hunter07 Napisano 1 Listopada 2011 Napisano 1 Listopada 2011 rama MBIKE ULTIMATE CARBON rozmiar 15", 17", 19", 21" widelec ROCK SHOX REBA RL POP LOCK przerzutka tył SRAM X-0 BLACK 10 SPEED przerzutka przód SRAM X-9 3 SPEED manetki SRAM X-9 3/10 SPEED korby SRAM X-9 GPX WHITE 44/33/22 kaseta SRAM PG-1050 11-36 łańcuch SRAM PC 1051 hamulce ELIXIR 9 BLACK 160/160 klamki ELIXIR 9 BLACK kable JAGWIRE piasty NOVATEC 812 WHITE QR obręcze MBIKE PERFORMANCE DSC szprychy CN BLACK opony MAXXIS IKON 120 TPI mostek UNO LITE kierownica UNO RIZER 640/15 sztyca INTEGRATED CARBON SEATPOST siodło MBIKE PERFORMANCE przełożenia 3/10 waga 9,6 rower jest na stronie www mbike-rower pl mógłby ktoś ocenić jakość , bo cena jest rewelacyjna jak na taki osprzęt no i wagowo poniżej 10kg więc solidnie. czy geometria jest sportowa?przypomina tą z Treka ?
rybciasum Napisano 1 Listopada 2011 Napisano 1 Listopada 2011 Od siebie tylko dodam że jestem pewien że ta waga poniżej 10kg to tylko w katalogu
hunter07 Napisano 1 Listopada 2011 Autor Napisano 1 Listopada 2011 tzn wiesz nawet jak waga ma lekko ponad 10 dajmy 10,5 to osprzęt wygląda świetnie wszystko z górnej póki, bardziej mi chodzi o geometrie czy jest ścigancka taka na maratony/xc tak jak np. Trek..
radeks23 Napisano 2 Listopada 2011 Napisano 2 Listopada 2011 Informacje na temat geometrii będą na stronie za jakiś czas, ale raczej na pewno jest ona sportowa i agresywna.
Xanagaz Napisano 2 Listopada 2011 Napisano 2 Listopada 2011 Hmmm... ciekawe ile waży sama rama? To może być jeden z tych roweró który można kupić, sprzedać części i zostawićramę, kto wie...
hunter07 Napisano 2 Listopada 2011 Autor Napisano 2 Listopada 2011 po co takie dobre podzespoły sprzedawać? ^^
tobo Napisano 3 Listopada 2011 Napisano 3 Listopada 2011 Full Carbon Fiber Mountain Bike ISP Frame 20" Seatpost@ | eBay Przykład takiej ramy, na pewno dla fetyszystów jakości i markowości nie do zaakceptowania Cena dosyć wygórowana, można taniej. Geometria? Te ramy potrafią mieć w tym samym rozmiarze zależnie od manufaktury plus minus 5 cm różnicy na długości górnej rury i plus minus 4 cm na długości podsiodłówki. Nie byłbym pewien że geo jest na pewno agresywne. Rama MOŻE ważyć tyle ile podaje producent, choć będzie to dosyć trudne, mój chinolek bez zintegrowanej sztycy waży 1318 gram.
Xanagaz Napisano 3 Listopada 2011 Napisano 3 Listopada 2011 Waga 17" 1320g wraz z nieprzyciętą sztycą. Waga 19" 1390g wraz z nieprzyciętą sztycą. Jak dobrze pójdzie to przy sprzedaży komponentów rama za darmo albo pół darmo Sztyce, w miarę lekkie z ceną do zaakceptowania, to 180 gramów. 1140 gramów sama rama zakładając brak zintegrowanej sztycy. Jeszcze dochodzi zacisk i sama rama koło 1120.
emilio3 Napisano 3 Listopada 2011 Napisano 3 Listopada 2011 Cena do jakości dość pozytywna , tylko zastanawiają mnie te piasty i obręcze czy to dobre czy co to jest.
tobo Napisano 3 Listopada 2011 Napisano 3 Listopada 2011 Waga 17" 1320g wraz z nieprzyciętą sztycą. Waga 19" 1390g wraz z nieprzyciętą sztycą. Jak dobrze pójdzie to przy sprzedaży komponentów rama za darmo albo pół darmo Sztyce, w miarę lekkie z ceną do zaakceptowania, to 180 gramów. 1140 gramów sama rama zakładając brak zintegrowanej sztycy. Jeszcze dochodzi zacisk i sama rama koło 1120. Ale czemu chcesz sprzedawać dobre komponenty by zostawić przeciętną ramę? Jest w tym jakikolwiek sens? Sam mam chinolexa, ale na pewno nie jest to szczyt karbotechniki, w tym mbike'u raczej nie ma lepszej ramy. No i próba jej "zważenia", gdy sztyca jest integralną częścią, bez tej sztycy, to wg mnie bardzo zabawne
sivydym Napisano 4 Listopada 2011 Napisano 4 Listopada 2011 Z taką sztycą to nawet można wmawiać sobie że to przecież "prawie" Scale RC - to po co przepłacać... Wagowo od 1220-1390 g. w zależności od rozmiaru, a i cenowo także bez fajerwerków skoro "gołą" można kupić za 2k u dystrybutora. U producenta myślę, że cena podobna jak rama Tobo - może nawet ta sama fabryka - a jedyne szaleństwo w konstrukcji to poszerzana główka...
