kubek20 Napisano 6 Listopada 2011 Napisano 6 Listopada 2011 Widzę przecież co do Krossa jest wsadzone, testy z bB są w większości "żeby były" a na wyścigach zdążyłem objeździć juz 8 ram w tym jedną prawie identyczną jak Kross, testowałem ją z 3 różnymi mostkami.
Piksel Napisano 6 Listopada 2011 Napisano 6 Listopada 2011 No to dziwne bo ja mając XT z tyłu dobrze poskładane miałem w nich po miesiącu syf nie z tej ziemi, w deore także. Miesiąc wystarczył aby w XT zrobiły się wżery na kulkach i na misce, a karcherem roweru nie myłem. Faktycznie dziwne, bo moje lx przejeździły 4 zimy bez serwisu i miały się dobrze, nadal bym na nich jeździł, gdyby nie to, że ukradli mi rower z tymi piastami.
kubek20 Napisano 6 Listopada 2011 Napisano 6 Listopada 2011 Każda opinia jest inna. U mnie dobrze złożone, skręcone xt lub deore nie miały się dobrze, a katowane nie były.
radeks23 Napisano 6 Listopada 2011 Napisano 6 Listopada 2011 Widzę przecież co do Krossa jest wsadzone, testy z bB są w większości "żeby były" a na wyścigach zdążyłem objeździć juz 8 ram w tym jedną prawie identyczną jak Kross, testowałem ją z 3 różnymi mostkami. "Zwinny jak królik" Cytat z bikeworld Jeździłeś na prawie identycznej ramie, ciekawe. Nie przekonujesz mnie, a wiesz dlaczego? Bo ja jeżdżę na identycznej i w przeciwieństwie do Ciebie coś o niej wiem. Ale Ty tak bardzo się uparłeś że wiesz lepiej że nic nie jest Cie z tego stanu wyciągnąć. Myślę że ta prawie identyczna rama w rzeczywistości taka nie była, ale Ty oczywiście nie widziałeś tej różnicy.
kubek20 Napisano 6 Listopada 2011 Napisano 6 Listopada 2011 Kąty były takie same, długość roweru 1095 mm, rozmiar niecałe 20 (przy mierzeniu wyszło 19,8), górna rura 600 mm. Z mostkiem Ritchey Comp 110 mm rower był mułowaty, na krętych ścieżkach i zjazdach nie dawał mi poczucia bezpieczeństwa, a na XC na technicznych odcinkach traciłem niemało. Kończmy to OT bo do tematu to nic nie wnosi, ja tam mam swoje zdanie i jego nie zmienię, a geometria którą podałem chyba Ci wystarcza żeby wywnioskować ze była prawie identyczna.
radeks23 Napisano 6 Listopada 2011 Napisano 6 Listopada 2011 No to przecież inna baza kół... Już całkiem nie wiem o co Ci chodzi. Poza tym każdy kto miał styczność z tą ramą ma takie same zdanie jak ja, czy to w prasie czy nie, tylko Ty który jej nie widziałeś twierdzisz inaczej. Ciekawie to wygląda A przepraszam, widziałeś podobną
kubek20 Napisano 6 Listopada 2011 Napisano 6 Listopada 2011 Zle się wyraziłem, baza kół 1095 mm, 2 mm to chyba bez różnicy.
radeks23 Napisano 6 Listopada 2011 Napisano 6 Listopada 2011 Tyle że ja patrze na długość górnej rury, a nie rury podsiodłowej. Czyli w krosie na rozmiar M, bo wtedy ta długość wynosi 597 czyli tylko 3mm mniej od ramy rzekomo prawie takiej samej przedstawionej przez Ciebie. Rożnicę w bazie kół możesz chyba sobie sprawdzić sam Wiesz jak się dobiera rower to powinno patrzeć się na wszystkie długości rurek w ramie, a nie tylko na podsiodłówke, bo jak się nieodpowiednio dobierze rozmiar to się potem traci na technicznych odcinkach
sivydym Napisano 6 Listopada 2011 Napisano 6 Listopada 2011 Za Orbeą przemawia "wieczysta gwarancja" która jest normalnie egzekwowana i poczekamy aż Absalon będzie firmował swoim nazwiskiem Krossa
radeks23 Napisano 6 Listopada 2011 Napisano 6 Listopada 2011 No tak, marketing dla niektórych jest najważniejszy (Chodzi mi o Absalona)
sivydym Napisano 6 Listopada 2011 Napisano 6 Listopada 2011 O tym pisze ale czy nie byłoby fajnie jakby na "polskim" rowerze zdobywał mistrzostwa mega dobry zawodnik A Kross już od jakiegoś czasu sam projektuje ramy czego Earth jest np dobrym przykładem.
