Skocz do zawartości

[Rower] Unibike Expert 2011 vs Cube ltd race 2011

ILC

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, na początku dam linki do obydwy rowerów:

Unibike Expert 2011:.

Unibike EXPERT : Rowery : Katalog Rowerowy bikeKatalog.pl

Cube ltd race 2011:.

Cube Ltd Race : Rowery : Katalog Rowerowy bikeKatalog.pl

Chciłbym się dowiedzieć w czym Unibike jest gorszy od Cube, a w czym lepszy ?

Wiadomo, że Cube jest lepszy pod względem amortyzatora, ale reszta specyfikacji jest niemal że identyczna. Proszę o opinie obydwu rowerów... Czy Unibike tak samo dobrze poradzi sobie w lesie i błocie jak Cube ?.

Czy Cube jest wart tej ceny i warto do niego dopłacać ze względu na amortyzator, który zawsze można wymienić ?

Pozdro.

I - I

L - LOVE :icon_cool:

C - CYCLING

Napisano

Jeszcze Cube ma lepsze hample. Ale to 1500zł różnicy... Cube ma też lepszą geo- tzn. bardziej agresywną. Jeśli się nie ścigasz to LTD nie ma sensu. Jeśli tak to możesz to rozważyć choć miom zdaniem jest za drogi. Na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad tym Krossem: http://ww2.bikekatalog.pl/2011//rowery/621/Kross.Level.A7/ - osprzęt podobny, lepszy i powietrzny amor fajna geometria. A jeśli bardzo chcesz coś renomowanej marki to możesz się zastanowić nad tym Cannondale'm: http://ww2.bikekatalog.pl/2011//rowery/67/Cannondale.Trail.SL.1/

Napisano

Rowery Cube mają krótkie, a Unibike długie ramy.Na jednym i drugim inaczej się jedzie i należy dobrać do preferencji użytkownika.Dopiero potem można popatrzeć na osprzęt.

Napisano

Szkoda że nie możesz banować. :) Ale skoro tak świetnie znasz się na geometrii to osprzęt nie powinien stanowić dla Ciebie zagadki. :) A swoją drogą koledzy mają rację. Po kij Ci różnice w osprzęcie jak te dwa rowery mają różne zastosowanie?

Napisano

Taa... jasne....

Amor na sprężynie. :whistling:

Sory mój błąd nie zwróciłem na sprężynie, wydawało mi się że wszystkie raidony są powietrzne.

A tak swoją drogą to krytykować każdy potrafi a nic nowego chyba do tematu nie wniosłeś...

ILC, tak traktując osoby próbujące Ci pomóc raczej nie uzyskasz satysfakcjonującej odpowiedzi...

Napisano

Moim zdaniem Expert Ci wystarczy, poki jestes amatorem nie pchaj sie w rowery za gruba kase(chociaz expert to tez juz spora kasa). Unibike ma bardzo dobre opinie, cena/jakosc jest super i osprzetowo rower dobrze wypada, oczywiscie na tle Cube'a juz gorzej, ale roznica w cenie jest, spokojnie w lesie sobie poradzi, zaoszczedzona kase zostaw na akcesoria czy inne przyjemnosci, albo odloz na ulepszanie bike'a. Oba rowerki dla mnie sa swietne i majac taka sume bralbym pewnie Experta i ulepszal go pod siebie. Jak nie masz zamiaru startowac w maratonach itp. to geometria sie nie przejmuj, wazne zeby bylo Ci wygodnie.

Napisano

no nie wydaje mi się, oba są górskie...widzę, że nie znajdę odpowiedzi na moje pytania :sick:

Mylisz się - rowery górskie to bardzo szeroko pojęty dział. Znajdziesz tu znaczące różnice - począwszy od bardziej rekreacyjnych MTB przez MTB do AM/Enduro a na MTB do DH/FR kończąc.

Rowerki, które podałeś w pierwszym poście są dość podobne pod względem osprzętu i nie da się tu wskazać osprzętowo lepszego. Można natomiast wskazać różne zastosowania tych rowerów ze względu na ich geometrię. Cube lepszy jeśli masz ambicje do startu w wyścigach. Jeżeli jednak rower ma ci służyć w bardziej prywatnie, nie w wyścigach itp. to Unibike lepiej się sprawdzi.

