Skocz do zawartości

[rower] zakres cenowy 2500zł - parę propozycji

krosser96

Który rower najlepiej wybrać ?  

14 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który rower najlepiej wybra? ?

• Cube Attention 2011
    • Scott Aspect 20
    • Merida Matts TFS 300-D
    • Unibike Flite 2010
    • Unibike Flite 2011

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chcę zakupić rower MTB do kwoty 2500zł. Od tygodnia szukam roweru, siedzę godzinami na forach, jednak nadal nie mogę się zdecydować. Mój wzrost - 175cm, także rama to jakieś 18".

Moje propozycje :

1. Cube Attention - cena 2499. ROWER CUBE ATTENTION WHITE 2011 r.18 -10% W-Wa (1900891025) - Aukcje internetowe Allegro (nie ukrywam że ten najbardziej wpadł mi w oko )

2. Scott aspect 20 - cena ok. 2490zł, o tym rowerze dowiedziałem się w sklepie rowerowym, wcześniej nie widziałem o jego istnieniu SCOTT Poland - www.scott.pl

3. Merida tfs matts 300 - D - cena około 2000-2200zł także zostałoby coś na drobne " wymiany ".

4. Unibike flite - cena po przecenie 2000zł. znalazłem go w postach na forum http://www.rowerzyst...lite-2010.html\

5. Unibike flite 2011 - cena 2449 zł Rower gĂłrski Unibike Flite 2011 | Sklep Rowerzysta.pl rowery

Który najlepiej wybrać?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam, Konrad.

Ps: jutro dowiem się dokładnie za ile mogę dostać poszczególny model w pobliskim sklepie rowerowym.

Napisano

Na pewno na wiosnę w rower wsadziłbym parę stówek (400-600zł), żeby na sezon na rowerze się przyjemnie jeździło. Kross mi się zwyczajnie nie podoba, ale dziękuję za propozycję. Widziałem że żadnego nowego experta na allegro nie ma, na stronie producenta kosztuje aż 3299zł. Znalazłem z rocznika 2010, ale cena i tak nie jest niska - 2999zł.

Napisano

Hmm, dobrze szukałeś ? Ja nowego experta z 2011 z dużą dostępnością na magazynie znalazłem za 2600 zł (do tego mam do wyboru albo stówkę taniej albo parę akcesoriów z osortymentu sklepu) Oczywiście nie podsunę linku na gotowe - poszukać sobie ! :icon_exclaim:

Napisano

Wybrałem, będzie to Kross Level a6. Malowanie na rok 2012 bardzo mi się podoba, jest to jedyny rower z wyżej wymienionych który znajduję się w pobliskim sklepie rowerowym. Mój wzrost to ok. 175 cm, sprzedawca powiedział mi że najlepszą ramą będzie 18", sam nie wiem czy nie lepsza będzie 20". Nie mają 20 także nie mogę się przymierzyć. Sądzicie że 20" będzie za duża ?

Napisano

Jeszcze trochę podrosnę a chciałbym żeby rower mi troche posłużył (rama), bo resztę z czasem wymienię, aktualnie jeżdżę na " Meridzie Kalahari 500 z 2005roku " rama 20", zaraz sprawdzę ile CM ma bo jest podane na ramię i wtedy porównam z Krossem.

@edit : Merida ma 50cm w rurze podsiodłowej, kross w rozmiarze S 43,2cm M 48,2cm L 53,3cm.

18" = S czy M ?

Niestety nie mogę już edytować postaw wyżej, także muszę pisać post pod postem.

Mierzyłem na 2 sposoby podane w interenecie.

W pierwszym mi wyszło że rama którą powinienem mieć - 19.7" a drugi że powinna mieć 51" - (20")

I teraz mam dylemat :P

A może nie wziąłem tej poprawki, jak to powinno być ? Moja noga to jakieś 84cm (+/-1,5cm).

Napisano

Wybieraj po górnej rurze - długości. Nie sugeruj się wysokością ramy szczególnie, to idzie sztycą nadrobić, najważniejsza jest wbrew pozorom ta górna rura.

Albo inaczej: najpierw długość rury górnej, potem wysokość ramki. Punktem odniesienia może być Twoja aktualna rama.

Napisano

Jak stoję w meridzie to do krocza mam jakieś 3-4cm. Chyba za mało, także rama 18" chyba będzie dobra. Długość ramy jest dobra ale myślę że to przez mostek, gdyby mostek był normalny (teraz jest taki gięty, do góry a pozniej troszkę do przodu), jazda nie byłaby taka komfortowa.

