Skocz do zawartości

[korba] Shimano Deore SLX FC-M660 - czy przyjmie nowy łańcuch?

javman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam okazje kupić tą korbę za 240 zł. właściciel napisal, ze ma przejechane ok 700 km. jak patrzę na zdjecia to faktycznie to wyglada dobrze, jednak chcę zapytać bardziej wtajemniczonych userów co o tym myśla. Opłaca sie ją za 240 zł? przyjmie nowy łańcuch? Czy lepiej kupic Deore FC-M590, nową.

slx2.th.jpg

slx.th.jpg

240zł, z suportem będzie prawie 300. Jeżeli masz rower ważący więcej niż 10-10.5kg to nawet się nie zastanawiaj tylko weź nową deorkę. Co do SLXa, który dałeś to jest w całkiem przystępnym stanie. Jednak według mnie patrząc na zużycie przejechała wiele tysięcy kilometrów. Myślę, że środkowa zębatka została właśnie 700km temu wymieniona na nową a reszta jeździ już dłuuugo. Co do wyłamanych zębów na blacie na pewno właściciel musiał uderzyć nimi w jakąś przeszkodę (ciekawe czy nie skrzywił przy tym blatu).

240 zl to cena razem z łożyskami, no wlasnie nie byłem pewien czy ja mam omamy jakies czy to naprawdę urwany ząb, dlatego nie chciałem sugerować. Myślałem, że może jakieś złudzenie optyczne bo na tym dywaniku leży.. hmm kurcze.. rower waży sporo ponad 12kg jak przypuszczam, chciałem jednak kupić w cenie do 250 korbę, która będzie lekka i sztywna, wiem ze to będzie system H2, a o slx dożo dobrego czytałem. 100 gram różnicy kurde miedzy slx a deore jest... będzie mnie to gryzło, bo pomału chciałbym odchudzać rower... stara korbę murze zmienić bo po wymianie kasety i łańcucha on nadal przeskakiwał - na korbie właśnie...

javman, mam rower o kilogram jak nie więcej lżejszy od Twojego i jestem zdania, że nie warto aż tyle do niego dopłacać dla 100g na korbie :P Wolałbym te pieniądze wydać na coś innego w rowerze :P

Gdzie kupiłeś tak tanio korbę? Podasz linka?

Witam serdecznie wszystkich,

To moje pierwsze "pisane" słowo na tym forum więc wypada sie przywitać :) ,

Właśnie szukam korby FC-590 i też jestem ciekaw gdzie to można ja nabyc za 209zł ,ja na razie najtaniej znalazłem za 230

Pozdrawiam

jakies 3 tygodnie temu w cykloturze była ta korba po 209 zl, gdy wyslalem moja znajomą do sklepu stacjonarnego w poznaniu, okazalo sie ze juz jej nie ma i ma byc pod koniec pazdziernika/początek listopada. oczywiscie korby nie ma a jesli bedzie to pewnie juz po 228zl lub wiecej :/ w czasie oczekiwania zaczalem szukac po forum - dzial sprzedam oraz na aledrogo. bylem juz zdecydowany na slx uzywanego, licytowalem nawet 2 korby , za jedna dalem nawet 305zl, ale przebili mnie, a wiecej kasy nie mam zbytnio... potem wpadla okazja z tym slx'em z tematu, ale jednak to nie taka okazja jak sie okazuje, a wczoraj rano na aledrogo ktoś wystawil wlasnie nową korbę deore za 209 zł, od razu do niego napisalem i dowiedzialem sie co i jak, poprosilem o fotki i otrzymalem je, zapakowana zafoliowana korba, zwrocilem sie wtedy z prosba o pomoc w decyzji do forumowiczow, bo ja chyba dzialalem pod wplywem emocji i checi ubicia 100 gramów kosztem jakości jazdy... bo nie wiedzialem czy brac póki nikt nie kupil deorki czy tego slx'a i padlo na deorke...

http://allegro.pl/shimano-deore-korba-fc-m590-i1907720798.html na tej aukcji ja kupiłem, chlopak ktory sprzedawal zaoferowal wysylke za darmo!

a tu fotki tego co kupilem

img0489ej.jpg

Witam ponownie,

to Ci sie udało z tą korbą.A powiedz mi ta którą kupiłeś ma najwiekszą tarczę 44z,bo na foto z linka alledrogo widze 48z?

Ja jutro chyba kupię tą za 230zł(tylko ja własnie poluje na większą, 48z),raczej taniej nie znajdę

no zjawisko częste, bo sklepy mają problem z odświeżaniem swojej oferty... ktoś zadzwonił i zapytał czy ta korba jest na stanie, w sklepie sprawdzili i się kapli ze nie maja towaru, który de facto chcą sprzedać, a nowa partia już nie będzie taka tania jak ta stara.... w cykloturze ta sama historyjka mnie spotkała... ale dodam że rano link działał :)

• 3 tygodnie później...

Tak na przyszłośc...

Stan mojego slx'a po drugim przełożeniu łańcucha +- 1300 km przebiegu

http://imageshack.us/photo/my-images/528/dsc02549p.jpg/

Tak na przyszłośc...

Stan mojego slx'a po drugim przełożeniu łańcucha +- 1300 km przebiegu

http://imageshack.us.../dsc02549p.jpg/

ehmm to było 3 przełożenie.

dwie wygladaja ksizkowo:) najwieksza troche juz zrysowana az dziwne ze zmieniasz co 400km i tak sie dzieje :teehee: chyba jakies lacuchy srama uzywasz :w00t:

To tylko powłoka czarna zeszła. Pogrzebałem w przebiegach i dokładnie wychodzi ze pierwszy zmieniłem po 600, drugi 450, trzeci 400 ( intensywne ) . Na 4 zmianę poszedł pierwszy z największym przebiegiem, bo był najmniej wyciągnięty.. Łańcuchy Shimano hg93

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...