Skocz do zawartości

[Obręcze i piasty] Piasta 48 szprych, obręcz 36 szprych, jak to połączyć?

BartekRaz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Dziś zakupiłem obręcz Dartmoor Blizzard 24" wraz z oponą Schwalbe Table Top i mega mocną dętką Vee Rubber.

Ale do rzeczy. Od kumpla miałem dostać piastę, ale okazało się, że takowa jest przystosowana na 48 szprych a moja obręcz jest przystosowana na tylko 36 szprych. Tu rodzi się pytanie:

Jeżdżę street, troche dirtu czasem się zdarza, czy połączenie tej piasty z moją obręczą wytrzyma? I czy przeciętny serwis który będzie mi zaplatał koła podejmie się zaplotu takiego koła? Z góry dzięki ;)

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witaj. Zaplatałem takie koło (piasta bmx 48h, obręcz - zwykły stożek, szprychy nierdzewne, nuple mosiądz). Zasada jest taka, że co czwarty otwór w piaście będzie pusty, albo sześć zajętych a potem dwa puste. Udało się dobrać jedną długość szprych dla całego koła. Zaplatanie było jednak kłopotliwe, wątpię żeby serwis się łatwo zgodził.

Koło wytrzymało rok w dość dobrym stanie - street, flat; potem koleżka zmienił piastę na Novatec Rebel 36h a obręcz na błękitnego Darta. Zaplatałem również i ten set. Fajne jest w Rebel to, że ma łożyska oraz kołnierze jednakowej wysokości, oraz oczywiście grubą oś BMX. Koło na Rebel'u jeździ do dziś i od lipca nie było centrowane. Piastę polecam.

Odpowiadając na twoje pytanie: zależy kto zaplata i jak to zaplecie. Można próbować oczywiście, ważne żeby dobrze dobrać długości szprych.

Może się uda w miarę dobrze zapleść, myśl jednak o nowym kole, tym razem takim żeby się zgadzały dziury ;)

Mam nadzieję że pomogłem.

• Mod Team
Napisano

Oczywiście za można to zapleść i bedzie sie trzymało ale jak to zrobić to już głębszy temat trzeba rozważyć wszystkie możliwe opcje i wybrać optymalną. Taniej chyba bedzie sprawić sobie obrecz lub piaste kompatybilną z reszta, no ale dać sie da :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...