daVe Napisano 4 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Właśnie nadeszła ta chwila, czyli zmiana całego napędu. Wybór padł (chyba) na kompletną grupę xt, pytanie tylko które modele dokładnie. Podstawowe pytanie, czy warto pchać się w Dyna-Sys? Raczej myślę o tym, aby zostać na 9-rzędów, ale jeśli ktoś mnie przekona, że jednak warto spróbować 10-rzędów to czemu nie... Zakładając jednak, że zostaję przy tradycyjnym rozwiązaniu, poproszę o kilka wskazówek: a.) korba - M770 - nic innego nie wymyślę b.) kaseta - M770 11-32 - raczej ten wariant bo mam teraz 8-rzędową 11-28, czyli będzie to to samo tylko, że z koronką 32T c.) łańcuchy - CN-7701 - chyba warto dołożyć te 10 zł (x2) i mieć najwyższą grupę, nie? d.) manetki - M770 - brak innej opcji dla 9-rz. e.) przerzutka przód - M770 - już od 6,5 kkm ze mną, więc zmieniać jej nie będę f.) przerzutka tył - no właśnie...M772, M773 czy M780? która lepsza, trwalsza itp.? PS Tak na zakończenie, dla zupełnego pomieszania w głowie - a może zestaw jw. tylko, że przerzutka tył i manetki X-9? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 4 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Łańcuch różni się tylko pokryciem... czy warto? Ja mam HG93. Ale pomyśl nad Campą C9 Dużo osób poleca ten łańcuch. Opcja z X9. Moim zdaniem praca XT to nie ta liga co X9 (jeździłem na obu) Skończyłem na manetkach Gripshift niebo a ziemia ale tu już osobiste preferencje mają znaczenie... choć mając cyngle zarzekałem się że obrotowych nigdy Reszta jak najbardziej OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daVe Napisano 6 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 No dobra, a czy przerzutka która jest dedykowana dla napędu 10-rzędowego będzie bez problemu chodzić na 9-rzędach? Czy nie warto się w to bawić i zostać przy starych sprawdzonych rozwiązaniach i brać starszy model? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 6 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 10rzędowe napędy MTB są kompletnie niekompatybilne wstecz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daVe Napisano 6 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Ale dlaczego? Skoro szerokość kasety jest ta sama, zwiększa się tylko ilość przełożeń do obsłużenia a za to odpowiadają manetki a nie przerzutka. Przy kompletnym napędzie 3x9 i tylko przerzutce 10-rzędowej wg mnie powinno to chodzić bez problemów. Pytam z czystej ciekawości bo jakoś nie do końca mogę to pojąć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tiomek Napisano 6 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Tylna manetka 10 ciągnie więcej linki, niż tylna manetka 9, stąd manetka 9 nie pasuje do przerzutki 10. A jeśli chodzi o wybór części, ja na Twoim miejscu wziąłbym cały napęd już na 10 biegów, no chyba, że chodzi o cenę i 9 są dużo tańsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 6 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Zmieniła się indeksacja. Shimano zrezygnowało z systemu 2:1 i poszło w kierunku 1:1. Aczkolwiek nie oznacza to kompatybilności z produktami SRAM, bo ci też pokombinowali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daVe Napisano 6 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Chyba, że tak - teraz już wszystko jasne. O cenę w sumie nie chodzi - nie widzę potrzeby przesiadki na 10 rzędów. Do tej pory jeździłem na 8-rzędach i było ok. Teraz jest 10 a ja będę używał 9. Jak wejdzie 11 to może się skuszę na 10 - nie ma to jak używanie sprawdzonych rozwiązań Tak naprawdę to chodzi o coraz gorszą dostępność starszych modeli - przykładowo skompletowanie w jednym sklepie napędu 3x8 mniej więcej na poziomie xt jest już praktycznie niemożliwe (a bynajmniej nieopłacalne). Stąd też niejako zmuszony jestem do przesiadki na 3x9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.