typek99 Napisano 4 Listopada 2011 Napisano 4 Listopada 2011 Witam. Zastanawiam się nad wyborem ochraniaczy do DH.Chciał bym sie dowiedzieć które są solidniejsze,bardziej chronią i są wygodniejsze. Jeśli macie inne propozycje to możecie podawać z podobną ceną
ACextreme Napisano 5 Listopada 2011 Napisano 5 Listopada 2011 Ja ostatnio miałem identyczny problem - wracam do DH po 3 latach przerwy i obecnie najbardziej zależy mi na najwyższym poziomie ochrony. Swego czasu różne ochraniacze testowałem : 661comp, IXS, 661race (białe). Na teraz kupiłem FOX'y: http://www.rowerowy.com/ubrania_buty_ochrona/ochraniacze/foxlaunch Niby wysoki model i dobra konstrukcja... lecz to nie jest to - nie zapewniają takiego poziomu ochrony jakiego oczekuję. Dwie gleby na lokalnych trasach i nie spisały się bardzo dobrze. W tych Foxach nie pasuje mi: a) poziom ochrony - przy niezbyt mocnym uderzeniu miałem dość nieciekawego siniaka w bocznych okolicach rzepki (uderzenie w bok plastiku na kolanie). Poza tym ochraniacze nie zapewniają żadnej ochrony boków kolan. Wszystko przez twardą piankę na całych ochraniaczach od wewnątrz, która nie tłumi wstrząsów. podczas jazdy jest wrażenie, jakby były to nakładki na nogi, a nie ochraniacze - nie przylegają dobrze, ruszają się na nodze, choć nie przesuwają przy glebach c) niby inteligentne pianki od środka, lecz nie są one przemyślane i nie tłumią drgań tak, jak np. 661 Race, które miałem kiedyś Do czego zmierzam? Obecny model 661 Pro Race: http://www.rowerowy.com/ubrania_buty_ochrona/ochraniacze/piszczel/661prorace Ma identycznie wykonane elementy ochronne jak powyższe FOX'y - różnica jest tylko w górnym mocowaniu do uda, gdzie 661 mają to lepiej rozwiązane. Znacznie lepiej wspominam model Race: http://www.rowerowy.com/ubrania_buty_ochrona/ochraniacze/piszczel/661_race_knee_shin Nie pasowało mi jedynie szybkie zużywanie po glebach - plastik jest bardzo miękki i po kilku glebach ochraniacze wyglądają, jakby trzeba już je było wyrzucić. Ja wreszcie dorwałem ochraniacze, które zapewniają mi taki poziom ochrony, którego oczekiwałem - są świetnie wykonane, ochrona jest na najwyższym poziomie chyba, tłumią uderzenia i są wygodne. Mowa o: http://www.isport.pl/ochraniacze-kolan-race-face-rally-dh-p-5257.html Cena nieco zabija, ale można szukać okazji. Ja dorwałem te same ochraniacze sygnowane marką Roach (są identyczne!) nowe za 100zł z haczykiem, lecz to okazja była niebywała. Niedawno dało się w sieci kupić RF za 200zł nowe. Tyle ode mnie - mam nadzieję, że pomogłem.
typek99 Napisano 5 Listopada 2011 Autor Napisano 5 Listopada 2011 :thanks: Bardzo mi pomogłeś Na co bardziej sie opłaca kupić ochraniacze na łokcie czy na kolana i piszczele ? Czy opłaca sie zakładać ochraniacze na spodnie ?
Fenthin Napisano 5 Listopada 2011 Napisano 5 Listopada 2011 To zależy, czy chcesz iść do chirurga ortopedy z łokciem czy z kolanem A mówiąc poważniej, nogi są bardziej narażone, bo jeśli upadasz na nie, upadasz właśnie na kolana, a w przypadku rąk lecisz na dłonie (uwaga na nadgarstki) lub przedramiona. Łokcie mają dosyć spokojne życie na rowerze. Ochraniacze POD spodnie.
typek99 Napisano 5 Listopada 2011 Autor Napisano 5 Listopada 2011 aha chyba już wiem dla czego pod spodnie
ACextreme Napisano 5 Listopada 2011 Napisano 5 Listopada 2011 Znacznie ważniejsze są kolana/piszczele: - na nogi zawsze lecisz, na łokcie nie zawsze - jak rozwalisz kolano, to możesz mieć problemy bardzo długo, a łokieć jest mniej skomplikowany - ręce nie mają kontaktu z pedałami/pinami, które mogą poważnie uszkodzić piszczele Ochraniacze na ręce często z czasem załatwia zbroja. Ochraniacze raczej pod spodnie, gdyż na spodniach jest bardzo duża szansa na ich przesunięcie podczas uderzenia.
typek99 Napisano 5 Listopada 2011 Autor Napisano 5 Listopada 2011 dzięki za wyjaśnienie a czemu dużo osób bardziej doświadczonych ma ochraniacze tylko na kolana
ACextreme Napisano 5 Listopada 2011 Napisano 5 Listopada 2011 Ponieważ to jest +5 punktów do lansu A tak na serio: - faktycznie lans - w Pucharze Świata zaczęli jeździć w samych kolanach, to każdy chce - są wygodniejsze - nie krępują tak ruchów i efektywniej się w nich pedałuje - riderzy "pro" często jeżdżą w pedałach SPD, gdzie ryzyko poważnego uszkodzenia piszczeli jest nieco mniejsze
typek99 Napisano 5 Listopada 2011 Autor Napisano 5 Listopada 2011 aha dzięki za odp. a jakie modele polecacie ochraniaczy na kolana i piszczele do 220zł ?
ACextreme Napisano 5 Listopada 2011 Napisano 5 Listopada 2011 Jeśli znajdziesz to Race Face/Roach, które podlinkowałem, a jeśli chcesz "od ręki" to 661 Race (białe) będą też ok.
typek99 Napisano 5 Listopada 2011 Autor Napisano 5 Listopada 2011 a czemu race białe czymś sie różnią od szarych ? czy mógł byś podać różnice ochraniaczy 661 pro race i 661 race
typek99 Napisano 18 Listopada 2011 Autor Napisano 18 Listopada 2011 a czy podczas upadku można bardzo zranić piszczele , bo się zastanawiam nad ochraniaczami 661 SLIM KNEE
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.