dracozao Napisano 31 Października 2011 Napisano 31 Października 2011 Witam! Od razu chciałbym wspomnieć, że nie chodzi o zwykły problem z regulacją. Mój poprzedni 8rz napęd mimo starej i zjechanej kasety jak i łańcucha chodził prawidłowo. Obecnie mam problem z nowym napędem. Manetki XT, przerzutka SLX 662, kaseta Deore, łańcuch hg73, spinka sram. Problem jest z drugim biegiem. Manetka jest na 9, linka naciągnięta jednak nie za mocno nie za lekko. Biegi 9 8 7 6 5 4 3 wchodzą bez problemu, w górę i w dół. Wrzucam na 2 i przeskakuje na 1 i potem z 1 na 2 i tak bez przerwy, wrzucam na 1 po mocnym kliknięciu cynglem na manetce i siedzi na 1. Wychylenia wózka są okej, łańcuch nie spada, gdy zakręcę pedałami wstecz nic nie przeskakuje itp. Początkowo myślałem, że problem jest w zbyt krótkim pancerzu miedzy ramą a przerzutką (ten ostatni) dziś dałem nową linkę i nowy, dłuższy pancerz, reszta pancerzy dobra według starych pancerzy (od napędu 8rz). Mufa 68mm i dwie podkładki z prawej, jedna z lewej. Gdzie mam szukac rozwiązania? Co może być problemem? Jeżeli pokrętłem przy manetce ustawie by 1 2 3 w miare dobrze chodziło to się całkowicie sypie dół (9 8 7 6 5). Proszę o jakaś podpowiedź bo powoli zaczyna mnie to irytować. Pozdrawiam
Michal93 Napisano 1 Listopada 2011 Napisano 1 Listopada 2011 A na jakim biegu z przodu masz masz gdy próbujesz wbić 1/2?
dracozao Napisano 1 Listopada 2011 Autor Napisano 1 Listopada 2011 Oczywiście na 1. Inna sprawa, że w jednym z serwisów rowerowych założyli mi ten suport z dwiema podkładkami z lewej. W instrukcjach shimano wszedzie jest, że dwie z prawej jednak przy 1 z przodu i 1 z tyły łańcuch nie biegnie równolegle to koła/osi roweru. Na 3x9 jest idealnie prosty, równoległy. Jedynie co mi przychodzi do głowy to własnie zamiana podkładek tak by były dwie z lewej albo, że coś nie tak jest z hakiem przerzutki.
Mod Team Puklus Napisano 1 Listopada 2011 Mod Team Napisano 1 Listopada 2011 Wg mnie masz za bardzo korby wychyloną w prawo, zmiana podkładek prawdopodobnie poprawi zmianę biegów.
dracozao Napisano 1 Listopada 2011 Autor Napisano 1 Listopada 2011 To dlaczego 1x1 chodzi dobrze? I z 1 wskakuje na 2? Wychylenie korby powinno ściągać łańcuch w stronę wyższych biegów a nie z 2 na 1.
Mod Team michuuu Napisano 1 Listopada 2011 Mod Team Napisano 1 Listopada 2011 Oczywiście na 1. Inna sprawa, że w jednym z serwisów rowerowych założyli mi ten suport z dwiema podkładkami z lewej. W instrukcjach shimano wszedzie jest, że dwie z prawej jednak przy 1 z przodu i 1 z tyły łańcuch nie biegnie równolegle to koła/osi roweru. Na 3x9 jest idealnie prosty, równoległy. Jedynie co mi przychodzi do głowy to własnie zamiana podkładek tak by były dwie z lewej albo, że coś nie tak jest z hakiem przerzutki. Też swego czasu jeździłem z dwiema podkładkami z lewej(zamontowana w serwisie). Do czasu konserwacji i poczytania instrukcji serwisowej. Ale przed i po było ok. Linia łańcucha albo bliżej albo dalej od ramy i związane z tym preferencje współpracy zębatek. Jeżeli jest nie teges to można się pobawić ze zmianą konfiguracji, roboty dużo nie ma.
dracozao Napisano 1 Listopada 2011 Autor Napisano 1 Listopada 2011 Czytałem na forum, że z dwiema podkładkami po lewej tez było okej. Jednak uważam, że podkładki mogą mieć wpływ na pracę przedniej przerzutki - która chodzi bajecznie. Cyk i już jest łańcuch na odpowiednim biegu. Nie spada, nie przeskakuje. Idealnie. Jutro będę jeszcze badać temat z kolegą co ma większe doświadczenie. Jak nie uda się nic zrobić to ide do serwisu - niech się bawią
dracozao Napisano 4 Listopada 2011 Autor Napisano 4 Listopada 2011 Jakies pomysły? Roweru jeszcze nie oddałem - chciałbym sam rozwiązać problem
dracozao Napisano 5 Listopada 2011 Autor Napisano 5 Listopada 2011 Problem rozwiązany. Przyczyną był hak tylnej przerzutki. Lekko skrzywiony w dwóch płaszczyznach. W nielubianym sklepie, drogim itp. stwierdzili, że wystarczy go wyprostować a nie trzeba wymieniać (nie naciągnęli mnie na hak a mogli - 55zł hak). Do tego za długi łańcuch chociaż to już dodatkowo i kosmetycznie. Teraz nowy napęd śmiga jak złoto
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.