Napisano

Jeszcze trochę podrosnę a chciałbym żeby rower mi troche posłużył (rama), bo resztę z czasem wymienię, aktualnie jeżdżę na " Meridzie Kalahari 500 z 2005roku " rama 20", zaraz sprawdzę ile CM ma bo jest podane na ramię i wtedy porównam z Krossem.

@edit : Merida ma 50cm w rurze podsiodłowej, kross w rozmiarze S 43,2cm M 48,2cm L 53,3cm.

18" = S czy M ?

Niestety nie mogę już edytować postaw wyżej, także muszę pisać post pod postem.

Mierzyłem na 2 sposoby podane w interenecie.

W pierwszym mi wyszło że rama którą powinienem mieć - 19.7" a drugi że powinna mieć 51" - (20")

I teraz mam dylemat :P

A może nie wziąłem tej poprawki, jak to powinno być ? Moja noga to jakieś 84cm (+/-1,5cm).

Wielkości ram,które podałeś w cm,w calach jest to 17", 19", 21". Merida ma wielkości inne, 18",20",22".Pewnie siedziałeś na 17" ramie,dlatego wydawała się za mała.Przy tej wielkości nogi,rama 19" będzie idealna.

Kross w modelach na 2012r. trochę dziwnie podaje wielkości ram,bo S to 17",M to 19",a L to 21".Piszę o modelu Level A6 z 2012r. Wielkość ramy 17" inne firmy raczej podawałyby jako M.Kross Level A6 dla Ciebie,to wielkość M(na dzisiaj).

Napisano

Osoba sprzedająca ten rower, mówiła mi że w levelach o wyższej klasie (np a6) są już numery parzyste 18,20,22. Na papierku koło roweru mieli napisane 18".

Napisano

Cześć

Zarejestrowałem się tutaj ponieważ chciałbym prowadzić świadome życie rowerowe

Do 2006 jeździłem na rowerze z marketu za 200zł, po skończeniu podstawówki w 2006 kupiłem za 500zł rower(full suspension) w sklepie rowerowym, jednak jako dziecko nie znałem się na tym i wziąłem tego, który mi po prostu pasował

Jednak przez brak środków na konserwację rower podupadał, po wypadku w 2010r musiałem wymienić amor, wybór padł na Capa RST T

W samej końcówce wakacji rower zwyczajnie rozleciał się(długo by pisać co było złe w tym rowerze)

Teraz chciałbym kupić nowy rower, podczas wielogodzinnych studiów nad tym którego wybrać, mój idealny rower nabrał kształtów i odnalazł się pod nazwą Kross Level A2 na rok 2011, można kupić już 2012r ale zmiany są niewyobrażalnie małe i dzięki kumplowi znającemu się na rzeczy zaoszczędzę parę złotych, które bym wydał na sam fakt, że rower jest z nowszego rocznika

http://ww2.bikekatalog.pl/2011//rowery/627/Kross.Level.A2/ Kupię dokładnie taki sam rower bo nie chcę mieć tarczówki z przodu a ten model można kupić i z tarczówką i v-brake

Dowiedziałem się też, że XCM montowany w tym rowerze jest słaby, więc chciałbym się zapytać o radę, czy jeździć na XCM, a w razie kłopotów lub połamania go wstawić mojego RST(myślę, że ten pomysł będzie najlepszy) czy może wstawić od razu RST a XCM-a sprzedać jako nówkę.

Proszę też o opinię na temat tego rowerku choć wiele już ich przeczytałem

Rower kupuję w cenie 1350 zł i wiem, że cena mogłaby spaść niżej podczas zimy, ale w pewnych względów kupuję rower teraz

Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam ;]

Napisano

Osoba sprzedająca ten rower, mówiła mi że w levelach o wyższej klasie (np a6) są już numery parzyste 18,20,22. Na papierku koło roweru mieli napisane 18".

Skoro 18",więc mówimy o modelu 2011r.Nie jestem zawodowcem,tylko zwykłym amatorem rowerowym,ale powiem,ze wiadomości niektórych sprzedawców są porażające(dno).Banża jest obojętna.

Cześć

Zarejestrowałem się tutaj ponieważ chciałbym prowadzić świadome życie rowerowe

Do 2006 jeździłem na rowerze z marketu za 200zł, po skończeniu podstawówki w 2006 kupiłem za 500zł rower(full suspension) w sklepie rowerowym, jednak jako dziecko nie znałem się na tym i wziąłem tego, który mi po prostu pasował

Jednak przez brak środków na konserwację rower podupadał, po wypadku w 2010r musiałem wymienić amor, wybór padł na Capa RST T

W samej końcówce wakacji rower zwyczajnie rozleciał się(długo by pisać co było złe w tym rowerze)