radeks23 Napisano 6 Listopada 2011 Napisano 6 Listopada 2011 Za krosem przemawia mocowanie hamulców direct mount oraz szlifowane spawy, to chyba podnosi jakość wyrobu
kubek20 Napisano 7 Listopada 2011 Napisano 7 Listopada 2011 Z tym, że Orbea tak samo ma szlifowane spawy . Jak dla mnie, tak jak zaczynałem:weź to, co Ci się bardziej podoba. Kross ma więcej minusów, ale w końcu jest o 1000 zł tańszy. Będzie mniej zwrotny, ale zależy jak kto na to patrzy, bo ja jeżdżę na wyścigach po trasach XC na których często ledwo mieści się kierownica między drzewami . A co do podsiodłówki-niektórym często sztycy brakuje, żeby mieć mniejszą ramę, po za tym na przekrok też należy patrzeć, a w tej ramie na której jeździłem był dość nisko.
claas86 Napisano 7 Listopada 2011 Autor Napisano 7 Listopada 2011 Kross dość długi, ale to chyba pomaga przy podjazdach ? Na allegro jest orbea w rozmiarze 20 cali Ale ma biały kolor i cena wyższa od zakładanej do wydania http://allegro.pl/orbea-alma-h50-formula-rx-xt-rozm-l-i1896317461.html
radeks23 Napisano 7 Listopada 2011 Napisano 7 Listopada 2011 Z tym, że Orbea tak samo ma szlifowane spawy Nie ma, przyjrzyj się... To i tak ma tylko czysto estetyczne znaczenie, za to pokazuje jak nierzetelne i powierzchowne są Twoje wypowiedzi A co do podsiodłówki-niektórym często sztycy brakuj Ha ha ha Względnie porównując długość A8 i Almy to wcale nie ma miedzy nimi wielkiej różnicy, obie są pod XC. Podejrzewam że Alma jest bardzo zwrotna (podejrzewam bo nie miałem okazji się przejechać) za to wiem że kross jest na 100% zwrotny. Kubek, kiedy to do Ciebie dotrze Biała Alma też ładna, ale L w ich rozmiarówce to chyba 19", tak przynajmniej mają najnowsze modele Tylko przed zakupem lepiej żebyś zobaczył rower na żywo, czy aby na pewno pasuje
kubek20 Napisano 7 Listopada 2011 Napisano 7 Listopada 2011 Fakt mój błąd ale nie przyglądając się dłużej trudno to dojrzeć. Co do sztycy: śmiać to ja się mogę, ale z ciebie. Mam 180 cm wzrostu, ramę 18"-Lapierre Pro Race '07, sztycę 400 mm i brakuje mi jej, a siodełko mam dobrze ustawione. Jak chcesz mogę nawet zrobić zdjęcia
frezer4321 Napisano 7 Listopada 2011 Napisano 7 Listopada 2011 Biała Alma też ładna, ale L w ich rozmiarówce to chyba 19", tak przynajmniej mają najnowsze modele L z 2011 roku ma wymiar 605mm a model z 2012 rozmiar L tak samo więc nic się nie zmieniło , L pozostała L
radeks23 Napisano 7 Listopada 2011 Napisano 7 Listopada 2011 @Kubek20 Co za problem wymienić sztyce?? Poza tym nie każdy pakuje do rower za krótką. Jak już o tym Krossie tyle piszemy, to ja też mam 181, ramę 18, sztyca wyciągnięta tyle ile trzeba i jeszcze sporo jej tam jest. Ty ciągle opierasz się na jakiś, przypuszczeniach, domysłach, to wszystko takie naciągane jest... . Widać nie zrozumiałeś mojego śmiechu, co mnie tak rozbawiło, no cóż, nie mogę Cie za to winić Jeżeli Alma jeździ tak jak wygląda to bym się tu dużo nie zastanawiał Ale oczywiście musiała by być trochę tańsza, bo mimo wszystko za cenę jaką proponują sprzedawcy A8 to bardziej atrakcyjna opcja
claas86 Napisano 7 Listopada 2011 Autor Napisano 7 Listopada 2011 W sumie wiele nie szukałem, ale jedyna orbea alma h50 w rozmiarze L jest na tej aukcji http://allegro.pl/orbea-alma-h50-formula-rx-xt-rozm-l-i1896317461.html Cena wysoka trochę i kolorek biały ;] Zacząłem się jednak poważniej zastanawiać nad Kross A9 2011, bo w naprawdę dobrej cenie mogę go mieć. A jego podzespoły to bajka, ale zawsze pozostaje ale. Spróbuję poszukać jeszcze almy w internecie.
