Skocz do zawartości

[Bielizna termoaktywna] Czy bielizna może spełniać funkcję zwykłych spodni/koszulki jesienią/zimą?

kolezanka89

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, mam taki mały dylemat. Może pomożecie mi jakoś z niego wybrnąć? Przeczytałam już kilka tematów o bieliźnie termo ale nigdzie nie znalazłam tego czego chcę.

Mam do was dwa pytania:

1.Czy koniecznie bielizna termoaktywna musi być pod ubraniem? Czy można w niej śmigać jak np.w typowych rowerowych spodniach? Nie chodzi mi o bieliznę w której w skład wchodzi bawełna.

2. Czy lepiej kupić górę od bielizny z krótkim rękawem i na to zakładać zwykłą koszulkę rowerową z długim rękawem? Czy może lepiej mieć górę od bielizny też z długim ?

Jeśli macie jakieś konkretne typy na myśli to bardzo proszę Was o podpowiedź, będę niezwykle wdzięczna.

Dzięki wielkie! Pozdrawiam.

Napisano

bielizna taka jest bardzo podatna na uszkodzenia dlatego niekoniecznie nadaje się na wierzch, chociaż jeśli nie zależy ci na trwałości to czemu nie ; :icon_wink: to czy bardziej przyda ci się krótki czy długi rękaw zależne jest od temperatury w jakiej będzie jeździć :)

• Mod Team
Napisano

Moja siostra jeździ w getrach brubecka termo bez niczego. Zakłada getry i już. Jest to dobry zestaw dopóki nie napotkamy po drodze zimnego wiatru lub deszczu, lub obu rzeczy naraz. Nie ma to znaczenia czy będziesz jeździła w samej bieliźnie czy jako dodatek założysz jeszcze bluzę.Wszystko to kwestia komfortu termicznego dla Twojego ciała. Pamiętaj tylko, że taka odzież będzie przewiewna i może być Ci zwyczajnie zimno. Przetestuj i sama się przekonasz.

Napisano

Wiesz, zimą jeżdzę głownie w weekendy, bo w tygodniu nie mam czasu za bardzo, więc mozna uznać, że w tych najnizszych temperaturach będzie dość sporadycznie.

Najbardziej mi zależy na okresach jesieni i wczesnej wiosny, żeby wtedy nie zmarznąć. Jak sądzicie : same spodnie rowerowe wystarczą? Czy lepiej załozyc pod nie bieliznę? No i jaką polecacie? Bo z tego co czytalam to jest z czego wybierać. Myślę, ze tak do 150 mogłabym wydać.

Ciepłulubna jestem zdecydowanie, wiec Pixon dzięki:)

Napisano

poniżej 5 stopni na plusie to już spodnie plus bielizna koniecznie, choć to zależy od indywidualnego odczuwania zimna i od samego dodatkowego wiatru, jeśli nie bielizna to chociaż ocieplacze na kolanach, spodnie rowerowe koniecznie z membrana z przodu jak ma być na warunki zimowe i jeśli w tej chwili fundusze ograniczają to zacznij od bluzki z długim rękawem

Napisano

Szczerze, to uważam, że jeśli masz zamir jeździć max 2 razy w tygodniu to powinna starczyć i ta najtańsza z decathlonu nomen omen nie jest taka najgorsza mam jeden komplet (ten jeszcze z poprzednich sezonów) teraz wyprodukowali coś nowego. Jeśli coś poza decathlonem to popatrz np. na bieliznę Brubeck'a, a jak już będziesz kupować to zwróć uwagę aby była jak najbardziej dopasowana (nic nigdzie nie wisiało ;))

• Mod Team
Napisano

Do 150 zł możesz kupić zbierający bardzo dobre opinie komplet Brubecka

http://www.sklep.brubeck.pl/produkt.php?&id=196

http://www.sklep.brubeck.pl/produkt.php?&id=197

Tyle tylko, że zostały przebrane kolory. Tu już kwestia gustu. Ja bym jednak brał w ciemno nawet i różową, bo to naprawdę dobra odzież za rozsądne pieniądze. Wspomniana wyżej kurtka z decathlonu sprawdza się w zimowych warunkach, sądząc po opiniach znajomych. Skoro lubisz ciepło, to w samej odzieży termoaktywnej może być Ci chłodno, szczególnie na górze, gdzie materiał będzie przewiewny i będzie Cię wychładzać.

Tutaj jeszcze dobry temat o tym :)

http://www.forumrowerowe.org/topic/101534-bielizna-termo-i-reszta-stroju-na-zime-na-temperatury-okolo-zera/

Napisano

1.Czy koniecznie bielizna termoaktywna musi być pod ubraniem? Czy można w niej śmigać jak np.w typowych rowerowych spodniach? Nie chodzi mi o bieliznę w której w skład wchodzi bawełna.

2. Czy lepiej kupić górę od bielizny z krótkim rękawem i na to zakładać zwykłą koszulkę rowerową z długim rękawem? Czy może lepiej mieć górę od bielizny też z długim ?

Jeśli macie jakieś konkretne typy na myśli to bardzo proszę Was o podpowiedź, będę niezwykle wdzięczna.

Na jesień do września jest opcja jechać w bielizna+koszulka+spodenki.

Na jesień teraz i zima nie ma opcji takiej. Wiatr od jazdy przejdzie termo na wylot. Czyli musi być +jeszcze coś. Opcja jeszcze że Craft robi bielizne windstopper no to może jako spodnie by to uszło (no ale jakieś spodenki no to jednak bo wychodzi co nas w drodze okradli) ale na rece nie ma windstopper czyli słabo tu będzie.

Na jesień i zmia to lepszy długi rękaw jest.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...