netta1987 Napisano 30 Października 2011 Napisano 30 Października 2011 witam szukam jakiegoś fajnego fullika na dużych kółkach zastosowanie turystyczno-maratonowe z naciskiem na maratonowe czyli komfortowy ścigat i tak na myśl przychodzi mi Scott spark ale ile nim komfortu??
baz Napisano 31 Października 2011 Napisano 31 Października 2011 Może ten ci się spodoba nowość na 2012r http://www.bmc-racing.com/int-en/bikes/2012/mountainbike/model/speedfox/sf29/sf29_slx.html
netta1987 Napisano 31 Października 2011 Autor Napisano 31 Października 2011 ciekawy pytanie o cenę i dostępność
cichy66 Napisano 31 Października 2011 Napisano 31 Października 2011 Może Niner JET 9 RDO? Beastie Bikes
Sol Napisano 31 Października 2011 Napisano 31 Października 2011 W RDO 9999 zł kosztuje sama rama. Co do Sparka - był test w październikowym Bb i jest już sporo materiałów online. W skrócie, jest to sprzęt do ścigania, ale bardziej maratońskiego niż xc więc powinien się nadać. Natomiast nie liczyłbym na przesadny komfort, co z resztą dość oczywiste w rowerze sportowym. Z tańszych opcji pojawił się Cube AMS 29. Wersja Race to ok. 10,5 k zł, uboższa ok. 7 k zł. Do tego dochodzi Anthem X 29, w wersji 2 za ok. 8 k zł. Reszty poniżej 10k nie kojarzę, aczkolwiek nie wiem ile Merida będzie śpiewać za Ninety Nine.
Maru Napisano 1 Listopada 2011 Napisano 1 Listopada 2011 przy wyborze roweru za taką kasę oprócz walorów technicznych, warto kierować się doświadczeniem firmy w danej grupie produktów, warunkami gwarancji (i jej załatwiania w przypadku takiej potrzeby. różnie to bywa z dystrybutorami. ramy pękają, felgi się gną, osie łamią nawet pod bardzo lekkimi zawodnikami), a później możliwościami i kosztami serwisu. przeglądałeś ofertę speca?? to jest jednak klasyka. GF jest trochę droższy. szkoda, że santa nie ma dużego koła.
Maru Napisano 1 Listopada 2011 Napisano 1 Listopada 2011 nie widzę santa 29 w ofercie cc. a co do meridy, to na czeskiej stronie (Merida Bikes - MTB celoodpruĹženĂĄ Ninety-Nine (100/99mm)) są ceny. z reguły u nas jest taniej.
Mod Team durnykot Napisano 1 Listopada 2011 Mod Team Napisano 1 Listopada 2011 Jak nie ma jak jest http://www.santacruz.../tallboy-carbon Są jeszcze wynalazki jak RB CeloodpruĹženĂŠ horskĂŠ kolo 29" IQ 29 RACE | RB Bike
sivydym Napisano 1 Listopada 2011 Napisano 1 Listopada 2011 Ninety-Nine: CF 3000-D 14k pln 2000-D 10k pln XT-D 8k pln No i w okolicach 10k kupisz już Tallboya w karbonie
netta1987 Napisano 1 Listopada 2011 Autor Napisano 1 Listopada 2011 dziękuje za opinie i odpowiedzi i nie będę ukrywał że jeśli będzie trzeba dołożyć kilka zł (max 2kzł) to nie widzę problemu wiem że to spory rozrzut cenowy ale chcę by ten rower służył dłużej niż 2 lata. grupie produktów, warunkami gwarancji (i jej załatwiania w przypadku takiej potrzeby. różnie to bywa z dystrybutorami. ramy pękają, felgi się gną, osie łamią nawet pod bardzo lekkimi zawodnikami), a później możliwościami i kosztami serwisu. tu narzazie nie mam problemu z giantem i scottem, krosem bo takie firmy mam sprawdzone (giant od 2012 podobno daje dożywocie) co do Speca serwis tłumika a raczej jego cena odstrasza chodź praca zawieszenia baja (na krótkim teście) może dodam coś od siebie czyli pivot 429. ps. jak by ktoś mógł mi wysłać skan testu sparka na e-mal był bym wdzięczny bo jestem teraz w UK i nie mam dostępu do polskiej prasy rowerowej (roweryaugustow@o2.pl)
Sol Napisano 1 Listopada 2011 Napisano 1 Listopada 2011 Mach 429 to ciekawa opcja po zmianach na 2012, które obejmują m.in. kurację odchudzającą o ok. 230 g. W ten sposób staje się jednym z najlżejszych alu fulli, o ile nie najlżejszym. Dystrybutor w Polsce robił ostatnio pre-order i promocję - z tego co kojarzę szło wyrwać 429 XT/SLX za ok. 1k mniej niż katalogowe 12k. Tyle że bez objechania bym nie brał. Jedni twierdzą, że ma duży potencjał trailowy i jest plush, inni że to maszyna do ścigania, która nie powala zachowaniem w trudniejszym terenie. Skoro jesteś w UK może ci być łatwiej, bo u nas 429 nie ma - ktoś dopiero zamówił pierwszy egzemplarz. Tallboy jest do wyrwania za mniej niż 10k, ale w wersji alu i najprostszym secie z Reconem, co daje na wadze ponad 14 kg. Plastykowy z podobnym setupem to aktualnie ok. 11k. Jeżeli turystyka jest ważna, pomyśl nad Sultanem. Nie jest to ścigant - może nie tyle przez wagę, co trailowe geo - ale w terenie daje radę doskonale. W maratonie też w sumie da, bo najwięcej zależy od łydy, ale raczej nie jest to jego żywioł.
