Skocz do zawartości

[Rama] full do amatorskiej jazdy

MixhaL

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Witam

Rower powoli skladam ale mam jeszcze pare pytan

Chodzi o regulacje amortyzatora. Na jednej goleni mam takie pokretlo i ona dziala:

IMAG0664.jpg

Na drugiej mam cos takiego:

IMAG0663.jpg

Czy to tez sluzy do regulacji czy to tylko zwykla sruba. Na obecna chwile znalazlem ze Super T mial regulacje na obu goleniach. Zostalem oszukany czy byly takie wersje?Druga sprawa to mam za krotki przewod hamulcowy w przednim hamulcu, czy mozna dokupic sam przewod hamulcowy do hamulcow hydraulicznych i go przedluzyc? Jezeli tak czy jest to skomplikowane i lepiej oddac do serwisu czy mozna samemu sie w to pobawic?

Nawet jeśli ktoś twierdzi że jest to super t, to tłumiki ma z juniora t, w wersji z zewnętrzną regulacją tłumienia powrotu. Super t miał w każdej goleni tłumik hscv z regulacją tłumienia powrotu (starsze modele w obu goleniach na górze). Nie pamiętam, być może nowsze wersje miały zewnętrzną regulację kompresji.

Na dole masz z jednej strony regulację powrotu z drugiej strony śrubę trzymającą tłoczysko.

Golenie dolne pochodzą z juniora t z rocznika od 2004 wzwyż.

Przewód dokupuje się luzem, na metry, do tego potrzebne są tzw oliwki i zaprawki do przewodu, wetknięte do środka. Zaprawki można odzyskać rozpiłowując oliwkę ze starego przewodu. Do tego potrzebny jest płyn hamulcowy, zależnie od hamulca dot lub olej mineralny (shimano i tektro). Do tego zależnie od hamulca końcówki do odpowietrzania, wężyki i strzykawki. Do przedniego hamulca, przy giętej kierownicy i tym widelcu (skok 170 mm) przewód powinien mieć minimum 90 cm - mocowanie zacisku hamulca w tym roczniku marzocchi powoduje odsunięcie zacisku do tyłu co wymusza dłuższy przewód jeśli nie jest on zamocowany do zacisku w sposób ruchomy.

Super t był ostatni raz w ofercie w roku chyba 2006. Ten jest starszy. Różnica w działaniu w stosunku do juniora t duża. Tak czy inaczej zostałeś oszukany - zadecyduj czy to dla ciebie jest problem czy nie.

Junior t ani super t nie mają regulacji powietrzem i chwała im za to :) to widelce "starej szkoły" i do dziś dla wielu są najlepsze.

W marzocchi jest możliwość zamontowania pokrywy goleni z zaworem, amortyzatory M w wielu modelach miały po prostu powietrze w goleni i szczelność zapewniały uszczelki goleni dolnych.

"Prawdziwego" super t nie da się przerobić bez wymiany tłumika - zajmuje on całą goleń i regulacja znajduje się na górze. Junior ma tylko regulator napięcia wstępnego co nie koliduje z montażem pokrywy z zaworem.

Nie wiem czy się dobrze wyraziłem ale u mnie mam możliwośc dopompowywania sobie powietrza w każdą koleń od góry plus dodatkowo spręzyny i olej(słychać jak się przelewa) a od dołu wygląda na to że regulacja tłumienia tylko.

Czyli ktoś dodał pokrywę goleni z zaworami?

W sumie to chyba mi brak tego jednego pokrętła do regulacji od dołu nie przeszkadza, troche boli że zostałem oszukany.

Da się trochę zmiękczyć go bo wydaje się być trochę twardy. Podobno zalany jest olejem 7.5W

Super t byl produkowany do roku 2004go i ze strony marzocchi wynika ze faktycznie tenze rocznik ma takie bebechy jak twoj.

Co jednak ciekawe haki kola sa inne niz w widelcach z rocznika 2004, gdzie byly szybkozamykacze.

Wydaje sie ze jest to jednak super t, rocznik 2004, z goleniami rocznika pozniejszego.

Czyli sprawa sie wyjasnila, jakby nie patrzec jest to Super T.

Gdzie moge dostac sprezyne do dampera KindShock 508?

