim jak i przednim.

Pytanie to zadaje ponieważ wydałem na te hamulce 1000zł i wole się upewnić ;p A jestem z tych którzy martwią się wszystkim na zapas ;p

Z góry dziękuje za pomoc :)

Tarcza stoi w miejscu, a koło się rusza tak? Powinno wystarczyć dokręcenie tarczy do piasty(mogła się poluzować), mocowanie jest chyba na klucz imbusowy.

Pozdrawiam

@edit : aczkolwiek luz 1mm to nie jest jakiś wielki luz, także nie musisz się za to nawet brać.I nie masz czym się martwić.

Dość głośny dźwięk, wynikający pewnie z tego że zaciskasz bardzo mocno klamkę, a klocki nacierają na tarczę bardzo mocnym naciskiem, a mimo tego Twoja siła jest bardzo duża i tarcza minimalnie się porusza. 0,5mm to nie jest nic strasznego, raczej normalna rzecz. Nie masz się czego obawiać.

Dość głośny dźwięk, wynikający pewnie z tego że zaciskasz bardzo mocno klamkę, a klocki nacierają na tarczę bardzo mocnym naciskiem, a mimo tego Twoja siła jest bardzo duża i tarcza minimalnie się porusza. 0,5mm to nie jest nic strasznego, raczej normalna rzecz. Nie masz się czego obawiać.

Ok dzięki :) Sam właśnie tak myślę teraz że jak będę jechał to mnie to 0,5 mm nie zbawi ^^

Pytałem też o to w sumie dlatego, że ostatnio lekko rowerowi się dostało o beton, przy czym manetki się trochę pozdzierały, dlatego sprawdzałem to hamowanie, ale skoro tak może być to znaczy że mechanicznie wszystko gra :)

jeszcze raz dzięki :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...