Piksel Napisano 8 Listopada 2011 Napisano 8 Listopada 2011 @Kubek20 Co za problem wymienić sztyce?? Na dłuższą niż 400?Żeby rama pękła, jak masz takie "świetne rady" to się nie udzielaj.Fakt na 180cm 18" jest ciut mała.Ja mam 182 i jeździłem pół roku temu na 17,5" teraz mam 19,5 i jest git.
radeks23 Napisano 8 Listopada 2011 Napisano 8 Listopada 2011 Fakt na 180cm 18" jest ciut mała To jest za to świetna rada, ciekawych rzeczy się tu dowiaduje, chyba muszę zmienić ramę, żeby też było git, bo jak Ty masz 19,5 to ja pewnie też muszę mieć i każdy inny o tym wzroście tak samo. Jeżeli sztyca nie będzie wyciągnięta za bezpieczny poziom, to nic nie powinno się stać... a poza tym ile jest osób o tak nieprzeciętnej budowie żeby przy tym wzroście i przy ramie około 460mm + 400mm sztycy było jeszcze mało?
claas86 Napisano 9 Listopada 2011 Autor Napisano 9 Listopada 2011 Dobra Pany. Na ten czas jestem bardziej za Krossem A9 Level A9 | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie . Oczywiście w cenie około 4,5 k. Konkurencja dla niego to ORBEA ALMA H50 / FORMULA RX / XT / ROZM. L / (1896317461) - Aukcje internetowe Allegro aczkolwiek trochę droga. A9 nie imponuje wyglądem, ale nie wygląd jeździ a całość A ona jest lepsza od Orbei. Znalazłem również CUBE Reaction Pro http://www.bikestats.pl/rowery/Cube-Reaction-Pro_10522_8952.html , który również ma bardzo dobre podzespoły i chyba najładnieszy wygląd. Jednak na niego już bym musiał się szarpnąć finansowo. I bądź tu człowieku mądry ;]
sivydym Napisano 9 Listopada 2011 Napisano 9 Listopada 2011 http://allegro.pl/rower-kona-kula-dlx-2009-r-18-minus-30-i1917816642.html Na cene nie patrz bo mozna taniej kupić ale rower ma potencjał. Co prawda GF na scandium "wyłożył" się lekko ale Konie udała się sztuka budowania takich ram. Firma niedoceniania w kraju a szkoda bo wagowo okolice 1400 gramów plus niesamowite tłumienie jak na "metal" plus dobra gwarancja i 4 gwiazdki: http://www.bikeradar.com/gear/category/bikes/mountain/product/review-kona-kula-deluxe09-32965
Fenthin Napisano 9 Listopada 2011 Napisano 9 Listopada 2011 Kony ogólnie są fajne (choć brzydkie jak noc październikowa), ale geometria nie dla każdego. Kąt główki 68,5*.
radeks23 Napisano 10 Listopada 2011 Napisano 10 Listopada 2011 Z gwarancją Kony w Polsce też są problemy, znajomy ma Kule, tyle że rocznik 2010 i nic nie udało mu się załatwić z polskim przedstawicielem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.