Skocz do zawartości

[rama] Ile może ważyć aluminiowa rama Giant Boulder Rozmiar M 2002 rok

radicalpl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jestem ciekawy ile wazy sama rama mojego roweru chciałbym oszacować do jakiej wagi z rama muszę zejść żeby nowy rower ważył poniżej 10 kg.

W tej chwili waży 11,5 kg do wymiany z istotnych komponentów została jeszcze rama. Jestem przekonany o tym, że ta rama waży ponad 2 kg tylko konkretnie chciałbym sie zapytać, czy ktoś może wie ile waży taka rama. Zdjęcia Tej ramy w Garażu w moim rowerze.

Jeżeli okaże się przykładowo że ta rama waży 2300 to będzie znaczyło że przy zakupie wylightowanego alu w okolicach 1300 gram zaoszczędzę 1000 gram, pozostanie wymiana sztycy i siodełka ale o ile na sztycy będę mógł istotnie przyoszczędzić to na siodełku juz raczej nie bardzo obecne waży 270 gram.

Napisano

1911, ale nie pamiętam, czy była ważona z miskami, czy bez. Na pewno z piwotami i hakiem.

z moich szacunkowych obliczeń wychodzi ze z zaciskiem sztycy sterami i hakiem oraz pivotami waży trochę wiecej skąd masz takie info ważyłeś taka ramę?

Napisano

Info mam z wagi.

To na pewno ten Boulder którego masz u mnie na zdjęciu? Wątpię w to lekko, oryginalna kierownica ważyła jedyne 430 gram, waga to była ostatnia rzecz jaka producent sie w tym rowerze zajmował;-) Ale ok będę walczył o zejście poniżej 10 mimo to. Bedzie ciężej bo liczyłem na oszczędność rzędu 800-900 gram przy wymianie ramy na lżejszą..

Co do wiotkości ramy 1300 gram alu to niekoniecznie musi tak byc jeździłem na kolegi rowerze z taka rama i nie było wcale tak elastycznie. Jest to na pewno delikatna dość konstrukcja ale cóż...

• 2 tygodnie później...
Napisano

Yukon (a to chyba bardzo podobna rama) w rozmiarze M z miskami sterów i śrubami do bidonów oraz hakiem 1932g.

Ważona po umyciu ;)

Yukon to wyższy model od bouldera także to nie to samo juz nabuyłem przecudowana rame Specializeda także dni gianta sa policzone a rama bedzie na sprzedaż za niewielki grosz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...