Teraz chciałbym kupić nowy rower, podczas wielogodzinnych studiów nad tym którego wybrać, mój idealny rower nabrał kształtów i odnalazł się pod nazwą Kross Level A2 na rok 2011, można kupić już 2012r ale zmiany są niewyobrażalnie małe i dzięki kumplowi znającemu się na rzeczy zaoszczędzę parę złotych, które bym wydał na sam fakt, że rower jest z nowszego rocznika

Kross Level A2 : Rowery : Katalog Rowerowy bikeKatalog.pl Kupię dokładnie taki sam rower bo nie chcę mieć tarczówki z przodu a ten model można kupić i z tarczówką i v-brake

Dowiedziałem się też, że XCM montowany w tym rowerze jest słaby, więc chciałbym się zapytać o radę, czy jeździć na XCM, a w razie kłopotów lub połamania go wstawić mojego RST(myślę, że ten pomysł będzie najlepszy) czy może wstawić od razu RST a XCM-a sprzedać jako nówkę.

Proszę też o opinię na temat tego rowerku choć wiele już ich przeczytałem

Rower kupuję w cenie 1350 zł i wiem, że cena mogłaby spaść niżej podczas zimy, ale w pewnych względów kupuję rower teraz

Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam ;]

Dlaczego uważasz,że widelce XCM są do d..y? Ile ważysz?Do jakiego celu będziesz używał roweru?

Napisano

Za 2500zł kupisz bartdzo dobry rower uzywany . Nowego sie nie oplaca .

te sa na bardzpo slabym osprzecie zeby nie powiedziec ######...

http://allegro.pl/rower-scott-scale-60-2010-rozmiar-s-i1918712402.html te 2 sa takie srednie

http://allegro.pl/specialized-rockhopper-pro-2007r-19-i1915629880.html

http://allegro.pl/rower-cube-ltd-comp-2011-3x10-rozmiar-m-i1917201686.html takiego ma moj kolega z 2 miechy temu dal za prawie nowego 3kola http://allegro.pl/rower-trek-6500-2010-stan-bdb-rozmiar-m-i1908882700.html Ten jest bardzo fajny dobar korba , z tylu na Xt .

Jesli ci sie nie podobaja nie musisz teraz kupowac poczkeja i poszukaj cos na allegro uzywanego

Napisano

Dzięki za odpowiedzi

Ważyć nie wiem ile ważę, ale ani nie jestem chudy ani gruby, rower ma mi pomóc w osiągnięciu zadowalającej sylwetki

Rowery podane w powyższych linkach są lepsze, ale dlatego, że dopiero teraz zacząłem się interesować rowerami(przedtem to była jazda na rowerze którego nazwy nie znałem a jego części nie podchodziły pod najgorszą klasę) chcę kupić rower nowy aby mieć na początku pomoc w razie gdyby się coś działo z tym Krossem. Poza tym cenę 1350 mogę strawić, ale o wiele lepsze używki to około 2 tys a do swojego roweru jeszcze muszę doliczyć u-locka, licznik i zamienić moje roztargane już rękawiczki na coś nowego

Tak więc na początku ten rower mi wystarczy bo jeżdżę tylko rekreacyjnie(co nie zawsze oznacza wolno ;p), będę w miarę możliwości zamieniał części na lepsze, ale to dopiero w przyszłym sezonie ;]

Napisano

Z tego co podałeś, zainteresował mnie tylko Cube, reszta ma nieodpowiednie ramy (wielkosc 16;17,5" ). Muszę to przemyśleć :).

17,5 w Treku jest ma o 4 mm krótszą rurę podsiodłową i o prawie 1 cm większą efektywną długość górnej rury (jeśli te 583 mm w cube jest prawdą, bo rower wydaje mi się krótszy od tego treka), czyli mimo i jest ciut niższy, to jest jednak większy.

• Mod Team
Napisano

Ja bym sie zastanowił nad tym trekiem 6500, uzywany ale klasa osprzetu temte mu nie doruwnują, wygląda na zadbany a i cena poki co niska.

Napisano

Jak mają się amortyzatory w cube i treku, który lepszy - Recon czy Tora? Obręcze ? Shimano alloy M525 hubs; Bontrager Ranger 32-hole rims vs Blackjack Cross Country Wheelset 26". Oraz korba Shimano FC-M552 42x32x24T, 175mm vs Shimano SLX, 44/32/22.

Napisano

Mojego Krossa mi sprzątnęli i teraz albo Giant Revel 4(jakaś edycja limitowana-150 sztuk) lub Giant Revel 5 bodajże albo Kross Hexagon v4 albo jeszcze Oprea Sport, pierwszy raz słyszę o tej hiszpańskiej marce lecz gdy zobaczyłem amorek RST Gila od razu się uśmiechnąłem, co doradzacie ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...