benek0407 Napisano 31 Października 2011 Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Witam! Posiadam rowerek Kona dew deluxe z widelcem sztywnym tejże firmy . Jeżdżę na hamulcach tarczowych avid juicy five tarcze 185mm. Parę dni temu zauważyłem wygięcie, odkształcenie widelca powyżej mocowania zacisku od hamulca. Odkształcenie nie jest wielkie wynosi może ze 2 mm maksymalnie (aby zobrazować o co mi biega zrobiłem coś podobnego w programie graficznym) zdjęcie: Dodam że rower kupiłem używany i może nie zauważyłem tego odkształcenia. W tym momencie mam do was pytanie czy jest to groźne? Czy jest to można powiedzieć norma w widelcach sztywnych ze stali CrMo. Pomimo tego odkształcenia nie zauważyłem aby koło źle siedziało w widełkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 1 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Może wrzuć jakieś zdjęcie, będzie łatwiej coś powiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 1 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 W tym momencie mam do was pytanie czy jest to groźne? Czy jest to można powiedzieć norma w widelcach sztywnych ze stali CrMo. Jakiekolwiek skrzywienie normą nie jest Słabsze konstrukcyjnie widelce można uszkodzić albo zbyt mocnym hamulcem, albo wpadnięciem w sporą dziurę. Pomimo tego odkształcenia nie zauważyłem aby koło źle siedziało w widełkach. Rower jedzie prosto? Jeśli tak i odkształcenie rzeczywiście jest b. małe (2mm jest ciężkie do zauważenia, na pewno tylko tyle?) to bym się tym nie przejmował i jeździł dalej, co jakiś czas kontrolując, czy nic złego się nie dzieje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benek0407 Napisano 1 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Załączam zdjęcie, faktycznie może to trochę więcej niż 2mm :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 1 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 A z drugiej strony nie ma takiego profilowania?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benek0407 Napisano 1 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Regulamin forum, pkt 2i. Nie z drugiej strony jest prosty @Edit by Franio: Nie cytujemy w całości ostatniego posta przy odpowiadaniu w temacie! (Regulamin, pkt 2i) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruce95 Napisano 1 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Ja w swoim starym rowerze wykrzywiłem sztućca o ok.10mm i nie odczuwam żadnego skręcania podczas jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 6 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Niewiele, chyba nie ma się czym martwić i zawracać sobie głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.