MikeN Napisano 31 Października 2011 Napisano 31 Października 2011 Witam. W tym roku zacząłem jeździć dość dużo.Korzystając z posezonowych wyprzedaży chciałbym zmienić sprzęt, tzn. z mojego starego trekingowego Krossa przesiąść się na MTB. Wymyśliłem sobie te dwa rowerki: Unibike Evolution: RAMA ALU 6061 WIDELEC PRZEDNI SR SUNTOUR XCR LO STERY FSA ZS-4D KORBA SHIMANO ALIVIO M430 SUPORT TH / 7420ST-S PRZERZUTKA PRZEDNIA SHIMANO ALIVIO M430 PRZERZUTKA TYLNA SHIMANO DEORE M592 SHADOW MANETKISHIMANO ALIVIO M430 / DEORE M590 KASETA SHIMANO ALIVIO HG30-9 / 11-32T ŁAŃCUCH SHIMANO HG53 PIASTY SHIMANO ALIVIO M430 HAMULCE SHIMANO ALTUS M422 OBRĘCZE RODI MUDROCK OPONY SCHWALBE SMART SAM / 26X2.10 PEDAŁY VP / ALUMINIUM KORPUS I RAMKA KIEROWNICA UNO GRADE 1.0 / PROSTA / 31.8MM SIODŁO SELLE ROYAL VIPER Kross Level A6 (V-brake): RAMA ALU 7005 WIDELEC PRZEDNI SR Suntour XCR LO STERY Neco H-142 KORBA Shimano Alivio FC-M430 Octalink SUPORT Shimano BB-ES25 PRZERZUTKA PRZEDNIA Shimano Deore FD-M591 PRZERZUTKA TYLNA Shimano Deore SLX RD-M662 MANETKI Shimano Deore SL-M590 KASETA Shimano Deore CS-HG61 ŁAŃCUCH Shimano CN-HG53 PIASTY Shimano FH-RM65/Shimano HB-RM65 HAMULCE Shimano Deore BR/BL-M590 OBRĘCZE Mach 1 MX Evo OPONY KIEROWNICA MTB-AL-102BT FOV SIODŁO SP-D322 Alu Co polecacie? Jeśli już posiadacie te sprzęty jakie macie o nich spostrzeżenia? Jak się na nich jeździ?
box104 Napisano 4 Listopada 2011 Napisano 4 Listopada 2011 Na twoim miejscu wybrał bym unibike. Osprzęt dobry, po za tym mam też taki rower tylko trochę starszy.
MikeN Napisano 4 Listopada 2011 Autor Napisano 4 Listopada 2011 Jak się jeździ na tym Evo? Chciałbym rowerek zwrotny, ale nie nerwowy, stabilny przy większych prędkościach. Jak się sprawują Schwalbe Smart Sam na asfalcie i ubitych nawierzchniach? Trochę pogrzebałem w necie i oprócz Uni i Krossa biorę teraz pod uwagę: GT Avalanche 1.0 model 2009, Treka 4300 lub 4500, oraz Felta Q 620 modele tegoroczne, może właściciele ww. podzielą się swoimi wrażeniami?
radeks23 Napisano 4 Listopada 2011 Napisano 4 Listopada 2011 Chciałbym rowerek zwrotny, ale nie nerwowy, stabilny przy większych prędkościach A6 właśnie taki jest.
Emcio Napisano 6 Listopada 2011 Napisano 6 Listopada 2011 Sam jestem posiadaczem Unibike Evolution od połowy września. Z racji tego, że jestem wysoki (187cm) kupiłem z ramą 21" Przez brak czasu na jazdę przebieg wynosi tylko 280 KM, ale mogę już powiedzieć co nieco o tym rowerze. Na 280KM przebiegu składa się ok. 150km na jazdę po asfalcie a reszta lekki teren i jazda po lesie. Rower jest bardzo wygodny, po ok. 50km jazdy brak bólu pleców, i dolnej części pleców (do siodełka trzeba się przyzwyczaić). Rower jest szybki, zwrotny, przy prędkościach ok. 30km/h przez las jak i przy wyższych na asfalcie rower jedzie stabilnie. Pytałeś się o Smart Sam'y. Opony są bardzo dobre, na asfalcie nie dają takiego oporu jak np. Continental Race King (miałem w poprzednim rowerze, trochę ciężka jazda), przy jeździe po nieubitym piasku opony nie zakopują się, a na ubitych dróżkach jazda jest wygodna. Polecam szczerze ten rower PS. Mam nadzieję, że mój post przekona cię do kupna Evo
zyzio1982 Napisano 6 Listopada 2011 Napisano 6 Listopada 2011 Hej Dołączam do osób posiadających EVO,co tu dużo mówić dzisiaj przekroczyłem całkowitą wartość przebiegu 1 000 KM.Jest rewelacyjny,przy trasie jednorazowej 160 km nie odczuwasz żadnych problemów. Asfalt,park,góry i nawet skakanie EVO bierze na klatę jak mężczyzna ..Polecam w 100 % na pewno w sklepie możesz przejechać się Nim,zrób to a poczujesz siłę ja tak zrobiłem i już Go nie oddałem... Ale to jest tylko moje zdanie o tym modelu..Myślę,że pomogłem.. Pozdrawiam Paweł
MikeN Napisano 6 Listopada 2011 Autor Napisano 6 Listopada 2011 Serdeczne dzięki za opinie. Proszę o więcej. Kiedy tylko znajdę wolną chwilę spróbuję przymierzyć się do Evo. Z racji przywiązania do marki w pierwszym rzędzie poczłapałem do salonu Krossa. Ponieważ akurat zaczęło padać nie mogłem się przejechać, ale nawet tak "na sucho" pozycja na rowerku wydała mi się zbyt agresywna. Było to parę tygodni temu i właśnie od tego czasu mam dylematy, inaczej już bym ujeżdżał A6 bo rowerek mi się podoba i jeśli chodzi o osprzęt i wagę nie potrzeba mi niczego więcej. No ale jeśli Evo, tak jak piszecie, okaże się wygodniejszy.... W każdym razie jak rozumiem nie ma potrzeby wymiany Smart Samów na jakieś semislicki?