Potrzebuje sprezyny ktora bedzie wybierala dobrze dolki cos na wzor zawieszenia w motorach czyli miekko, myslalem nad 500-550LBS

Moja waga to70-73kg

Pozdrawiam

Nie musi być sprężyna do kajnd szita, może być każda inna o wewnętrznej średnicy takiej jak spręzyny ks.

Z miękkim wybieraniem to uważaj, bo jak przegniesz a amor ma kulawą charakterystykę ugięcia to będziesz dobijał - szczególnie że rower elektryczny jest cięższy, więc bezwładność większa.

OK. dzięki za pomoc.

Gdzie mogę takie sprężyny kupić?

Łaczna waga obciązenia ze mną będzie trochę ponad 80kg więc myślę że 550LBS powinna być dobra, dobrze mówię?

Zaznaczam że nie będę skakał ani nic z tych rzeczy na rowerze, rower raczej będzie używany do jazdy po asfaltach i drogach utwardzonych(polnych).

Pozdrawiam

• Mod Team

Czasami na Allegro są używane sprężyny po dobrych cenach, ale tu musisz trafić: 1. średnicę, 2. długość odpowiednią, 3. twardość odpowiednią.

Radzę pomyśleć nad wymianą całego dampera, Kindshoki to padaka, szybko padają, ciekną, a nawet potrafią się rozlecieć :D.

Jak na Twoją wagę sprężyna 500 będzie ok, polecam dampery Manitou z SPV, zmiejszysz objetość komory SPV na min, dasz ciśnienie w granicach 80-100psi i będzie damper ładniutko wybierał a w końcu skoku będzie mocno progresywny, dzięki czemu na pewno go nie dobijesz.

Może i masz rację nie warto inwestować w KS.

Więc postanowione, zostanie zakupiony nowy używany damper.

Na damperach nie znam sie nic a nic ale zakładam że zalecasz damper powietrzny.

Zmierzyłem odległość montarzową montażową dampera u siebie i wynosi 200 mm.

Prosiłbym o podanie nazw za jakimi damperami sie rozglądać, żebym nie kupił gorszego niż mam.

Chciałbym aby miękkość była regulowana powietrzem czyli mniej powietrza to miętszy miększy więcej to twardszy, chciałbym również żeby można go było pompować zwykłą pompką rowerową.

O jakim skoku powinnien być damper, czy 50mm wystarczy? Na ile skoku koła się to przekłada? Niby na KS jest 160mm skoku koła.

Pozdrawiam

Do pompowania dampera czy widelca potrzebujesz specjalnej pompki i nie ma zmiłuj, zwykłą tego nie zrobisz.

50mm skoku tłoka to może być KAŻDY skok zawieszenia. Zależy jaka rama. Poza tym, po założeniu dampera o wymiarach innych niż oryginalne, w niektórych przpadkach rzeczywisty skok będzie taki, że elementy zawieszenia będą się o siebie obijać i uszkodzisz ramę.

• Mod Team

Z damperów warto polecić produkty Foxa, Manitou oraz 5th Element. Do roweru z silnikiem elektrycznym jednak zdecydowanie lepszy będzie damper sprężynowy ze sprężyną tak 550-600.

Np. taka Vanilla:

http://allegro.pl/damper-fox-vanilla-rc-amortyzator-tyl-mtb-i2020374226.html

Brat ma takiego i damper wytrzymały, dobrze działający i praktycznie bezobsługowy. Tylko trzeba by tu zapytać sprzedającego ile ma długości montażowej, bo nie napisał. Nie dawaj do Signa w żadnym razie nic powyżej 200mm.

Witam

Napisałem do sprzedającego odnośnie odległości montażowej, dostałem odpowiedż ok.185mm między środkami oczek w takiej pozycji jak na zdjęciach.

Odpisałem że dziękuję bo szukam czegoś o wymiarze 200mm, dostałem taką odpowiedź:

Przeciez pisalam,ze w takiej pozycji jak na zdjeciach,a on nie jest rozkrecony nawet do konca,a ma regulacji pod dostatkiem,po rozkreceniu sprezyny bedzie mial ponad 200mm wiec nie rozumiem jak Pan to mierzy i liczy.

Więc teraz nie wiem czy ma poniżej 200mm czy 200mm czy ponad.

Jakie powinno być prawidłowe ustawienie do pomiaru? Czy przypadkiem sam damper nie powinnien się rozłożyć do swojej optymalnej pozycji?

Wydaje mi się że jeżeli damper rozłoży się jeszcze bardziej to zostanie minimum sprężyny na gwincie.