radeks23 Napisano 4 Listopada 2011 Napisano 4 Listopada 2011 Aluminiowe ramy Mbike są robione tam gdzie ramy innej znanej marki której nazwa zaczyna się na "S", więc carbonowe może także
sivydym Napisano 4 Listopada 2011 Napisano 4 Listopada 2011 To że dana rzecz może byc robiona przez podmiot należący do wiekszego koncernu nie znaczy że jest produkowana w tej samej fabryce ( dodatkowo karbonowe ramy robią jeszcze w innej niż alu ) i przy zachowaniu tej samej jakości co topowe modele - analogia np. Porsche i VW.
radeks23 Napisano 4 Listopada 2011 Napisano 4 Listopada 2011 Ale przecież ja piszę że są robione właśnie w tej samej fabryce
sivydym Napisano 4 Listopada 2011 Napisano 4 Listopada 2011 W sumie to ładnie brzmi - robimy ramy tam gdzie Merida i Spec...albo - te same roboty kładą spawy i na naszych ramach... Mały szczegół - Merida karbonowe robi i lakieruje gdzie indziej niż alu i nie jest to manufaktura stricte Meridy...ale co do kraju - zgoda to wciąż Tajwan. Hmm... a są i inne firmy, które jakoś nie piszą wszem i wobec że dla nich ramy robi taki "jakiś" Kinesis.
radeks23 Napisano 4 Listopada 2011 Napisano 4 Listopada 2011 Może gdyby ludzie nie pisali że ramy pewniej firmy są robione w fabryce garnków to nie musieli by oni potem ogłaszać wszem i wobec że tak nie jest.
radicalpl Napisano 4 Listopada 2011 Napisano 4 Listopada 2011 Myślę że lekko bez sensu jest śledzenie w której fabryce co powstaje nie ma uzasadnienia otwieranie swoich fabryk na wyłączność do produkcji ram bo to sie zwyczajnie nie opłaca w świecie producentów sprzętu tensiowego tylko jedna firma nie produkuje rakiet u firmach w Chinach jest to Yonex który wysokie modele swoich rakiet produkuje w Japonii. Podobnie jest w rowerach ramy prestiżowych producentów robione sa pewnie w co najwyżej kilku wspólnych miejscach. Liczy sie jakość ostatecznego montażu kontrola jakości i tu są juz spore różnice kolega miał doświadczenia z dwoma rowerami. Cube był tak zmontowany że w pierwszym roku lądował z usterkami z złego motazu wynikającymi 6 razy w serwisie. Kupił Lapierra i nic montaż idealny zero problemów, Oba rowery były na podobnym poziomie wyposażenia mieszane grupy SLX i XT Shimano.
Xanagaz Napisano 5 Listopada 2011 Napisano 5 Listopada 2011 Ale czemu chcesz sprzedawać dobre komponenty by zostawić przeciętną ramę? Jest w tym jakikolwiek sens? Sam mam chinolexa, ale na pewno nie jest to szczyt karbotechniki, w tym mbike'u raczej nie ma lepszej ramy. No i próba jej "zważenia", gdy sztyca jest integralną częścią, bez tej sztycy, to wg mnie bardzo zabawne Gdyż komponenty już mam i nie są mi potrzebne nawet te "dobre komponenty" Potrzebuje samej ramy, a sprzedając części mogę ją miećw bardzo atrakcyjnej cenie.
sivydym Napisano 5 Listopada 2011 Napisano 5 Listopada 2011 Są przecież także inne rowery które można kupić dla samej bardzo dobrej karbonowej ramy i wychodzi ona wtedy 30%-50% tego co zaplaciłbyś kupując ja oddzielnie. Czy ten MBike ma taką ramę - może ale testów jak na razie brak... Natomiast w tej chwili opłaca się - jeśli ktoś chce karbon - kupowanie FLXa która to rama bądź co bądź zdobyła 5 tytułów mistrzostw Europy, 5 mistrzostw świata i 15 zwyciestw w pucharze świata a w testach sprzed 3 lat z profi zawodnikami wykręciła najlepsze czasy punktując Scale, S-worka i inne wtedy topowe ramy. Chociaż jest już "starą" konstukcją wciąż kosztuje jakieś 3-4k pln a kupujac odpowiedni "cały" model na tej ramie ( 1200-d ma nawet suport BB30 ) i sprzedając napęd, koła i amor rama wychodzi jakies 1500 pln wiec tak naprawdę darmo na to co oferuje.
Xanagaz Napisano 7 Listopada 2011 Napisano 7 Listopada 2011 REGULAMIN 2i Zgadza się, ta Merida też wchodzi w spektrum moich zainteresowań. Zdecyduję jeszczę co wybrać.
DESIGN Napisano 12 Listopada 2011 Napisano 12 Listopada 2011 można spojrzeć na zawodników którzy się ścigali na tej ramie np.Paweł Baranek amator który zajął 7 miejsce na mistrzostwach polski w maratonach jeździł na niej cały sezon , rower waży dokładnie 9,590 bez pedałów w ramie 19 która była na targach został ważony komisyjnie zresztą potwierdzi się to niedługo na teście koła to alexygórna półka piasty novatec maszyny itd ......jak ktoś umie rozkminiać łatwo policzyć ile taki sprzęt może ważyć z błędem do 15 deko, zresztą można go już obejrzeć na www.mbike-rowery.pl i w pierwszym sklepie w dystrybutorach już stoi waga tez jest
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.