Skocz do zawartości

[Rama] malowanie

Domino13

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siemka. Chcę pomalować ramę i mam kilka pytań, ponieważ nigdy wcześniej tego nie robiłem. Jak przygotować ramę? Wystarczy papierem ściernym usunąć starą farbę czy trzeba coś jeszcze zrobić żeby nowy lakier dobrze "siadł" na ramie?Mam zamiar malować spray'em.

Napisano

nie musisz usuwać całego lakieru z ramy no chyba ze jest na niej dużo ognisk rdzy . Jeśli nie ma rdzy wystarczy zmatowić a przed samym malowaniem otłuścić rozcieńczalnikiem najlepiej uniwersalnym .

Przed położeniem lakieru połóż warstwę podkładu a później wygładź go albo od razu połóż gotowy lakier(jeśli nie wygładzisz lakier wyjdzie z fakturą i będzie matowy ) i na sam koniec lakier bezbarwny

Napisano

Rdzy nie ma bo gdy kupowałem rower gość pomalował ramę ale zrobił to tak że efekt jest jaki jest. Mam w domu podobną szczotkę drucianą do wiertarki: http://allegro.pl/sz...1902601616.html i zastanawiam się czy nie zedrzeć lakieru tą szczotką, potem rozpuszczalnikiem odtłuścić i na koniec pomalować spray'em ramę.

Czy to będzie dobry sposób pomalowanie ramy?

Napisano

Jeśli wyczyścisz rame szczotką drucianą na wiertarce to zwyczajnie ją porysujesz, nie tyle lakier co sam materiał z którego jest wykonana (aluminium?). A chyba nie chcesz szpachlować ramy? Najlepiej kup sobie papier na mokro o gradacji 500-800 i poleruj ją (ruchami "kulistymi") do zmatowienia lakieru i wyrównania nierówności podłoża. Ważne. Często zmywaj polerowane miejsce gąbką aby pozbyć się pyłu spod papieru w celu uniknięcia niepożądanych rys. I nie należy mocno dociskać papieru do ramy. Jeśli masz jakieś większe skazy na lakierze możesz je przeczyścić grubszym papierem na sucho, np 80, ale następnie musisz to miejsce przejechać drobnym papierkiem na mokro.W miejscach gdzie przetrzesz lakier do żywego metalu połóż podkład. następnie po raz kolejny przeczyść na mokro plamy podkładu. Miejsca trudno dostępne do zmatowienia papierem (np spawy) możesz zmatowić przy użyciu ścierki do matowienia, kosztuje ok 2zł. Po odtłuszczeniu tak przygotowanego podłoża będziesz mógł kłaść lakier bez obawy że wyjdą na lakierze rysy. Jeśli masz źle przygotowane podłoże, lakierowanie nie przyniesie pożądanego efektu. Z doświadczenia wiem że rysy lakierem nie zamalujesz. Im więcej położysz na rysie lakieru, tym będzie ona bardziej widoczna.

Co do samego lakierowania. Najlepiej zanieść ramę do warsztatu lakierniczego. Koszt lakieru to ok 18zł za 100ml, na ramę wystarczy 200ml. Ważne jest również zaklejenie otworów w których lakier nie powinien sie znajdować.Jeśli chcesz malować farba w aerozolu, kup sprawdzony lakier, renomowanej firmy. Nie musisz pokrywać polakierowanej powierzchni lakierem bezbarwnym. wszystko zależy od zaleceń producenta lakieru. Jeśli zdecydujesz sie na lakier niemetalizowany, w większości przypadków wystarczy sam lakier bazowy. W przypadku różnej maści metalików, należy położyć jeszcze lakier bezbarwny dla uzyskania pożądanego efektu.

Lakier układaj warstwami w kilkuminutowych odstępach. Najlepiej położyć 3 warstwy. Pierwszą warstwę potraktuj jak grunt, powinna ona złapać kontakt z podłożem. Wystarczy nią przyprószyć lakierowaną powierzchnie. Po podeschnięci możesz kłaść 2 i 3 warstwę. Jeśli kolor nie będzie głęboki, możesz położyć jeszcze jedną warstwę. Jeśli lakierujesz metalikiem, odczekaj kilkanaście minut aż lakier bazowy wyschnie, następnie połóż 2 warstwy bezbarwnego.

P.S. Wrzuć zdjęcia ramy, zobaczymy jak wygląda, może nie trzeba jej lakierować tylko porządnie wypolerować.

Mam nadzieje że pomogłem. Pozdrawiam!

Napisano

Ważne jest też by lakier był tego samego producenta lub lub składu bo zdarza się że malując podkładem i kładziesz na to inną farbę to się łuszczy i kiepsko to wygląda.

Napisano

jak piszą koledzy, są dwie sprawy:

- jaki masz materiał ramy?

- jaki lakier był kładziony na ramę wcześniej.

Jeśli jest to stal to moźna papierem ściernym i szczotką druciana zerwać stary i kłaść nowy J.W. Pisali

Jeśli to aluminium, to trzeba uważać bo jest miękkie więc delikatnie.

Jeśli na ramie jest twardy lakier proszkowy lub chemoutwardzalny to można go zostawić i j.W.zmatowić

jeśli jest to miękki spray to lepiej cały usunąć

Napisano

Jeżeli stary lakier nie ma odprysków bądź innych uszkodzeń to po prostu tylko zmatow papierem wodnym i lakieruj. Jak masz dwie lewe ręce (bez obrazy) to oddaj go do lakiernika, powinien polakierować za parę groszy, przecież to nie samochód.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...