kosmonauta80 Napisano 7 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Ostatnio cierpię na dolegliwości wskazujące na niedobór tych dwóch pierwiastków. Myślę o kupnie ich w postaci tabletek. I tu pytanie: upracie i codziennie powinienem je zażywać, czy wystarczy co parę dni? Zakładam, że codziennie będę łykał witaminy Centrum. A może lepiej kupić gorzą czekoladę i wpierniczać parę kawałków co 2-3 dni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 7 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Kiedyś w aptece polecili mi aspargin na skurcze. W sumie działa, biorę go raczej raz na jakiś czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 7 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Polecam MAGNE-B6 ACTIVE. Osobiście biorę jedną tabletkę dziennie chociaż zalecane są dwie. http://www.apteka-zielona.pl/magne-b6-active-50-tabl-p-24580.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swallow Napisano 7 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Na wiosnę gdy miałam osłabioną nieco kondycję po zimie i łapały mnie częste skurcze łykałam codziennie jedną tabletkę Zdrovit magnum skurcz i było Ok. http://www.domzdrowia.pl/68833,zdrovit-magnum-skurcz-50-tabletek.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmonauta80 Napisano 7 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 To co wymieniliście będzie dobre w przypadku nerwobólów w klatce spowodowanych stresem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElDiablo Napisano 7 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 A skąd wiesz że są to nerwobóle wywołane stresem? Jeżeli lekarz tak stwierdził, to zapewne dał odpowiednie suplementy.... Lekarzem nie jestem, ale wspomniane wyżej produkty uzupełniają braki ważnych składników w organizmie. Na stres lepsze długie, wycieczki rowerowe w miłym towarzystwie uzupełniane witaminkami.... Tak na poważnie ja również jak Karbeti Magne-b6, centrum, no i czasami nieco glukozaminy. Z tym że ja pomykam jeszcze na siłownię i basen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmonauta80 Napisano 7 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Od paru dni spotykam się ze stresującymi sytuacjami, a niedawne badania pompy nie wykazały niczego Dodatkowo fakt, że muszę odstawić czasowo rower też się odbija w psychice... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrzecieKolo Napisano 7 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Ostatnio cierpię na dolegliwości wskazujące na niedobór tych dwóch pierwiastków. Myślę o kupnie ich w postaci tabletek. I tu pytanie: upracie i codziennie powinienem je zażywać, czy wystarczy co parę dni? Zakładam, że codziennie będę łykał witaminy Centrum. A może lepiej kupić gorzą czekoladę i wpierniczać parę kawałków co 2-3 dni? Czekolada to zły pomysł moim zdaniem, unikać słodyczy jak ognia Suplementy zazwyczaj się je w cyklach, witaminy+magnez,potas to w wielu przypadkach 3 miesiące codziennie po tabletce, miesiąc przerwy i znowu 3 miesiące. trzeba pamiętać, że nie można dostarczać tych składników tylko z tabletek, trzeba też z pokarmu. Wszystko zależy od dawek i danego specyfiku, polecam dogłębnie czytać ulotki I ewentualnie konsultacje z lekarzem. A co do bólów w klatce to - lekarz, a nie forum Przyczyn może być dużo i lepiej nie ryzykować. Wszelkie schorzenia czym szybciej wykryte i poprawnie leczone tym lepiej. Nie wiem czemu niektórzy mają takie opory przed pójściem do lekarza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalB Napisano 7 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Filomag oraz Aspargin, tanio i dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 7 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Magne-B6, prawdopodobnie najlepiej przyswajalny magnez, choć tani nie jest. Warto brac zgodnie z zaleceniami, czyli od 4 do 6 tabletek na dobę. zauważalna poprawa koncentracji, mniejsze zmęczenie, lepszy humor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xanagaz Napisano 7 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 A nie próbowałeś się po prostu rozciągać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadm Napisano 7 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 I tu pytanie: upracie i codziennie powinienem je zażywać, czy wystarczy co parę dni? Zakładam, że codziennie będę łykał witaminy Centrum. A może lepiej kupić gorzą czekoladę i wpierniczać parę kawałków co 2-3 dni? Z tego co się orientowałem to tak nie można. To suplement diety ale bądź co bądź jest on lekiem. Decydując się na przyjmowanie tabletek musimy robić to systematycznie i zgodnie z instrukcją na opakowaniach. A na pewno na żadnej ulotce nie jest napisane ze można zażywać tabletki co parę dni. Zresztą magnez i tak jest na tyle szybko usuwany z organizmu, że ciężko go mieć za dużo. A odpowiedz jeszcze dlaczego nie chcesz zażywać magnezu codziennie? A a propos czekolady - żeby nie będą zadowolone po roku czy dwóch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 7 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 "aspargin" lub jeszcze korzystniejsze opakowanie "asparginian" testowałem chyba już wszystko od momentu gdy na maratonie skurcz dosłownie zdjął mnie z roweru Brałem i plusssz i magnez ze skrzypem i pokrzywą i nawet preparaty z biedry czy zestawy witaminowe z olimpu. Aspargin jak na razie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 7 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Z magnezu z witaminą b6 co brałem i wiem, że działa to Chela - Mag B6 z Olimp Laps do tego witamina b12. