Skocz do zawartości

[Amortyzator] Marzocchi 44 TST2 AIR 130mm oś 9mm da rade w lekkim FR?

Rekomendowane odpowiedzi

Po pierwsze, zależy co rozumiesz przez pojęcie lekki fr.

Po drugie jeszcze parę lat temu amortyzatory fr, np bomber z1, miały 100 mm skoku, oś 9 mm i golenie 28 bądź 30 mm (nie pamiętam dokładnie) i były uwielbiane przez fanów sportów grawitacyjnych. Na pewno ci tu ludziska napiszą że się nie nadaje, producent ci napisze że nie wolno...

Skoro pytasz o widelec o skoku 130 mm to albo posiadasz sztywniaka albo fulla z podobnym skokiem dla wahacza - jeśli do tej pory uprawiałeś twoje fr na takim sprzęcie to ten widelec MOŻE dać radę. Możesz też porównać obecny widelec z tym marzocchi i zestawić to ze swoim stylem jazdy oraz szkodami jakie poczynił on na sprzęcie :)

Nie posiadam roweru ale zamierzam złożyć swoją własna maszynkę do Freeridu :) Ma to być HT na ramię Dartmoor Hornet lub NS Surge zależy jak budżet to wytrzyma. Mam okazję kupić nowy amor z 2011roku za 850zł. Jeżeli znajdziecie mi coś w tej cenie na osi 20mm to będę wdzięczny a jak nie to raczej lepiej wziąć ten amor niż Duro prawda? :D

• Mod Team

Ale to dużo zalezy ile niutonów cie przyciąga do powierzchni :D a po polskiemu ile wazysz jak 120 to prawie pewne ze coś połamiesz, jak 55 to praktycznie każdy wideł by wytrzymał. Kiedyś jak Tobo pisał ludziska w DH na sztywniakach jeździli i jakoś to było wtedy.

Ważę nie dużo bo 67kg wzrost 180cm. Mam na oku także ten amortyzator http://allegro.pl/show_item.php?item=1903843684&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62

Tu już oś ma 15mm ale nie mam pojęcia który będzie lepszy dla mnie. Co myślicie o tym amorku? :)

sutil50 Epicon sam w sobie jest bardzo dobry. Ale to nie jest amor to FR - nawet lekkiego. Mógłbyś wziąć 2-półkowy amor, ale to by się wiązało z kupnem amortyzowanej ramy. Jak 1-półkowy do lekkiego FR, to może Spinner Cargo (oś 20mm) by się nadał. Albo Spinner Ammo. Słyszałem, że tych 2 Spinnerów można używać w DH, więc w lekkim FR też dadzą radę. Poza tym ich cena nie jest bardzo wygórowana.

• Mod Team

Kupno 2półki nie wiąże się z kupnem ramy full jeżeli rama będzie pod skok dopasowana to i może być HT Ale lepszy będzie full do freeride'u

Epicon jest do XC i kątówanie może go szybko zajechać a za 1000 zł można kupić chociażby marcoka 66 który do FR będzie odpowiedni

sutil50 Sam żadnego Spinnera nie użytkowałem, ale mój kolega, który miał Cargo 150mm podzielił się ze mną opinią. Stwierdził, że widelec jest twardy i ciężko go dobić. Nie narzekał natomiast na jego wytrzymałość i sztywność - obie na przyzwoitym poziomie. Swojego Cargo wraz z ramą HT, zmienił na full'a z Boxxerem. Osobiście nie widziałem nigdy jak Spinner albo Cargo pracuje, więc bazuję na zdaniu kolegi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...