BartekRaz Napisano 31 Października 2011 Napisano 31 Października 2011 Witam! Dziś zakupiłem obręcz Dartmoor Blizzard 24" wraz z oponą Schwalbe Table Top i mega mocną dętką Vee Rubber. Ale do rzeczy. Od kumpla miałem dostać piastę, ale okazało się, że takowa jest przystosowana na 48 szprych a moja obręcz jest przystosowana na tylko 36 szprych. Tu rodzi się pytanie: Jeżdżę street, troche dirtu czasem się zdarza, czy połączenie tej piasty z moją obręczą wytrzyma? I czy przeciętny serwis który będzie mi zaplatał koła podejmie się zaplotu takiego koła? Z góry dzięki
selfdestruct Napisano 20 Listopada 2011 Napisano 20 Listopada 2011 Tj. rzeźba w gównie. albo wyjdzie albo nie. zmień jedną ze składowych koła na odpowiadającą drugiej części.
dancio84 Napisano 23 Listopada 2011 Napisano 23 Listopada 2011 Witaj. Zaplatałem takie koło (piasta bmx 48h, obręcz - zwykły stożek, szprychy nierdzewne, nuple mosiądz). Zasada jest taka, że co czwarty otwór w piaście będzie pusty, albo sześć zajętych a potem dwa puste. Udało się dobrać jedną długość szprych dla całego koła. Zaplatanie było jednak kłopotliwe, wątpię żeby serwis się łatwo zgodził. Koło wytrzymało rok w dość dobrym stanie - street, flat; potem koleżka zmienił piastę na Novatec Rebel 36h a obręcz na błękitnego Darta. Zaplatałem również i ten set. Fajne jest w Rebel to, że ma łożyska oraz kołnierze jednakowej wysokości, oraz oczywiście grubą oś BMX. Koło na Rebel'u jeździ do dziś i od lipca nie było centrowane. Piastę polecam. Odpowiadając na twoje pytanie: zależy kto zaplata i jak to zaplecie. Można próbować oczywiście, ważne żeby dobrze dobrać długości szprych. Może się uda w miarę dobrze zapleść, myśl jednak o nowym kole, tym razem takim żeby się zgadzały dziury Mam nadzieję że pomogłem.
Mod Team Puklus Napisano 24 Listopada 2011 Mod Team Napisano 24 Listopada 2011 Oczywiście za można to zapleść i bedzie sie trzymało ale jak to zrobić to już głębszy temat trzeba rozważyć wszystkie możliwe opcje i wybrać optymalną. Taniej chyba bedzie sprawić sobie obrecz lub piaste kompatybilną z reszta, no ale dać sie da
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.