nabial Napisano 1 Listopada 2011 Napisano 1 Listopada 2011 (edytowane) na maratonie to ja go nie widze chyba, ze zbiloby sie ze 2-2,5kg i mialo wyrazna dysproporcje techniki do sily na rzecz tej 2, to wtedy mozna rozwazyc na gorskie edycje, bo w dol idzie jak huragan Edytowane 1 Listopada 2011 przez nabial
Sol Napisano 1 Listopada 2011 Napisano 1 Listopada 2011 Się zgadza. Pod górę męczy, chociaż łyka wszystko i podjeżdża tam, gdzie ht 26 tylko kwiczy. Za to w dół - poezja. Nic dziwnego, że na ten rok zrobili miejsce na piggyback i dali 142 z tyłu. Ponoć w USA dużo ludzi używa Sultanów do ostrzejszego AM, tj. wstawia 140 mm z przodu i ogień. IMO Sultan to znacznie ciekawsza opcja niż alu Tallboy.
netta1987 Napisano 1 Listopada 2011 Autor Napisano 1 Listopada 2011 to że mieszkam w UK teraz nie znaczy że mam łatwiej z Pivotem . Łatwiej mam z: Giantem, Scottem Specem czy Trekiem bo mam je zasięgu 20km od obejrzenia pomacania przymiarki ale niestety ceny tu są wyższe od PL no chyba że rowerów po testowych które są w bajecznych cenach i nie wiem czy nie po polować na takiego sparka bo z tego co widziałem był dostępny w wersji pro do testów
Sol Napisano 3 Listopada 2011 Napisano 3 Listopada 2011 http://nsmb.com/4740-wine-me-dine-me-29-me/ Fajny tekst - dobrze w nim widać jak mocne geny trailowe siedzą w niektórych rowerach niby tylko XC. A w zasadzie w jednym rowerze
pawelsystem Napisano 4 Listopada 2011 Napisano 4 Listopada 2011 (edytowane) (giant od 2012 podobno daje dożywocie) jeżeli to będzie na dotychczasowych zasadach to im to nie robi różnicy Edytowane 4 Listopada 2011 przez pawelsystem
netta1987 Napisano 4 Listopada 2011 Autor Napisano 4 Listopada 2011 jak na razie nie miałem z nim problemu a już kilka ich miałem chodź nie ukrywam kusi mnie spark którego może dosiądę jako przymiarkę i myślę że to będzie decydujący moment
Ada93m Napisano 5 Listopada 2011 Napisano 5 Listopada 2011 http://www.specialized.com/pl/pl/bc/SBCProduct.jsp?spid=61510&scid=1100&scname=G%C3%B3rskie a czy taki full miał by racje bytu??
nabial Napisano 5 Listopada 2011 Napisano 5 Listopada 2011 Ninety-Nine: CF 3000-D 14k pln 2000-D 10k pln XT-D 8k pln male sprostowanie, ktore jakos mi umknelo - wszystkie wymienione to rozmiar kola 26"
netta1987 Napisano 5 Listopada 2011 Autor Napisano 5 Listopada 2011 http://www.specializ...me=G%C3%B3rskie a czy taki full miał by racje bytu?? jak już to brał bym epica http://www.specialized.com/pl/pl/bc/SBCProduct.jsp?spid=61532&scid=1100&scname=G%C3%B3rskie który mi się podoba ale niestety cena troszkę za wysoka
pawelsystem Napisano 5 Listopada 2011 Napisano 5 Listopada 2011 spec ma zawsze testbike i po sezonie sprzedaje....
netta1987 Napisano 6 Listopada 2011 Autor Napisano 6 Listopada 2011 tak ale niestety okoliczny sklep ma tylko w M i na 26:( epica fakt cena świetna bo 45% ceny nowego
Tomek21001 Napisano 6 Listopada 2011 Napisano 6 Listopada 2011 Do Epica29 potrzeba konkretnej nogi....
Rekomendowane odpowiedzi