Arin11 Napisano 7 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Witam ! Posiadam hamulce avid elixir. Nigdy nie miałem styczności z hamulcami hydraulicznymi, dlatego chciałem się poradzić. Kiedy z całej siły zacisne manetkę hamowania i gdy z całej siły próbuje ruszyć koło ( cały czas wciśnięta manetka ) rusza się ono o ok 1mm, towarzyszy tem dosyć głośny dźwięk. ( koło nie rusza się cały czas tylko co jakiś czas lekko się 'obsuwa'. Dzieje się tak przy tylnim jak i przednim. Pytanie to zadaje ponieważ wydałem na te hamulce 1000zł i wole się upewnić ;p A jestem z tych którzy martwią się wszystkim na zapas ;p Z góry dziękuje za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krosser96 Napisano 7 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Tarcza stoi w miejscu, a koło się rusza tak? Powinno wystarczyć dokręcenie tarczy do piasty(mogła się poluzować), mocowanie jest chyba na klucz imbusowy. Pozdrawiam @edit : aczkolwiek luz 1mm to nie jest jakiś wielki luz, także nie musisz się za to nawet brać.I nie masz czym się martwić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arin11 Napisano 7 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 SOrki źle trochę napisałem ;p chodzi mi że tarcza się porusza w zacisku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krosser96 Napisano 7 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Ile czasu masz te hamulce, parę dni ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arin11 Napisano 7 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Mam je jakieś 2 miesiące, ale nigdy wcześniej nie sprawdzałem czy się coś rusza rękoma. Ale mówię, ciągne koło bardzo mocno i dopiero wtedy się rusza o jakieś 0,5 - 1 mm na tarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krosser96 Napisano 7 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Dość głośny dźwięk, wynikający pewnie z tego że zaciskasz bardzo mocno klamkę, a klocki nacierają na tarczę bardzo mocnym naciskiem, a mimo tego Twoja siła jest bardzo duża i tarcza minimalnie się porusza. 0,5mm to nie jest nic strasznego, raczej normalna rzecz. Nie masz się czego obawiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadm Napisano 7 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Nie masz się czego obawiać. Ale na wszelki wypadek obserwuj te hamulce co pewien czas, i upewnij się że ten luz akurat wynosi te 0,5-1mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arin11 Napisano 7 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Dość głośny dźwięk, wynikający pewnie z tego że zaciskasz bardzo mocno klamkę, a klocki nacierają na tarczę bardzo mocnym naciskiem, a mimo tego Twoja siła jest bardzo duża i tarcza minimalnie się porusza. 0,5mm to nie jest nic strasznego, raczej normalna rzecz. Nie masz się czego obawiać. Ok dzięki Sam właśnie tak myślę teraz że jak będę jechał to mnie to 0,5 mm nie zbawi ^^ Pytałem też o to w sumie dlatego, że ostatnio lekko rowerowi się dostało o beton, przy czym manetki się trochę pozdzierały, dlatego sprawdzałem to hamowanie, ale skoro tak może być to znaczy że mechanicznie wszystko gra jeszcze raz dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 7 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 miałem taki problem z formula oro i avidami juicy. Nowe klocki są pokryte śliskim lakierem z zewnątrz. Z czasem on sie wyciera i wszystko wraca do normy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 8 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Ale na wszelki wypadek możesz podokręcać tarczę i zacisk. Nie powinno zaszkodzić U braciszka tak było, pomogło dokręcenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 10 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Z zaciskiem bym uwazał, jak ma PM i magnezowe golenie i jak przekręci gwint bedzie miał problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.