radicalpl Napisano 5 Listopada 2011 Napisano 5 Listopada 2011 Jestem ciekawy ile wazy sama rama mojego roweru chciałbym oszacować do jakiej wagi z rama muszę zejść żeby nowy rower ważył poniżej 10 kg. W tej chwili waży 11,5 kg do wymiany z istotnych komponentów została jeszcze rama. Jestem przekonany o tym, że ta rama waży ponad 2 kg tylko konkretnie chciałbym sie zapytać, czy ktoś może wie ile waży taka rama. Zdjęcia Tej ramy w Garażu w moim rowerze. Jeżeli okaże się przykładowo że ta rama waży 2300 to będzie znaczyło że przy zakupie wylightowanego alu w okolicach 1300 gram zaoszczędzę 1000 gram, pozostanie wymiana sztycy i siodełka ale o ile na sztycy będę mógł istotnie przyoszczędzić to na siodełku juz raczej nie bardzo obecne waży 270 gram.
moojmisiu Napisano 5 Listopada 2011 Napisano 5 Listopada 2011 1911, ale nie pamiętam, czy była ważona z miskami, czy bez. Na pewno z piwotami i hakiem.
radicalpl Napisano 5 Listopada 2011 Autor Napisano 5 Listopada 2011 1911, ale nie pamiętam, czy była ważona z miskami, czy bez. Na pewno z piwotami i hakiem. z moich szacunkowych obliczeń wychodzi ze z zaciskiem sztycy sterami i hakiem oraz pivotami waży trochę wiecej skąd masz takie info ważyłeś taka ramę?
enduroriderPL Napisano 7 Listopada 2011 Napisano 7 Listopada 2011 Jeżeli tak bardzo zależy Ci na wadze to musisz rozebrać rower i zważyć te ramę samodzielnie. Przy alu ramie co waży 1300 gram może być wiotko etc.
radicalpl Napisano 7 Listopada 2011 Autor Napisano 7 Listopada 2011 Info mam z wagi. To na pewno ten Boulder którego masz u mnie na zdjęciu? Wątpię w to lekko, oryginalna kierownica ważyła jedyne 430 gram, waga to była ostatnia rzecz jaka producent sie w tym rowerze zajmował;-) Ale ok będę walczył o zejście poniżej 10 mimo to. Bedzie ciężej bo liczyłem na oszczędność rzędu 800-900 gram przy wymianie ramy na lżejszą.. Co do wiotkości ramy 1300 gram alu to niekoniecznie musi tak byc jeździłem na kolegi rowerze z taka rama i nie było wcale tak elastycznie. Jest to na pewno delikatna dość konstrukcja ale cóż...
dracozao Napisano 7 Listopada 2011 Napisano 7 Listopada 2011 Yukon (a to chyba bardzo podobna rama) w rozmiarze M z miskami sterów i śrubami do bidonów oraz hakiem 1932g. Ważona po umyciu
radicalpl Napisano 20 Listopada 2011 Autor Napisano 20 Listopada 2011 Yukon (a to chyba bardzo podobna rama) w rozmiarze M z miskami sterów i śrubami do bidonów oraz hakiem 1932g. Ważona po umyciu Yukon to wyższy model od bouldera także to nie to samo juz nabuyłem przecudowana rame Specializeda także dni gianta sa policzone a rama bedzie na sprzedaż za niewielki grosz
moojmisiu Napisano 20 Listopada 2011 Napisano 20 Listopada 2011 Od bouldera do terrago ramy były takie same.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.