Skocz do zawartości

[magnez, potas] niedobór i uzupełnianie stanu w organizmie

kosmonauta80

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnio cierpię na dolegliwości wskazujące na niedobór tych dwóch pierwiastków. Myślę o kupnie ich w postaci tabletek. I tu pytanie: upracie i codziennie powinienem je zażywać, czy wystarczy co parę dni? Zakładam, że codziennie będę łykał witaminy Centrum.

A może lepiej kupić gorzą czekoladę i wpierniczać parę kawałków co 2-3 dni? :)

Napisano

A skąd wiesz że są to nerwobóle wywołane stresem? Jeżeli lekarz tak stwierdził, to zapewne dał odpowiednie suplementy....

Lekarzem nie jestem, ale wspomniane wyżej produkty uzupełniają braki ważnych składników w organizmie.

Na stres lepsze długie, wycieczki rowerowe w miłym towarzystwie ;) uzupełniane witaminkami....

Tak na poważnie ja również jak Karbeti Magne-b6, centrum, no i czasami nieco glukozaminy. Z tym że ja pomykam jeszcze na siłownię i basen.

Napisano

Od paru dni spotykam się ze stresującymi sytuacjami, a niedawne badania pompy nie wykazały niczego :) Dodatkowo fakt, że muszę odstawić czasowo rower też się odbija w psychice... :(

Napisano

Ostatnio cierpię na dolegliwości wskazujące na niedobór tych dwóch pierwiastków. Myślę o kupnie ich w postaci tabletek. I tu pytanie: upracie i codziennie powinienem je zażywać, czy wystarczy co parę dni? Zakładam, że codziennie będę łykał witaminy Centrum.

Czekolada to zły pomysł moim zdaniem, unikać słodyczy jak ognia ;)

Suplementy zazwyczaj się je w cyklach, witaminy+magnez,potas to w wielu przypadkach 3 miesiące codziennie po tabletce, miesiąc przerwy i znowu 3 miesiące. trzeba pamiętać, że nie można dostarczać tych składników tylko z tabletek, trzeba też z pokarmu.

Wszystko zależy od dawek i danego specyfiku, polecam dogłębnie czytać ulotki ;) I ewentualnie konsultacje z lekarzem.

A co do bólów w klatce to - lekarz, a nie forum :) Przyczyn może być dużo i lepiej nie ryzykować. Wszelkie schorzenia czym szybciej wykryte i poprawnie leczone tym lepiej. Nie wiem czemu niektórzy mają takie opory przed pójściem do lekarza...

Napisano

Magne-B6, prawdopodobnie najlepiej przyswajalny magnez, choć tani nie jest. Warto brac zgodnie z zaleceniami, czyli od 4 do 6 tabletek na dobę. zauważalna poprawa koncentracji, mniejsze zmęczenie, lepszy humor :)

Napisano

I tu pytanie: upracie i codziennie powinienem je zażywać, czy wystarczy co parę dni? Zakładam, że codziennie będę łykał witaminy Centrum.

Z tego co się orientowałem to tak nie można. To suplement diety ale bądź co bądź jest on lekiem. Decydując się na przyjmowanie tabletek musimy robić to systematycznie i zgodnie z instrukcją na opakowaniach. A na pewno na żadnej ulotce nie jest napisane ze można zażywać tabletki co parę dni. ;)

Zresztą magnez i tak jest na tyle szybko usuwany z organizmu, że ciężko go mieć za dużo. ;)

A odpowiedz jeszcze dlaczego nie chcesz zażywać magnezu codziennie?

A a propos czekolady - żeby nie będą zadowolone po roku czy dwóch. ;)

• Mod Team
Napisano

"aspargin" lub jeszcze korzystniejsze opakowanie "asparginian"

testowałem chyba już wszystko od momentu gdy na maratonie skurcz dosłownie zdjął mnie z roweru

Brałem i plusssz i magnez ze skrzypem i pokrzywą i nawet preparaty z biedry czy zestawy witaminowe z olimpu.

Aspargin jak na razie działa ;)

Napisano

Chłopie po prostu jesteś zakwaszony a nie żaden stres, wiem co mówię bo przez to samo przechodziłem i szukałem różnych przyczyn. Jak zmieniłem dietę na zawierającą więcej warzyw i owoców jak ręką odjął. Na początek polecam też picie octu jabłkowego (tylko broń boże nie spirytusowego bo to jak różnica między krzesłem a krzesłem elektrycznym). Niestety jak wcinamy dużo węgli i białka a do tego dużo trenujemy to jesteśmy bardziej narażeni na zakwaszenie niż 'zwykli' ludzie. Radzę trochę poczytać bo to dość poważny problem, u mnie do tego stopnia, że myślałem, że mam hemoroidy lol a to po prostu taka historia. Dobrze, że w końcu doszedłem do sedna problemu bo jak bym dalej się tak prowadził to nie wiadomo na co by mnie teraz leczyli ;)

Napisano

Nadmiar też jest szkodliwy.

Lekarz mi powiedział, że godzina stresu lub filiżanka kawy jest w stanie wypłukać niemalże cały magnez z organizmu. Wiec chyba jest to pierwiastek, który dośc cięzko w sobie przedawkować. A na ulotkach zwykle jest napisane zeby zazywac magnez codziennie...

Napisano

asparagin jest tani i dobrze się przyswaja. Stosuj przez miesiąc lub do końca pudełka, jeśli już naprawdę musisz, a później odstaw :)

Napisano

Rzekłbym nawet, że bardzo ciężko go przedawkować. Ewentualnie przy braku innych pierwiastków, jak np. wapnia jest to możliwe, ale to skrajne przypadki. A nawet gdyby, przedawkowanie magnezu najczęściej objawia się tylko problemami żołądkowo-jelitowymi (wymioty, nudności, najczęściej biegunka). Więcej uwagi należałoby poświęcić preparatom zawierającym magnez z potasem, ze względu na możliwość powstania hiperkaliemii. Mam tylko jedno zasadnicze pytanie? Dlaczego zdrowo myślący człowiek miałby przekraczać dawkę zalecaną przez producenta leku/suplementu diety? Pozdrawiam, mgr farm.

Napisano

Byłem w aptece i kupiłem Magnez-B6 Doppelherz.

Lekarz mi powiedział, że godzina stresu lub filiżanka kawy jest w stanie wypłukać niemalże cały magnez z organizmu. Wiec chyba jest to pierwiastek, który dośc cięzko w sobie przedawkować. A na ulotkach zwykle jest napisane zeby zazywac magnez codziennie...

Najbliższy tydzień będę miał bardzo stresujący... :(

Mam tylko jedno zasadnicze pytanie? Dlaczego zdrowo myślący człowiek miałby przekraczać dawkę zalecaną przez producenta leku/suplementu diety? Pozdrawiam, mgr farm.

Z wykształcenia medykiem nie jestem :) Więc pewne wątpliwości mam. A konkretnie łykanie dziennie tabletki magnezu: nie za dużo?

Napisano

Skoro "na ulotkach jest napisane żeby zażywać magnez codziennie" a Ty "nie przekroczysz dawki zalecanej przez producenta" to łykając tabletkę magnezu dziennie nie przedawkujesz go. W poście, w którym zadałeś to pytanie, sam sobie na nie odpowiedziałeś...

• 2 tygodnie później...
Napisano

Nie wiem jak ze stresem ale filiżanka kawy na pewno nie jest w stanie wyplukac prawie calego magnezu z organizmu. Mysle ze moze 5 dni chlania wódy dopiero jest wstanie oczyscic organizm z magnezu~~

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...