Czarls Napisano 6 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Witam jestem posiadaczem roweru kross hexagon v2 model 2010 Rower Kross Hexagon V2 2010 - Ceneo.pl . Chciałbym w nim zmienic amortyzator na lepszy ale nie wiem jaki jest rozmiar steru czy by pasowała 1" czy 1 1/8". Waże 95 kg i moge wydac do 400 zł . Podoba mi sie SUNTOUR XCR i taki by mi wystarczyl bo jezdze tylko po asfalcie bardzo rzadko po lesie . Z góry dzieki za każda pomoc w wyborze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 6 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Ten amortyzator co podałeś - XCR zły nie jest, ale nie w tym budżecie. Jakbyś miał stówkę - półtorej stówki mniej, to jak najbardziej, ale do 400zł.. możesz szukać Suntour Raidon - ale powietrznego, dopompujesz go pod swoją wagę i będizesz cieszyć się świetną pracą. A jeśli nie, to ten XCR ale w wersji LO - będziesz miał blokadę skoku, czytaj: jak nie będizesz potrzebować amortyzatora, blokujesz skok i nie buja wtedy. Zastanów się poważnie jeszcze nad sztywnym widelcem (takie np. od Accenta idzie dostać w granicach stówki), skoro rzadko zapuszczasz się w las. Podejrzewam, że praca się nie zmieni w porównaniu do tego co masz, a wagowo bardzo dużo odczujesz (jakiś kilogram w dół ? ). No, i ekonomiczniejsze i praktyczniejsze, odpada serwis amortyzatora (czyli zdjęcie dolnych goleni, zmiana smaru, etc) Stery, o ile to ten Hex V2 co podałeś, ma już stery 1 1/8", jednak zrób zdjęcie swojej główki ramy, bo wiem, że starsze V2 miały jedno calowe stery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 http://allegro.pl/amortyzator-magura-phaon-tanio-i1910488048.html Licytuj masz chwile czasu i mozesz wyrwać niezły amor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 6 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 XCR na 95kg może być za miękki. Jeżeli nowy to popatrz na raidona. http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_amortyzator-raidon-lod_SF11-RAIDON-LOD-L-D-.html?PT=53196582&PZTA=8&HNT=T&PD=53010586&WSZDZ=T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moojmisiu Napisano 6 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Z polecaniem używanej magury byłbym ostrożny: http://www.forumrowerowe.org/topic/29471-amortyzator-magura-phaon/ A w tej ramie nawet te 90 mm ustawionej najniżej magury może być za wysokie, ten rower jest sprzedawany z amorem, który ma 50mm skoku i raczej starałbym szukać czegoś, co ma maksymalnie 80 mm skoku, albo łatwo go na taką lub mniejszą wysokość przestawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarls Napisano 7 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Czyli odpowiedni bedzie dla mnie amortyzator 1 i 1/8 o skoku do 80 mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek06 Napisano 9 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Ja osobiście polecam Rst Launch http://allegro.pl/nowy-amortyzator-rst-launch-ra-130mm-skoku-i1909715520.html dosyć wytrzymały ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moojmisiu Napisano 9 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Puknij się nim w głowę. Toto to ciężki kloc do grawitacji (i tam się pewnie sprawdzi), w dodatku wysoki. Tu trzeba czegoś w stylu starych judy, sidów itp., które miały 63 lub 80mm skoku, a przy tym były raczej niskie. Z nowych rzeczy to Raidon/używany Epicon/Axon/Tora, które można za pomocą ogólnie dostępnych narzędzi przestawić na 80mm. Albo i tu znów używane, Manitou R7 czy skareb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrekMJ Napisano 16 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Witam, podepne się do tematu. Chcę wymeinic amorka w moim rowerze (obecnie Suntour m2025) na lepszego. Chcę by był dośc dobry. Skok conajmniej 100 mm ale wolał bym większy. Cena to do 800 zł. Rozglądałem sie na Rock Shox'em Dart 3 i Tora. Nie mogę się doczytac jaką mam szerokosc rury sterowej, mam Giant'a Boulder'a '11. Cena jest zawyżona, ale wg. mnie wystarczy mi ta tańsza opcja. Chcę by dobrze tłumił noi wymagał mało serwisu. Suntora raczej bym nie chciał bo chyba nie jest za dobry. Ważę ok 55-58 kg. Będę jeździł po lesie, średnich kamieniach i oczywiście po mieście. Preferowałbym blokadę skoku. Dzięki za rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbike05 Napisano 16 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Mam xcr, tę wersję z blokadą skoku i jej NIE POLECAM!!! Mam tego amorka prawie rok. Po pierwsze "anodowane" golenie robią się srebrne. (stopniowo) a to powoduje powstawanie luzów na goleniach. Poza tym to w ogóle budowa tego amora jest zła bo w tulejach prowadzących nie ma żadnych rowków (czyli nie ma tam smaru) i przez to podczas ocierania goleni o tuleje wyciera się i to i to. Jednym słowem : masakra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.