Skocz do zawartości

[amortyzator] Marzocchi MZ Comp - dobry dla mnie ?

m2sc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam - posiadam owy amortyzator - skok 100 mm, pracuje z tektro auriga comp 180 mm, amortyzator wymaga powoli serwisu bo golenie nie wyglądają super, amortyzator jest twardy co mi sie bardzo podoba - przy moich 92 kg , nie potrafię go ugiąć bardziej niz 50 mm, jeżdżę mniej więcej 30 % w lesie ( jakies podjazdy , niewielkie zjazdy) reszta po mieście , krawężniki itp amortyzator mz zachowuje sie bdb ale tak pomyślałem czy na pewno on się nadaje do tego typu jazdy ( myślę ze marzoka to pewnie można katować ) i czy sprzedając go nie lepiej byłoby przesiąść się na coś innego ( nie wiem ile jego serwis będzie mnie kosztował), jak myślicie co byłoby dobre pod ok 92 kg i hamulec tarczowy 180 mm ?

Na Twoim miejscu albo bym ten przeserwisował - MZ nie jest trudny, ma chyba budowę podobną do sprężynowego Raidona, czyli dwie uszczelki, tłumik, sprężyna i kupę smaru - i to ostatnie bym zmienił. Czytaj wymienił smar na nowy, albo coś do amortyzatorów, jak RS Judy Butter albo najzwyklejszy Towot. Ew. możesz sprzedać, to Marzocchi, więc tanio nie pójdzie, ale kokosów nie zbijesz, ale np. na powietrznego Raidona (nówka) albo używaną Torę (polecam) po dołożeniu grosza powinno starczyć. Niemniej jednak zacząłbym od serwisu. Możesz także pobawić się z wymianą sprężyny - dopasować od czegoś innego sprężynkę pasującą wymiarami i założyć. :)

Jeżeli dobrze Ci się na nim jeździ to nie widzę powodów, żeby zmieniać. To jest całkiem niezły amorek. A z tego co piszesz to wg mnie nie potrzebujesz lepszego.

Serwis też nie powinien być problematyczny dla osoby z minimalnym zmysłem technicznym. Jeżeli choć trochę dłubiesz przy rowerze to powinieneś sobie poradzić z serwisem. Z tego co mi się wydaje masz tam dwie stalowe sprężyny w środku.

Ech spóźniłem się... adii22 :thumbsup:

Jeśli faktycznie jeździsz tak jak mówisz i chcesz sprzedać MZ to polecam ci amortyzatory powietrzne - ustawisz je sobie idealnie pod siebie i będziesz w 100% zadowolony z pracy. Moje propozycje:

- Suntour Raidon Air

- Suntour Epicon Air

- Rock Shox Tora 302 Air lub 318 Air

Ja osobiście z braku większego budżetu wybrałem Raidon'a LO Air i jestem bardzo usatysfakcjonowany jego pracą.

Żadnego towotu, bo tylko go zmulisz. Ogólnie najlepiej byłoby spróbować zalać olejem, wtedy jego praca powinna się polepszyć.

Co do cen - nie przesadzałbym z tą wartością bo to najniższy model, zamienisz go co najwyżej na Xcr' a.

Dlatego póki co lepiej chyba zrobić serwis, a jak zmieniać to na coś zdecydowanie lepszego : )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...