Napisano

Miałem się nie odzywać. Wszystko fajnie Panowie ale Cube zdecydowanie nie nadaję się do ścigania, wręcz przeciwnie. Nie siejcie herezji. Napis "race" na ramie oznacza dokładnie tyle co "du.pa" na płocie. Reszta w sumie pasuje.

Napisano

Tyle że to Unibike ma typową sportową geometrie, bardzo podobna do np. Scotta Scalle a Cube jest po prostu inny. Który lepej się sprawdzi, to zależy od użytkownika, a jeśli chodzi o osprzęt to myślę że nie warto aż tyle dopłacać.

A tak swoją drogą to krytykować każdy potrafi a nic nowego chyba do tematu nie wniosłeś...

Wniosłem, musiałem sprostować Twoją wypowiedź żebyś nie wprowadzał innych w błąd.

Napisano

Miałem się nie odzywać. Wszystko fajnie Panowie ale Cube zdecydowanie nie nadaję się do ścigania, wręcz przeciwnie. Nie siejcie herezji. Napis "race" na ramie oznacza dokładnie tyle co "du.pa" na płocie. Reszta w sumie pasuje.

O, ciekawy pogląd. A czemuż to się nie nadaje?

Napisano

Ale dyskusja, tez mnie to troche smieszy, bo niektore wypowiedzi wygladaja tak jakby kupujac Cube'a dostawal od razu zakaz na start w maratonach :teehee: . Drugi fajna rzecz to uwazanie ze Cube jest lepsza marka wiec musi byc sportowa, a polski Unibike jest pospolitym wozidlem. Co do geometrii to sie nie znam, wiec nie poruszalem tego tematu, drogi autorze, podaj maksymalny budzet jaki chcesz wydac to cos dobierzemy moze jeszcze lepszego ;).

Napisano

Jak Cię śmieszy to fajnie. I nie chodzi o zakaz tylko o geo na której jak sam napisałeś się nie znasz. Oczywiście że na Cube możesz się ścigać. Tylko jak kupujesz rower do czegoś to szukasz takiego który jest lepszy a nie gorszy.

Napisano

Nie wiem bo piszę z telefonu. Porównaj go sobie choćby z Trekiem czy Scottem to się dowiesz. No i to chyba nie temat o geo a taki gdzieś na forum jest. No i tak w ogóle ścigać się możesz na wszystkim. Ja się nie ścigam i zamiana Treka na Cube wyszła mi na dobre.

Napisano

Ok, let's cut the crap.

LTD nadaje się do ścigania i to że jest krótki, podobnie jak wyżej wskazana Merida, niewiele ma do rzeczy. Owszem, krótka rama to mniejsza stabilność na zjazdach i większa nerwowość, ale w zamian rower cechują zwrotność i szybkie reakcje, co w ściganiu jest ważne, zwłaszcza xc.

Warto jeszcze dodać, że ramy LTD (przynajmniej rocznik 2009, ale nie pamiętam różnic z późniejszymi do 2011) były dedykowane do widelców 80 mm, więc wstawienie do nich 100 mm upośledziło reakcje, ale to nie znaczy że sprzęt jeździ źle. Trzeba tylko umić http://www.bikeradar.com/gear/category/bikes/mountain/product/review-cube-bikes-ltd-race-09-33077/

Dla jasności - na maraton ponoć lepiej mieć większą ramę, bo na długim dystansie nerwowość roweru może zmęczyć. Ale ja robię swoim długie dystanse i się jakoś nie męczę ;)

Dla jasności 2 - piszę to żeby bronić roweru, który lubię. Nie traktuję tego jako porady dla autora, bo ma tendencję do burackich odzywek.

Napisano

Nie rozumiem Cie kadargo, przeciez autor nie szuka roweru pod maratony wiec raczej go nie obchodzi, ze cube nie jest wspanialy pod maratony(jesli to prawda) . :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...