• Mod Team

Gostek nie ma pojęcia o czym pisze. Spotkałem się tylko z kilkoma modelami umożliwiajacymi zmianę skoku, i równocześnie długości montażowej, standardowo jest to stały parametr i nie można go zmienić regulacją. Przy sprawnym damperze jak się wciśnie tłok (bez zamontowanej sprężyny) wraca on do poprzedniej pozycji, i właśnie w takim położeniu mierzy się odległość od środka oczka do środka drugiego. Skręcanie sprężyny zwiększa twardosć dampera, w żadnym wypadku go nie wydłuża :)

Do signa możesz dać damper 190mm, nawet lepiej będzie wtedy z geometrią.

chodzi ci o ta vanille z linka powyżej? Długość montażowa nie zmieni się po rozkręceniu sprężyny. Do pomiaru amortyzator powinien być rozprostowany. Jeśli ma zamontowaną sprężynę to ona automatycznie rozprostowuje amor na maxa.

Poza tym przy kupnie sprawdź też szerokość tulei montażowych, bo jak nie będą pasować to też będzie dodatkowy wydatek.

Tak, chodzi o tą vanille. Dałem sobie dla pewnośći spokój z nim nie chce kupić złego.

Zastanawia mnie damper powietrzny.

Tutaj znalazłem ogłosznie:

http://www.forumrowe...ger-x3-air-spv/

Zastanawia mnie tylko pompowanie powietrzem. Posiadam taką pompkę:

http://allegro.pl/po...1997828033.html

Z danych wyniki że pompuję 175PSI czyli dokładnie tyle ile wynosi max zalecane ciśnienie tego amortyzatora, dodatkowo znalazłem same pozytywne oceny o tej pompce, ktoś nawet twierdził że pompował 11-12barów.

Czy taką pompką napompuję damper powietrzny? Oczywiście raczej nie pompował bym na maxa bo nie będę używał go do skoków tylko do jazdy po drogach asfaltowych i utwardzonych, zależy mi tylko i wyłącznie na komforcie.

CZy w damperach są zwykłe samochodowe wentyle?

Jeżeli nie będą mi pasowaly tuleje czy moge bezproblemowo przełożyć je z Kindshocka którego mam w rowerze?

Pozdrawiam

• Mod Team

Damper zły nie jest, choć trochę drogo. Ostatnio kupiłem Swingera 4Way Air podobnie krótko używanego w idealnym stanie za 300pln. No ale jak Ci się śpieszy, kupuj. Jak nie, możesz polować na allegro na coś lepszego/tańszego. Jak pisałem damper sprężynowy będzie lepszy, ma lepszą charakterystykę ugięcia i lepiej pracuje, plusem powietrznych jest sporo mniejsza waga, ale jak będziesz miał w rowerze silnik to żadna wada.

Co do pompowania, nie napompujesz swoją pompka dampera, potrzebna jest pompka wysokociśnieniowa ze specjalną końcówką, która ogranicza ubytek powietrza przy odłączaniu jej od zaworu (tak, są zwykłe, samochodowe zawory). Zwykłą pompką owszem, napompujesz, ale przy odłączaniu wężyka powietrze w części ucieknie. Pompka więc co najmniej taka musi być:

http://allegro.pl/nowa-pompka-do-amortyzatorow-beto-400psi-28bar-i1975874492.html

Co do tulejek, są dwa standady tulejek ślizgowych (tych w oczku dampera), a tulejki dystansowe muszą być do nich dopasowane. Dampery Manitou mają tulejki ślizgowe o średnicy 12mm, a np. Foxy czy Marzocchi 12,7. Nie wiem ile mają Kindshocki, zmierz u siebie będziesz wiedział.

• 2 miesiące temu...

Witam

Rower już prawie złożony zostało jeszcze kilka rzeczy poprawić.

Planuje zakupić oponę Schwalbe Fat Frank 2.35 na tył w celu niższych oporów toczenia i wygody jazdy czy mogę dać do niej dętkę z opony 2.1 ? Bo boję się żeby gdzieś mi nie strzeliła jak będę z dala od domu. Jeżeli mogę to czy mogę pompować do maxymalnego ciśnienia dopuszczalnego przez producenta opony?

Zakupiłem również Manitou Swinger 4way, czy ktoś wie gdzie mogę dokupić odpowiednie tuleje aby pasowały do dampera i ramy?

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...