smatthy Napisano 6 Listopada 2011 Napisano 6 Listopada 2011 Na EVO zrobiłem już ponad 3000 km i nic złego się nie stało. Rower świetny. Zwrotny, wytrzymały, stabilny. Nie budzi jakichkolwiek zastrzeżeń. Opony spisują się ok. Asfalt, kostka brukowa czy też teren to nie problem. Polecam śmiało. Jakbym miał kupować wziąłbym go raz jeszcze.
pimbarian Napisano 7 Listopada 2011 Napisano 7 Listopada 2011 Hej, Mam Kross A6 2011 od dwoch miesiecy. Przejechane okolo 800 km. 2/3 asfalt, 1/3 lesne drogi. Rower fajny ale faktycznie dosc "agresywny". Trzeba troche czasu aby go opanowac. Jezeli szukasz "spokojniejszego" roweru to chyba bierz ten Evo, z drugiej strony smiganie z duza predkoscia miedzy drzewami na Krossie daj duuuuzaaaa frajde Brat ma tez Krossa A6 - jego przebieg okolo 2000 km - w obydwu rowerach nie mielismy zadnych problemow z sprzetem - takze jezdeli chodzi o jakosc to nie ma sie do czego przyczepic. Opony Samrt Sam sa swietne - jezeli nie jezdzisz duzo po blocie i piachu sprawdza sie idealnie. Jezeli jezdzisz duzo po asfalcie warto je mocno napompowac - ja mam z 3,5 i opory toczenia sa male. Co jest tez wazne sa one bardzo trwale - mieszanka jest na tyle twarda ze starcza Ci na dlugo. Pozdrawiam, P
MikeN Napisano 10 Listopada 2011 Autor Napisano 10 Listopada 2011 Carramba! Miałem dzisiaj wolną chwilę, wybrałem się do paru salonów sprzedaży i lipa: A6 w moim rozmiarze -18" pozostały ze dwie sztuki, ale z tarczami, a po Evo nie został nawet smrodek. W związku z tym prośba: czy zna ktoś sklepy w okolicy Katowic gdzie można nabyć ww. rowerki w godziwej cenie? A może wziąć A4?
krissek Napisano 10 Listopada 2011 Napisano 10 Listopada 2011 zapytaj tutaj http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-unibike-evolution-2011.html ja kupiłem w zeszłym roku u nich Experta i wszystko poszło sprawnie i szybko
MikeN Napisano 10 Listopada 2011 Autor Napisano 10 Listopada 2011 Dzięki, tylko są dwie sprawy: 1 nawet nie siedziałem na tym Unibike'u, nie wiem czy rowerek mi podejdzie i czy lepsza będzie 17" czy 19"; 2 mam mieszane odczucia o ile chodzi o zakup rowerku przez neta
opium24 Napisano 11 Listopada 2011 Napisano 11 Listopada 2011 Miałem dokładnie taki sam dylemat dwa lata temu. Oglądałem dwa rowery, ( finalnie, wcześniej o wiele więcej ) I jak przejedziesz się na UNI zobaczysz że nie ma konkurencji dla tych rowerów. Ładnie wykonane porządne rowery. Kupiłem najpierw evolution, po trzech miesiącach oddałem go żonie a kupiłem model Flite. Przejeździliśmy DWA sezony totalnie bezawaryjnie ( nie licząc wymian dętek) . W tym sezonie zmieniliśmy na CUBE - chcieliśmy spróbować czegoś nowego i mimo że kupiliśmy rowery za prawie 8 kafli to od pierwszego dnia było coś nie tak. Ogólnie bierz uni bedziesz zadowolony, Pozdrawiam Ps, jakbyś chciał wiedzieć coś więcej na temat użytkowania pisz PW
MikeN Napisano 13 Listopada 2011 Autor Napisano 13 Listopada 2011 Dziękuję za wszystkie opinie. Jak już pisałem problem w tym, że w okolicy nie trafiłem na żaden z tych rowerków w odpowiednim dla mnie rozmiarze i wersji tzn. A6 jest ale z tarczami, Evo nie spotkałem nigdzie. Co do Krossa - 18" z V-kami być może będzie w Martes Sport, jeśli nie zostaje Mudserwis w Krakowie. Co do Unibike'a podobno jest w Tychach, choć tylko 17", pojadę, może wreszcie zobaczę go na żywo. Natomiast podczas wczorajszej pielgrzymki po okolicznych sklepach rowerowych natknąłem się na dwa, a nawet trzy rowery które mnie zainteresowały. Spróbuję o nie zapytać w nowym poście, ale to wcale nie znaczy, że rezygnuję z Krossa i Uni, jeśli jest jeszcze ktoś chętny do podzielenia się uwagami - zapraszam.
stratos Napisano 24 Lutego 2012 Napisano 24 Lutego 2012 . Spróbuję o nie zapytać w nowym poście, ale to wcale nie znaczy, że rezygnuję z Krossa i Uni, jeśli jest jeszcze ktoś chętny do podzielenia się uwagami - zapraszam. Znalazłeś coś? Odkopuję temat bo sam interesuję się zakupem Unibika Evolution. Być może już używasz i podzielisz się kolejną opinią ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.