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kusch Napisano 7 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Chłopie po prostu jesteś zakwaszony a nie żaden stres, wiem co mówię bo przez to samo przechodziłem i szukałem różnych przyczyn. Jak zmieniłem dietę na zawierającą więcej warzyw i owoców jak ręką odjął. Na początek polecam też picie octu jabłkowego (tylko broń boże nie spirytusowego bo to jak różnica między krzesłem a krzesłem elektrycznym). Niestety jak wcinamy dużo węgli i białka a do tego dużo trenujemy to jesteśmy bardziej narażeni na zakwaszenie niż 'zwykli' ludzie. Radzę trochę poczytać bo to dość poważny problem, u mnie do tego stopnia, że myślałem, że mam hemoroidy lol a to po prostu taka historia. Dobrze, że w końcu doszedłem do sedna problemu bo jak bym dalej się tak prowadził to nie wiadomo na co by mnie teraz leczyli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmonauta80 Napisano 7 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 A odpowiedz jeszcze dlaczego nie chcesz zażywać magnezu codziennie? Nadmiar też jest szkodliwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadm Napisano 8 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Nadmiar też jest szkodliwy. Lekarz mi powiedział, że godzina stresu lub filiżanka kawy jest w stanie wypłukać niemalże cały magnez z organizmu. Wiec chyba jest to pierwiastek, który dośc cięzko w sobie przedawkować. A na ulotkach zwykle jest napisane zeby zazywac magnez codziennie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 8 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 asparagin jest tani i dobrze się przyswaja. Stosuj przez miesiąc lub do końca pudełka, jeśli już naprawdę musisz, a później odstaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daVe Napisano 8 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Rzekłbym nawet, że bardzo ciężko go przedawkować. Ewentualnie przy braku innych pierwiastków, jak np. wapnia jest to możliwe, ale to skrajne przypadki. A nawet gdyby, przedawkowanie magnezu najczęściej objawia się tylko problemami żołądkowo-jelitowymi (wymioty, nudności, najczęściej biegunka). Więcej uwagi należałoby poświęcić preparatom zawierającym magnez z potasem, ze względu na możliwość powstania hiperkaliemii. Mam tylko jedno zasadnicze pytanie? Dlaczego zdrowo myślący człowiek miałby przekraczać dawkę zalecaną przez producenta leku/suplementu diety? Pozdrawiam, mgr farm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmonauta80 Napisano 8 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Byłem w aptece i kupiłem Magnez-B6 Doppelherz. Lekarz mi powiedział, że godzina stresu lub filiżanka kawy jest w stanie wypłukać niemalże cały magnez z organizmu. Wiec chyba jest to pierwiastek, który dośc cięzko w sobie przedawkować. A na ulotkach zwykle jest napisane zeby zazywac magnez codziennie... Najbliższy tydzień będę miał bardzo stresujący... Mam tylko jedno zasadnicze pytanie? Dlaczego zdrowo myślący człowiek miałby przekraczać dawkę zalecaną przez producenta leku/suplementu diety? Pozdrawiam, mgr farm. Z wykształcenia medykiem nie jestem Więc pewne wątpliwości mam. A konkretnie łykanie dziennie tabletki magnezu: nie za dużo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daVe Napisano 8 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Skoro "na ulotkach jest napisane żeby zażywać magnez codziennie" a Ty "nie przekroczysz dawki zalecanej przez producenta" to łykając tabletkę magnezu dziennie nie przedawkujesz go. W poście, w którym zadałeś to pytanie, sam sobie na nie odpowiedziałeś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
delmis Napisano 17 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Lekarz mi powiedział, że godzina stresu lub filiżanka kawy jest w stanie wypłukać niemalże cały magnez z organizmu. Wiec chyba jest to pierwiastek, który dośc cięzko w sobie przedawkować. A na ulotkach zwykle jest napisane zeby zazywac magnez codziennie... Nie wiem jak ze stresem ale filiżanka kawy na pewno nie jest w stanie wyplukac prawie calego magnezu z organizmu. Mysle ze moze 5 dni chlania wódy dopiero jest wstanie oczyscic organizm z magnezu~~ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.