kry Napisano 31 Października 2011 Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Szukałem info na temat obciążenia jakie może wytrzymać przeciętna rama szosowa, ale nie moge się doszukać ;-) Dokładniej mówiąc, to sprawa wygląda tak, wrost 181 waga 112kg czy przy takiej konfiguracji będe w stanie poruszać się w miare komfortowo na szosie (bez uszczerbku dla niej i dla mnie ;-)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erico329 Napisano 31 Października 2011 Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Zależy o jakiej ramie myślisz , stalówki na rurkach columbusa czy reynoldsa to powinny wyrzymać nie takie obciązenie ,moim zdaniem alu tez powinno wytrzymać nie wiem jak jest z carbonem , gorzej z kołami bo musisz mieć sztywne i mocne gdyz u nas dziur nie brakuje jak wiesz ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kry Napisano 31 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Października 2011 dzięki, raczej o stalowych albo aluminiowych myślałem, btw jaki rozmiar ramy dla mnie będzie odpowiedni ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timex550 Napisano 31 Października 2011 Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Dokładniej mówiąc, to sprawa wygląda tak, wrost 181 Jeśli 181 cm to będzie 19 lub 19,5. Ja mam 180 cm i ramę 19,5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 31 Października 2011 Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Ogolnie przyjelo sie, ze rozmiar ram szosowych podaje sie w cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 31 Października 2011 Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Już podawałem na tym forum link do dobrego kalkulatora: Fit Calculator - Competitive Cyclist Pomierz się i będziesz wiedział dokładnie jakiego rozmiaru ramy potrzebujesz. Ja bym nie ufał sugestiom internautów w sprawie tak ważnej jak rozmiar ramy szosowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erico329 Napisano 1 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 ja przy 183 miałem kiedys stalówke raleigh na reynoldsie 531 chyba i przt 60cm troche była przydużawa myslę ze coś około 58 cm będzie wygodne mam felta teraz i właśnie w takich wymiarach i jezdzi się idealnie ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fpierowski Napisano 1 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Dużo zależy od preferencji, długości rąk, nóg, tułowia, geometrii ramy... Ja mam 185 cm i jeżdżę na 56 - tak więc każdy będzie doradzał coś innego;) Przymierz się do ramek w różnych rozmiarach (raczej między 54-58) i, jak masz możliwość, przejedź się trochę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.