Skocz do zawartości

[Widelec sztywny] małe wygięcie

benek0407

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam rowerek Kona dew deluxe z widelcem sztywnym tejże firmy . Jeżdżę na hamulcach tarczowych avid juicy five tarcze 185mm. Parę dni temu zauważyłem wygięcie, odkształcenie widelca powyżej mocowania zacisku od hamulca. Odkształcenie nie jest wielkie wynosi może ze 2 mm maksymalnie (aby zobrazować o co mi biega zrobiłem coś podobnego w programie graficznym) zdjęcie:

post-126558-0-04615700-1320095315_thumb.jpg

Dodam że rower kupiłem używany i może nie zauważyłem tego odkształcenia.

W tym momencie mam do was pytanie czy jest to groźne? Czy jest to można powiedzieć norma w widelcach sztywnych ze stali CrMo.

Pomimo tego odkształcenia nie zauważyłem aby koło źle siedziało w widełkach.

W tym momencie mam do was pytanie czy jest to groźne? Czy jest to można powiedzieć norma w widelcach sztywnych ze stali CrMo.

Jakiekolwiek skrzywienie normą nie jest ;) Słabsze konstrukcyjnie widelce można uszkodzić albo zbyt mocnym hamulcem, albo wpadnięciem w sporą dziurę.

Pomimo tego odkształcenia nie zauważyłem aby koło źle siedziało w widełkach.

Rower jedzie prosto? Jeśli tak i odkształcenie rzeczywiście jest b. małe (2mm jest ciężkie do zauważenia, na pewno tylko tyle?) to bym się tym nie przejmował i jeździł dalej, co jakiś czas kontrolując, czy nic złego się nie dzieje...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...